Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради пандемията на корона, през 2020 г. в германските болници бяха отчетени значително по -малко пациенти и операции. Общо 16,4 милиона пациенти са лекувани като стационарни пациенти в общите болници, според Федералната статистическа служба. Това е с 13 % или почти 2,5 милиона случая по-малко в сравнение с 2019 г. Спадът е особено силен по време на първата корона вълна през април с над една трета (-35 %). Това е истината за страшната пландемия.
313
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото имаме клетъчен имунинет от пра-пра-пра родителите си неандерталците! Затова не се ваксинираме!
312
33
 
24
 
! Отговори
Защо ли? преди 2 години
Защото в държавата има прекалено много пр*сти селяни с изостанало мислене. Хора, сляпо вярващи на конспиративни статийки и клипчета вместо на доказани учени и статистики. Накратко - лош матрял. И наистина сте такива, но пр*стия човек няма как да осъзнае, че е пр*ст
311
3
 
24
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Абе много хора изтрещяха покрай тоя ковид! Гледам снощи в парка двама седят на една пейка и си боцкат ваксини!
310
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ СТРАДАТЕ, независимо защо съботирате ваксинацията. Дано живота в мизерия ви допада - сами си го правите!
309
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е фашизъм а не лечение.При факта,че се дават луди пари за това боцкане и по 25бона за труп изписан от ковид,няма кво да говорим повече.ВАКСИНА НИКОГА!!!!
308
8
 
6
 
! Отговори
До 358 преди 2 години
Ваксините едва ли ще Ви убият, но климатичните промени, с това, което водят със себе си (в т.ч. и нови вируси), е много възможно да Ви убият и то в не много далечно бъдеще.
307
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българския език вече има нова дума: ваксър. Означава: 1. Пропагандист за ваксинация с ваксина срещу covid-19; 2. Ваксиниран срещу covid-19. Интересно нещо е тая пандемия.
306
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксър Разбира се, че ще напишат, че 10-12 хиляди се ваксинират всеки ден - как ще звучи ако кажат "никой вече не иска да се ваксинира" :D Нали трябва да върви пропагандата.
305
36
 
6
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден по 10 000-12 000 се ваксинират в България! Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно?
304
1
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тези скоро ще тръгнат на кръстоносен поход. До там води Ковид инициацията. Жал ми е за свестните хора, които останаха там. Инкарнацията се е състояла скоро.
303
4
 
4
 
! Отговори
До Ленче преди 2 години
Никой не е казал, че светът трябва да си седи така, както си е. Това не отрича пандемията, нито пандемията отрича липсата на промени. Не е нужно да има гшобална конспирация, за да се промени нещо. От всяка неизгодна ситуация винаги може да се извлече и полза. Реалистично. А Вие най-добре спрете да използвате и смартфон, че Ви гледат.
302
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Они па че ми кажат на мене,дека требе да ми нажикат ваксина!***,па я да не съм улав!
301
1
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Не бе, Дубрутро, някои хора не разбират дали е Кокошката е преди Яйцето, или Яйцето е преди Кокошката.
300
2
 
2
 
! Отговори
Aнонимен до Ленчето преди 2 години
Всяка технология има две страни. Това е като да ходиш по ножа на бръснач. Винаги може да се ходхлъзнеш по едната или по другата. Но неадаптивните винаги измират :) те не са двигателят на Еволюцията.
299
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩОТО!!! Не е ваша работа! Няма да ви давам обяснения :)
298
3
 
24
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Българите сме по-стар народ от Слънчевата система. И знаем кой ни мисли лошото. Свикнали сме да се пазим.
297
5
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Най-страшното е изсъхването на та-ша-ците. Генетичният мат'рял на българина току виж се се оказал затрит с невъзможна доставка и това ще доведе до транс-галактически проблем, застрашаващ съществуването на Вселената.
296
1
 
23
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Нито Шпигел, нито някакъв Цайтунг ни интересуват. Да си се оглеждат те самите. Не трябва да тръгваме за трети път с Германия. Съвети от люляците на Европа не ни трябват.
295
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите и румунците не щат да се ваксинират , щот сме най-умни в целия свят, и в слънчевата система , и в галактиката! Тея другите - англичани , датчани , немци , канадци и тнт са уникално про-сти и сега ги чипираха и след 10г ще им изсъхнат ушите и та-ша-ци-те и тнт.Те за това!