Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
13
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
по-беден си ти. България не е бедна. само в злато изнасят милиарди, а плащат трохи за концесия. ограбват България всякаквите и западняци и местните комисионери и т.н. скоро н1ма да има значение кой богат кой бедем. ще отменят парите и само ще има който е послушен - яде, който не е послушен ще го водят към крематориума.
53
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Румъния явно са държавите с най хитрото население в Европа. Сигурно закалката от комунизма още работи и вече е генетична! Онези на запад са послушни бройлери и лесно ги лъжат. Но тук трудно минават такива евтини номера. Българи и румънци надушват измамата отдалеч.
52
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искат ваксинация , защото се разбра скритият замисъл на фармацефтите и част от управляващите- печалба, дори и с цената на човешки живот.
51
14
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
Да четеш библията е все едно да четеш гръцката митология... с тази разлика, че гръцката е по-интересна и не е пълна с циврещи смешници.
50
2
 
11
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Прости сме и се харесваме така
49
0
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
Чел съм я, не пише такива неща. Любимата ми книга е на Проповедника, Еклесиаста. На теб кое най- много ти допадна?
48
3
 
11
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Ми прочети бележката която идва с аналгина :)))) дори го пише като страничен ефект :)))
47
18
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Не, не мога да ви понасям за това и не живея в бълxария от много време. Само като чуя българска реч и бягам в другата посока. Не мога да ви дишам.
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко души са умрели от аналгин.. аз поне 1000 аналгина съм изпил,що съм жив още..
45
6
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Ти първо я прочети и после пиши!
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като ваксинирате децата си четете ли какво има във ваксините, че ми е интересно? Като пиете лекарства проверявате ли всяка съставка? Знаете ли, че един глупав аналгин може да ви убие?
43
1
 
5
 
! Отговори
до Искра преди 2 години
Като помислих, имаш право. Ако не те оправи доктора, после те оправя попа и близките ти ядат жито.
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то като видиш двете най-пропаднали държави в ЕС с най-ниско кач------ Румъния минимална - 500 евр. мин.пенсия - 400 евр. детски надбавки 50 - 150 евр. селата пълни с младо население , почти във всяко село полиц.участък с паркирани десетина чисто новички дачии отпред , развита автом.индустрия , изнася газ ..
41
22
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Не пич след 5 години ще сте същите прoшляци и пак ще миете чиниите на запада защото ще сте още по-зле икономически.
40
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 5 години България и Румъния ще са най-многолюдните държави в Европа и ще са велики сили!
39
16
 
14
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Като сме по- умни, защо сме по- бедни?
38
8
 
8
 
! Отговори
до Искра преди 2 години
В Библията пише за ваксините ли? Интересно! А за чиповете пише ли? А за тези, които пръскат номер 10 пише ли нещо?
37
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сме по-умни и интелигентни от европейците!
36
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, вие знаете ли какво има във ваксините с които сте били ваксинирани като деца и какво има във ваксините които си биете на децата днес, че тръгнахте да се правите на специалисти какво имало във ваксините против ковид :)))) и между другото никой не носи отговорност и като биете ваксини на децата си днес и пак подписвате документи :)
35
5
 
16
 
! Отговори
Страхливци преди 2 години
Нали ви пука за хората и здравето им? Нали направихте навсякъде пунктове за ваксинации и т.н . Давате ваучери и прочие, а защо не си спазвате плана който бяхте пуснали и одобрили? Над 250 на 100 000 и затваряте половин София. Страх ли ви е, че няма да бъдете избрани отново? Още при първия тест клекнахте и дадохте задна? Как очаквате да вдъхвате доверие като вие самите сте едни под логи.