Медиците във Франция избират: Или ваксина, или работа

Неимунизираните излизат пред неплатен отпуск
15 сеп 2021 21:10, Петя Славова
119
Медиците във Франция избират: Или ваксина, или работа
Снимка: БГНЕС

Хиляди неваксинирани френски здравни работници са изправени пред неплатен отпуск от сряда съгласно нов закон за COVID-19, който наказва хората в професионалните грижи, които отказват да се имунизират срещу вируса, предава БГНЕС.

На 12 юли президентът Еманюел Макрон даде ултиматум на работници, включително персонал в болници, грижещите се за пенсионери по домовете им и противопожарната служба - общо около 2,7 милиона души - да получат поне една доза ваксина до 15 септември или да подадат оставка.

Два месеца по-късно хиляди здравни работници продължават да не се ваксинират, което увеличава вероятността от смущения в услугите в заведения, принудени да отстраняват персонала без заплащане.

Болница в южния град Монтелимар потвърди, че вече е започнала отмяна на неотложни операции поради недостиг на ваксинирани анестезиолози.

Заместник-директорът на болницата Филип Чар заяви, че трима алерголози също ще няма да са налице поради отказа им да се съобразят с ваксинирането.

Профсъюзът в сектора CGT предупреди за "здравна катастрофа", ако правителството отстрани голям брой болнични работници и забрани работа на нежелаещи да се ваксинират лекари. "Трябва да задържим тези хора на работа, докато не бъдат сменени", каза Кристоф Прюдом, лекар в спешна помощ и депутат от лявата партия "Непокорна Франция".

Но правителството се зарече да осъществи политиката.

"Няма да отстъпим", заяви премиерът Жан Кастекс миналия месец.

Националната агенция по обществено здраве на Франция изчисли преди седмица, че около 12 % от болничния персонал и около 6 % от лекарите в частни практики все още не са ваксинирани.

В началото на глобалната ваксинация Франция имаше едно от най -ниските нива на поставяне на ваксини в света, като само четирима от 10 души заявиха, че планират да се имунизират. Сега страната се гордее с едно от най -високите нива на ваксинация в света, като близо 50 милиона души - близо 90 процента от всички пълнолетни - са получили поне една доза ваксина до 13 септември.

Още по темата

Въвеждането на "здравна карта" за коронавирус през юли, изискваща хората да докажат, че са били ваксинирани или наскоро са имали отрицателен тест за COVID-19, за да имат достъп до ресторанти, барове, фитнес зали или музеи, имаше ефекта на променящ положението фактор за милиони от скептиците към ваксините.

Но десетки хиляди хора продължават всяка седмица да демонстрират срещу ограниченията. Амел Бенотман, 41-годишна медицинска сестра, работеща в психиатрична болница в северния град Лил, заяви пред АФП, че е "твърде притеснена" от страничните ефекти на ваксината, за да бъде имунизирана, дори ако това означава загуба на работа.

"Вече имах лек случай на COVI?D и считам, че рисковете надвишават ползите", каза Бенотман, която взе участие в демонстрация срещу здравните карти в Лил миналия уикенд.

Франция не е първата страна, която предприема стъпки, за да принуди хората, работещи с уязвимите, да се ваксинират.

Американският президент Джо Байдън направи миналата седмица ваксините задължителни за милиони федерални служители и работещи по договори, както и за предприятия с над 100 служители. В Европа Италия направи ваксината задължителна за здравните работници в края на май и планира да разшири мярката до персонала на домове за пенсионери през октомври, докато Гърция вече я въведе и за двете категории полагащи грижи.


119
Още от Коронавирус
Стотици хиляди в Азия се заразяват от животни, пренасящи коронавируси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Българите се оказаха глупаците на Европа." - Напротив, българите се оказаха най-умните в Европа. И преди съм го знаел, даже и личен опит имам след 9 години в Германия, но сега вече нямам никакво съмнение. Една ов_ца дори и да живее в модерер овчарник, пак си остава ов_ца...
100
1
 
2
 
! Отговори
Таталидемокрация преди 1 седмица
Тоталитаризъм или демокрация му се вика на това? Всъщност има начин - да се обявят за 'тарнсваксинирани' и да си търсят правата по утъпкания модел на транссексуалните - и в двата случая се претендира за нещо което не си :):)
99
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Навсякъде където фашистите с власт налагат такива изисквания за лакарите здравните системи ще изгърмят!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БрейБрато няма си размърдат мозъците това е вече стана ясно че това с ковида не е медицински проблем и не мирише а направо ВОНИ на шит!
97
1
 
14
 
! Отговори
Брей! преди 1 седмица
Бе каква е тази сатанинска "Хармония"...по цял свят? То Гърция..то Италия..сега Франция...Кой дава нарежданията?!.. хайде...поразмърдайте си зомбираните мозъци.
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не се изправят и да кажат пред света, че това е една огромна измама, докато участват в заговора, си заслужават сегашния терор. А че това е нарушение на човешките права, няма спор!
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** си ти, но като си глупав няма как да го осъзнаеш.
94
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите се оказаха глупаците на Европа.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
87, не само вярваме в правото на собствен избор, ами и знаем да млатим тея дето ни се качват на главите, примерно със задължителни отровни ваксини.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно това казах вчера и аз. Здравна катастрофа и колапс на здравната система под ръководството на тая ГНИ ДА макарон. Само така, излизайте на улиците и оставете болниците празни без персонал. Така близките на болни ще заобичат многои макарона и глобалистката мафия.
91
8
 
5
 
! Отговори
АС преди 1 седмица
САМО ТАКА ! ТРЕБЕ И У НАС !
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак глуости на търкалета ако 90% от възрастното население е ваксинирано тогаяа защо стачкуват милиони?
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бившата фашистка държава Франция премахна евреите си и колаборираше с Хитлер. Нашите сегашни фашисти ще кажат, че през септември 1944 година Шарл Де Гол, американската армия и британската армия са направили преврат във Франция и са свалили демократите на маршал Петен, осъдили са ги на смърт.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Става дума за 300 000 здравни работници във Франция, които не бъдат пратени в неплатен отпуск.
87
5
 
5
 
! Отговори
Скъпи сънародници! преди 1 седмица
Редовно организираме тези залагания!Сега обаче изследването е друго. После ще разберете ;)
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Асан, нали разбираш че не си Асан, а някакъв пръ дл ьо, който нарочно се прави на българомохамеданин. Да те светна, тия мохамедани дето учат в БГ са доста умни и ако пишат по форумите със сигурност ще ти оберат точките по правилен български език. А ония в Турция не учат български, те го говорят лошо, но и буква не пишат на кирилица. Така, че лоша постановка, лоша игра, абе жалък театър.
85
18
 
2
 
! Отговори
Скъпи сънародници! преди 1 седмица
Много благодаря на всички антиваксъри, вкючили се в нашата игра!Ние сме група хора на средна възраст, които се забавляват с простотията на зависимите...Да се похваля - отново спечелих с Ваша помощ. Никой не вярваше, че има толкова войнстваща простотия (анонимна, разбира се). Още веднъж - благодаря Ви! Ще пия едно уиски за Анонимния БГ Герой с днес спечеленото!
84
1
 
6
 
! Отговори
антиваксър преди 1 седмица
До Анонимен 82 Интересно петата на кого ще е?
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро Макрон ще реве и ще се моли на антиваксърите да не се ваксинират.
82
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре дошли в България мили френски медици. Ние имаме нужда от лекари. И обещаваме да не се бодете, а ако някой ще ви боде на сила, ще го млатим. Защото ние вярваме в правото на собствения избор.