Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
24
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
През 2019та също бяхме на първо място по смъртност в Европа.. нищо ново ;)
33
7
 
25
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Защото са умни и разсъждават, а не се водят като овце. Те и другите народи не са хукнали да се боцкат, ама ги принуждават. "Истината за света трябва да се търси в старите свещени книги..." Така е казала Ванга. Прочетете Библията, там пише всичко.
32
11
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Естествено ,че ще я изкараме :) 20 хиляди жертви до момента. През войните няма толкова :) Още се чудя как някои хора изявяват желание да кен зат с още 3-*** в стая където урина тора се изхвърля 1 път на ден и маските за дишане са 2.Знаем какво е положението на здравната ни система и сме прозти пак да искаме да ходим в болница .... Резултат топ 1 смъртност в Европа.
31
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото България и Румъния доказано сме по интелигентни от западните лабораторни животни!!Питайте някой англичанин къде са България и Румъния на картата и няма да знае...питайте който и да е българин или румънец къде е Англия на картата и всеки ще знае!!
30
5
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
И каква компетенция имаш реално да разбереш съставките, как са комбинирани, в какви дози и какво реално правят? Че ми е много интересно :)
29
7
 
5
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
Всички почвайте да,се ваксинирате! Герб го повелява!
28
18
 
12
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Прочетете коментар 10 за съжаление много разсъждават така ... Чипове, пръскане от самолети и т.н. Жалка картинка!
27
13
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Те понеже са толкова глупави всички отивате да им миете чиниите. Що не отивате на изток при "умните" ми се в тоз глупав запад се врете?
26
12
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Аз: Или защото сте прозти :) Ако бяхте интелигентни нямаше да сме най-бедните в Европа. Ако бяхте умни нямаше да имаме най-голямата смъртност в Европа.Числата говорят :)
25
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкарахме три вълни незащитени,ще изкараме и четвъртата.Не плачете на чужд гроб,че не знаете при главата ли плачете или при краката.
24
5
 
6
 
! Отговори
Изтрещеллл преди 2 години
Марселчо Попов скоро щял да ражда, решили да го и сега усилено го оплождали . Ако до два-три месеца не станело, щели да му теглят ножа, щото ялови транс-*** на никого не трябвали. Даже и на нас, антиваксърите подобни отпадъ.ци не са ни изтребвали, ама никак.
23
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то като видиш двете най-пропаднали държави в ЕС с най-ниско качество на образованието, главно ромско население.... то ти стига да ги видиш, че 30 години не са мръднали на никъде освен надолу ти отговаря на много въпроси.
22
7
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Скакво те пръскат? Със син камък, с раундъп, с какво? Може ли да си по- конкретен? А харесва ли ти да те пръскат? Алтер егото ти какво се чувства? Лозе ли е, домат ли е, картоф ли е? Може ли да си по- конкретен?
21
2
 
10
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Моля всички гербери да се ваксинират! ГЕРБ ПОБЕДА!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Ние стана над 30г, не вярваме в парламента и политиците,,,, камоли от тези ваксини, който бяха направени за 5-6 месеца......Който иска да се боцка,,,,,,
19
1
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Колкото антиваксерите са убийци,толкова и антиваксерите.. и едните, и другите могат да заразяват..
18
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да кажа само, че в западна Част на континента са много по *** същества от нас, който живее на запад ще ме разбере, тия даже не знаят на коя планета са..
17
6
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Пич ти никой не носи отговорност и за ваксините които си биеш на детето си и пак подписваш същия документ :))) ама всичките сте ваксинирани до дупка :)))
16
29
 
10
 
! Отговори
Сахо преди 2 години
Ами то си личи по образованието на хората общо взето, масово, навсякъде слабо образованите отричат ваксините. Има изключения, но не са много.
15
9
 
36
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Защото сме информирани интелигентни хора, или може би твърде много попара сме изяли и двата народа през вековете и вече ни е втръснало да ни ползват и мамят.