Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти

40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания
18 сеп 2021 09:36, Елка Василева
270
Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти
Кадър: БНТ

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, е за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

Още по темата

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ситуацията  е много комплексна. Има отговорност и миналото, и сегашното правителство, и цялата политическа класа. Единствено Борисов се ваксинира публично, никой друг, всички си мълчат", добави математикът.

"В БЛС защо има хора, които говорят лъжи. И разправят, че влизат в инфекциозно отделение без маска. Това е за затвора", смята Томов.

"Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме", каза още математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе това е ненормална работа бе! Познавам вече много хора с тежки странични ефекти от експерименталните ваксини. Включително и от по-добрата на Пфайзер!Вече познавам и напълно ваксинирани, които са се разболели впоследствие от КОВИД-19. Умрели ваксинирани още не съм видял (дай Боже да няма).Познавам и такива, които след ваксината им няма нищо. То пък оставаше и всички да се разболяваха след ваксиниране!Истината не може да се крие с години. Съвсем скоро ще излезе наяве!
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След безсимптомно изкаран ковид,нямам увреждания на никакви органи. Правих си изследвания миналият месец. Вярвам на тях а не на математик. Или това не е било ковид,а всичко се манипулира и се пише Ковид? Няма да се ваксинирам ,ще чакам протеинова ваксина. Иначе имам всички задължителни ваксини и ме съм против тях.
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убаво де. Ами ваксина срещу ковид-19 кога ще има?
120
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
От алкохол и дрога умират повече хора в България, и това го знае всеки нормален човек, от стрес се отключва диабет, сърдечносъдови заболявания и онкологични заболявания, и за това ние сме най-болната нация, защото начина ни на живот е примитивен, робуваме на материалното, а това е манна небесна за лекарите мошеници!Българинът е дребен селски тарикат еснаф, който се е затворил в своето лично пространство и дом, и се има за гениален, но неразбран, а в същото време всеки му бърка в джоба и главата!
119
4
 
6
 
! Отговори
БСП 2021! преди 2 години
За работеща ваксина са нужни поне 30 години тестове иначе не давам да ме боцкат разни шарлатани!
118
4
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Всеки ваксиниран е собственост на фирмата. Щом има в него ГМО самият той се тълкува като изкуствен организъм. И опитите с него могат да продължават.
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов вече забогатя от ТВ хонорари ,сега е време на Томов !
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Експерт Вие нали сте го разбрали. Какъв точно Ви е проблемът?
115
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 2 години
Ваксината срещу туберкулоза също е за цял живот!
114
0
 
5
 
! Отговори
Мултики преди 2 години
Не става въпрос за ваксини ами за анимационни филмчета. И с локдаун, и без локдаун - западът повече не може да се развива без да се увеличава производството. А за това трябват енеркии и ресурси - не става с вятърни перки в полето и соларни панели. И енергията и ресурсите са в Русия, а в Русия Путин пуска анимационни филмчета. Така че, ваксинирайте се на всеки 3 месеца, изпълнявайте и чакайте какво ще решат за вас големите батковци.
113
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да като грипа ама друг път. Това докторче пак се опитва да ни лъже абе ей *** докторски я трай бе. Ние вярваме само на генерал Радев щом той каза че няма вирус и гори маски на Бузлуджа значи е вярно.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разлика между едно време ваксините и сега тия тогава ваксината те заразява с по лек щамп на заболяването и задейства имунната система а сега вкарват белтъци и съмнителни химикали в самите клетки да не проникне вируса в тях
111
1
 
4
 
! Отговори
Да ваксър преди 2 години
Май вие се пукате. Не съм чул някой да пречи на други да се ваксинират. Виж обратното е факт.
110
8
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Ваксините са най-доброто средство, но вие сте *** и не можете да го разберете това нещо.
109
1
 
7
 
! Отговори
тъй тъй преди 2 години
До ВъпросЗа работеща ваксина са нужни минимум 10 години!С истинска ваксина болестите просто изчезват!Това тук са някакви налудничави имитации!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математиците, за да направят верен модел, се нуждаят от точна статистика за всички фактори, които влияят. Точна статистика липсва. Математиците не могат да се включат в случая.
107
10
 
2
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден по 10 000-12 000 се ваксинират в България! Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно?
106
1
 
10
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Като са толкова сигурни защо трябва да подписвам декларация че поемам сам отговорност за неуспешно прилагане на ваксината, нека държаватаа да поеме отговорност ако ми се случи нещо да имам кой да съдя
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Ботевград такова чудо - изнесени пунктове за имунизация в почивните дни НЯМА. Ти в работните дни не можеш без половин час обяснения и предварително записване да си осигуриш ваксиниране с предупреждение един ден по-рано, а ти съобщават в деня на боцкането. И как става тая: зарязваш си работата и тръгваш да те ваксинират!
104
3
 
17
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Аз съм с всички възможни ваксини, имам и белезите по рамото и ръцете, и си спомням в детската градина как се смеехме на тези които плачеха от страх когато ни боцкаха с ваксините. Но тези експериментални химикали които инжерктират хората уж срещу ковид-19 и пробутват за ваксини - никога не бих позволил да ме тровят с тях, нито децата ми.