Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
3
 
4
 
! Отговори
До Ludoto Lenche преди 2 години
В тоя форум материал за такъв тип книги има да го ринешс лопата. Още повече и когато знаеш разликата между етилен гликол, пропилен гликол, полиетилен гликол, и тяхната употреба, чувал си за иРНК технологиите, знаеш какво е векторна ваксина, както и си учил вирусология.
293
1
 
4
 
! Отговори
До Факт преди 2 години
А Вие на база на кои научни данни твърдите това? Или е просто мнение, което, без да бъде основано на някакви научни факти, няма особено значение?
292
3
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До Станислав: след малко по-дълъг преглед вече никак не е толкова смешно. Осъзнаваш, че не е просто виц, а голата истина за нашия народ, и неговата позиция, по много сравнителни параметри, спрямо останалите народи в Европа (като географски граници).
291
6
 
22
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Пълен абсурд е да се ваксинират преболедували,както и деца и младежи!Впрочем преболедувалите в БГ са повече от ваксинираните и при тая вълна това ще излезе наяве-заболелите не са драстично много-колкото се очакваше.За ваксината на пфайзер какво да кажем-да се ваксинираш с ваксина от създателите на ковид 19 е....
290
2
 
3
 
! Отговори
сексмаш ина преди 2 години
Ковида се лекува с чер пипер.
289
4
 
19
 
! Отговори
Rambo преди 2 години
,,Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда."Представяте ли си? Ниско образователно равнище и специфична медийна среда :) хахаххахаха Тия на Запад явно не знаят, че азбуките идват от тук, а не от Запад. Техните хора са неграмотни и имат състезания по спелуване. Явно точно защото имаме образование - не приемаме ваксините.
288
14
 
5
 
! Отговори
Станислав преди 2 години
Тука да четеш коментарите на антиваксърите е като да четеш секцията с вицове. Особенно наблягат напоследък, че няма такъв вирус, никога не е изолиран и т.н. а целия геном на вируса и всички регистрирани мутации ги има дори в интернет свободно и безплатно. Да не говорим за страничните ефекти на ваксините - явно никой от тези антиваксъри не е прочел една листовка на лекарства които си пием всекидневно без рецепта от аптеката да види какво пишат.
287
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба! За Коледа пускат ваксинираща ковид ГМО коледна маруля . Италианска разработка.
286
0
 
7
 
! Отговори
ВиК майстор преди 2 години
Наше милиардери им изкопаха още след 2000 г. Подземни суперлуксозни бункери. Там ще оцеляват от вируси радиация и зомбита.
285
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха да "имунизират" в болници..последваха моловете..парковете..метро станции..университети..метода на постепенното налагане..а след това..защо искат 100% ваксиниран персонал..нали при 60-70 се получаваше колективният имунитет..защо забравят удобно за преболедувалите..защо преди инжекцията не съветват дори хората да си правят тестове за антитела..защо?според какво изброяват вълните?колко вълни трябва да отминат за събуждането ни..
284
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се инжектирам..за вирус който не е изолиран не е възможно да бъдат създадени каквито и да е било ваксини..Пландемията беше създадена заради инжектирането..нали Април 2020 година -след 2 седмици всичко приключваше..колко по две седмици отминаха..защо нищо не приключи..защо има десетки на брой варианти..защо нещата наричани ваксини не помагат за нищо
283
2
 
9
 
! Отговори
в манджата преди 2 години
Фабрикантите взеха да се запасяват с раб ....бот ници. Големо мране очакват да знаеш приятелю
282
3
 
11
 
! Отговори
Levski преди 2 години
никой не е изолирал и доказал съществуването на нов коронавирус като уникален патоген, тогава как е възможно да се създаде ваксина срещу него? Това просто не е възможно.Същото, както казва CDC и Европейската комисия. Същият многостраничен документ, озаглавен: Текущо представяне на методите и устройствата за тестване на COVID-19 и предложените критерии за ефективност. 16 април 2020 г. стр. 19. Раздел Аналитично представяне - "Аналитично представяне".
281
16
 
8
 
! Отговори
доброволна карантина преди 2 години
Доброволно карантираме цялата държава. Да не се чудите после като всички в Европа, че дори и в Турция няма да признават дори сертификата за ваксинация на българите и ви карат да се бъркате в носа за ПСР. *** нали сме велики - айде цъкайте минусите дай дай
280
1
 
27
 
! Отговори
светаотиванамайна преди 2 години
Апартаментите в големите градове се обезценяват. Хората копуват имоти в селата . Дигат огради . Копаят кладенци бомбоубежища в мазета. Градят фотоволтаични системи . Трупат консерви и боеприпаси. Скоро ще се обособят затворени охранявани крепости от блокхауси.Защо ли?
279
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До LevskiПрав си не е изолиран.Ако го покажат изолиран ще се види че в него е бъркано ако изобщо е вирус щото и Испанския грип не е испански и не е вирус а бактерия вкарана в Америка на войниците с ваксини за менингит.След това войниците го пренасят в Европа през войната.Почти всички ваксинирани са починали
278
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мри пръв . Дай пример. Да прецакаме преброяването.
277
5
 
13
 
! Отговори
Levski преди 2 години
Федералната агенция на Министерството на здравеопазването на САЩ, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)-съобщиха през 2020 г., че вирусът Sars-cov-2 (COVID-19) никога не е бил изолиран от никого, което означава, че съществуването му, като болестта COVID-19 не е доказана.
276
7
 
9
 
! Отговори
егоист пинтия преди 2 години
Всички я плащате ваксината . Не е безплатна. Антиваксъри сами си подарявате парите на другите.
275
0
 
1
 
! Отговори
Б. преди 2 години
До 310-няма да те обиждам, както ти правиш, за да не се принизявам на твоето ниво...