Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита
16 сеп 2021 10:22, Елка Василева
129
Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията
Снимка: архив, БГНЕС

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, каза проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата, пред bTV.  

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Още по темата

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

„За съжаление България на фона на Европейския съюз катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.
„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.

За „Делта“ варианта той обясни, че е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните. „Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Европейската агенция по лекарствата,.. По инфо от блогер им влезнах на сайта на тези м и ндили/6 месеца назад/. Та, намерих пътната им карта/гласувана 2018/,в която ТОЧНО бе описан пътят към ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕУ ваксинационен паспорт - 2022.Интересното бе, че за 2021 м индилите не се и криеха, като вкарваха в графа разходи финанс на медии и инфлуен в блогосферата за прокарване на ПЛАНЪТ. И тВа гласувано 2018...Към тВа добавете излезлите докум за масовото закупуване на пср "тестовете" на правителстве
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да се ваксинирам всеки месец!!!
35
1
 
8
 
! Отговори
Мисля да пропусна !! преди 2 години
Къде въпроса с личният избор ?!?!?
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага ще си бия трета ваксина, малееее! Ужас, страх!
33
3
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
отиваш в лабораторията плащаш взимат ти кръв и след 5 часа ще ти кажат точно.Анадънмо?
32
1
 
17
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи едно ме е яд! Че ни излъгаха за пореден път! Първо беше една игла после 2 игли виде се, че не вършат работа тия ваксини и сега 3 игли, говори се и за 4-та игла! Еми кажете си го бе! Фармацефтичните компании просто им намаляха парите от грипни ваксини и сега пуснаха нов вирус и, в най-скоро време и задължителна, ваксина срещу новия вирус! От тука нататък 2 пъти годишно срещу 100-200 евро задължителна ваксина! Ама на, не ти го казват така, а те лъжат!!!!!
31
3
 
2
 
! Отговори
Смело преди 2 години
Смело да действат , нека принудят всички *** братя , които са на социални , имат присъди , не работят , не плащат нищо , правят мизерии , и ние им плащаме масрафа ....!!! Ще изчакаме година две да им видим развитието....и ние може да се ваксинираме ....
30
2
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Абе и пет професора, т.е. пет еничари да извади, курът ми ша барате! В устата на Убиецът Узунов влиза той, празни мощно своят зной!
29
9
 
2
 
! Отговори
до Ken преди 2 години
като симптоми стандартен като смъртност 12 пъти по голяма. Типично за антиваксърите да четат като дявола евангилието. Само което им се напасва на теориите им.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипът изчезна, защото ковида го измести . Нормално. Ще си появи във ваксинираните държави вероятно тая зима отново , защото там ковида няма да циркулира. Вирусна интерференция, не е конспирация.
27
8
 
2
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До НанеЗащото 4 от 100 човека заразени *** - у нас! Ей затова. В света средно *** два пъти по-малко, а в някои страни и 5-6 пъти по-малко. Това стига ли като причина или всички трябва да измрем, за да победи глупостта и простотията?
26
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за жалост скоро българин няма фа може да припари в западна европа.
25
2
 
11
 
! Отговори
Цялата преди 2 години
Цялата ситуация е катастрофа в България последните 12 години....какво остава за измислената ваксинация ?!
24
0
 
9
 
! Отговори
Ken преди 2 години
"един стандартен грип, каза проф. Илко Гетов" - какво повече има да се каже ?
23
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам само в България умират от ковид. Европа е отворена, животът върви, в болниците само неваксинирани но понеже са малко, и хоспитализираните са малко. Естествено, че катастрофата е за нас.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам само да ми се обясни как така грипът изчезна с появата на короната. Или всички грипове се пишат като ковид. Тъй че и бройката не е вярна. Тестовете също определят грип като ковид. Затова има хора които са с положителен тест и си казват" аз го прекарах леко" Пък вероятно тези хора са карали просто грип. Всичко е толкова неясно,че е нормално хората да са невярващи. Иначе наистина ковида е кофти заболяване ако го имаш.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоз дрогар да си скъса дипломата и при 100%ваксинирсани умрели ще има вижте в здраве че умират и ваксинирани кви ги дрънка тоя върви че им вярвай
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
освен товаа грипът е в пъти по-безобиден от Ковид. Смъртността му е 12 пъти по-ниска.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй, професоре, в Исландия и преди масовата ваксинация е имало драстично малко смъртни случаи от КОВИД - април 2021 - 10 смъртни случая, октомври-ноември 2020 - 20 смъртни случая, август-септември 2021 - 3 смъртни случая. Тази ниска смъртност май не се дължи само и единствено на ваксините, ами може би и на по-добър живот, по-добри медицински грижи, по-кадърни управляващи и по-добра здравна система... кой знае?
18
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
С 80% *** неселение как няма да катастрофира, професоре. Но статистиката на смъртността показва, че има надежда след десетина година да оправим баланса и нещата да се наредят.