Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е

30% от хората със симптоми не са регистрирани в статистиката
Обновена: 21 сеп 2021 08:45 | 21 сеп 2021 08:43, Елка Василева
175
Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е
Снимка: архив, БГНЕС

Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира математикът проф. Николай Витанов пред БНР.

Математикът обясни, че от миналата година досега са изчислявали броя на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Още по темата

"Сега обаче хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет трябва да добавим и иминузираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", смята още проф. Витанов.

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"обаче доста народ си замина" Български народ си заминва и без Ковид. И преди пандемията бяхме една от най-бързо намаляващите нации в света, с лошо здравеопазване и висока смъртност.
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
141, ти може да си го изкарал като настинка, обаче доста народ си замина, та явно не при всички протича еднакво.
131
6
 
21
 
! Отговори
Мъж на 40 преди 2 години
Стига с тия ваксинации бе. Ковида го изкарах като настинка без да съм ваксиниран. Само първия ден ми беше отпаднало и не можех да работя. Следващите дни си работих. Още на втория ден вече нямах температура и се чувствах по-добре. Вкъщи с чайчета и витамини и след седмица отшумява. Стига сте плашили хорат да се бодат с ваксини.
130
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Задължителен А ти откъде мислиш, че анти-ковид-ваксърите взимат аргументите си - да не би да са техни размишления? Световноизвестни микробиолози, вирусолози, имунолози, вирусолози и много други учени и стотоци лекари и медицински сестри са против ваксинацията, против много от мерките и хората тук искат да вземат информирано решение - т.е. да се запознаят с всички гледни точки. А не да прочетат в dnes.bg, че ваксината е безопасна и дете умряло от ковид и да идат да се ваксинират.
129
1
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
В небезизвестната творба на Дъглас Адамс "Пътеводител на галактическият стопаджия", на компютъра "Дълбока мисъл", са му необходими 7,5 милиона години да разсъждава върху Живота, Вселената и Всичко останало, за да достигне до Абсолютния отговор "42".Допускам, че "алгоритмите" в главата на проф. Витанов, го тикат към същия отговор!
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня"---------------------Я, по 4, умножи го по 10 за да си заработиш надника за деня, жалък клоун. Така ли изчислявате болниет всеки ден ааххаха божееее....
127
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет" .. и кои са тези хора? Точно честата среща с вируса прави "загубата" на имунитет невъзможна.
126
0
 
10
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Козелянов-вмирисанов-пияндановНАЛИ ВИНАГИ трябва да УМНОЖАВАМЕ засечените с ТЕСТОВЕ ПО 4 , 18 МЕСЕЦА КВИЧИШ ТОВА ПО ВСИТЕ ВИДОВЕ МЕДИИ.Какво стана сега ? 1,2 със 2 игли, 2 МИЛ със ТВОЯТА МАНТРА за по 4 - 3,2, ама 3,2 НЕ ВИ ИЗНАСЯ НАЛИ , да не говорим че и едно игличните които са още 1,2 също могат да се броят, хайде да ги броим наполовина - 0,6 млн - тоест 3.8 млн - ми това ти е 55% и отгоре от населението- тоест *** имунитет гоним....АМА НЕ ВИ ИЗНАСЯ
125
7
 
2
 
! Отговори
Задължителен преди 2 години
Не знам защо хората вместо да учат медицина, микробиология, фармация не влезнат тук да прочетат коментарите, а четат някакви си учебници. И всички, които се занимават с клинични проучвания - коментиращите тук са много по-компетентни от вас. Нивото е много високо и мен ме е срам да пиша тук. Плюс това са и всестранно развити - разбират и от тегнологии (5G), авиация (кемтрейлс). Българите наистина сме най-образованата нация на света, а мисля и във вселената!
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако този всеки ден ще ни пили мозъците, по - добре да върнат годжибери.
123
1
 
17
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Изчислих че 1 неваксиниран заразява 57 ваксинирани. Те от своя страна заразяват друг един неваксиниран, а той съответно заразява нови 57 ваксинирани. И така нататък до деветдесет и петата вълна.
122
0
 
11
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Гледам на кокълчета и на животинска карантия. Виждам в миналото и предсказвам бъдещето, може и по телевизора и по радиото. Цената ми е народна.
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гад ..тия върви ги разправяй в Афганистан
120
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Ваксина толкова добра, че трябва да се налага с репресии, срещу вирус толкова смъртоносен, че трябват пет теста да разбереш че го имаш...Първата ваксина в историята на ваксините, след която ваксинираните трябва да бъдат опазвани от неваксинираните..."""
119
1
 
20
 
! Отговори
до д-р Куин преди 2 години
Щом отделят, значи произвеждат.Щом произвеждат значи са опасни.Извод ваксинираните също са опасни.
118
0
 
13
 
! Отговори
до 124 преди 2 години
Което е само в потвърждение на тезата, че ковид засяга само хора с предишна патология.Не виждам да се е увеличил броя на починалите млади и здрави хора, заразили се със страшната чума на новото хилядолетие
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди вълната на неваксинираните, 85,75% от починалите от Ковид-19 бяха на възраст над 60 години,, и 58,5% над 70 години и средната възраст на починалите беше 71 години, а засега при тази вълна средната възраст на починалите е 67 години.
116
2
 
10
 
! Отговори
До Чоко преди 2 години
Такъв като теб, отдавна е променен на генетично ниво.
115
0
 
16
 
! Отговори
Витано простата зове преди 2 години
Пикове и пикови дни трябва да си пиеш Простамола
114
3
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Освен това не виждам никакъв смисъл да се ваксинираш при положение, че пак ще го изкараш. Ама щяло да го изкараш леко. Та то 90% от хората го карат като лек грип.Вкарвайки в организма си нещо , което не знаеш какво е , ставаш потенциално опасен и след да речем 5 години можеш да получиш промени на генетично ниво. Виждате кога удари Чернобил, не веднага а след определен период от време.