БАН представя българската ваксина срещу COVID-19 на 5 октомври

Проф. Чорбанов: Преболедувалите нямат нужда от ваксина
Обновена: 26 сеп 2021 09:36 | 26 сеп 2021 09:35, Ерол Емилов
100
БАН представя българската ваксина срещу COVID-19 на 5 октомври
Снимка: БГНЕС

На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина срещу коронавируса, обяви директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Специалистът е на мнение, че преболедувалите нямат нужда от ваксина, тъй като вече имат защита.

„Всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите COVID-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Това е един от основните моменти, които трябва да се дискутират”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите му антителата не са белег и фактор, който трябва да бъде отбелязван. “Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот”, поясни проф. Чорбанов.

Още по темата
„Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не”, категоричен бе Андрей Чорбанов. „Всеки който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира”, допълни имунологът.

Той коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу COIVD-19.

„Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, заключи Чорбанов.


100
Още от Коронавирус
Колко силна и трайна е защитата на ваксините срещу коронавируса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 89 Стотици хиляди са като теб,вярвай ми.И така им е по-изгодно да ни ограничават и манипулират.И никой не ги слага в статистиката,защото процента хоспитализирани и починали ще се срине.
91
0
 
0
 
! Отговори
Чака преди 3 седмици
Да бъде купен от Франция, но няма да стане. Този е по-зле и от Слави. Много лъже.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поне вече има яснота какви вакси ще произвежда новия завод на Домуса. Кофти. Това не бива да се прави.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо антителата не ги взимат под внимание. Аз си боледувах от вкъщи и не са ми бъркали в носа за ПСР нито са ме карантинирали, но си имам антитела и това трябва да се отбелязва като преболедуване. Защо само пср и карантини гледат?
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това наименование- " българска "е само за камуфлаж !
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно разумно обяснение да прочета от учен. То не бяха лекари, доктори, доценти, професори, академици, математици, член кореспонденти... И всеки те плаши: "Ако не се набодеш, ще умреш!" Включително и служебния министър, Стойчо Кацаров! Ето - българска ваксина, която никой не се агитира да я използва! Ако искаш се боди, ако не искаш, не се боди! На нея като че повече ще повярвам. Но трябва да се одобри първо от ЕМА, после от ИАЛ.
86
0
 
11
 
! Отговори
българска ваксина преди 3 седмици
нито с българска, нито с американска, нито с руска, нито с китайска и даже с марсианска ваксина няма да се ваксинирам. А вие се набирайте като червей на буца. Keep trying. Убеждавайте ме, не ми пречите, само се убеждавам че съм решил правилно.
85
1
 
8
 
! Отговори
уцъъъцж6 преди 3 седмици
Всеки, който пее и приглася на глобалистите за "ваксините" за мен лично е ***. С това изказване на депутатчето, Слави казва всъщност ясно и точно - "Аз съм купен от Америка за България и не съм по-различен от другите пoдлoги - борисов, хр. иванов, мая и адвокатчето". Единствената политическа партия, която публично се обяви против отровите е Възраждане на Костадин Костадинов.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доверието на научната общност към Чобанов е вече сринато заради собствените му изказвания и поведение.
83
0
 
13
 
! Отговори
Очакваме преди 3 седмици
Първия ваксиниран с българската ваксина да е самия Чорбанов - все пак трябва да даде пример пред всички.
82
1
 
6
 
! Отговори
Fax from Baba Meca преди 3 седмици
Айде че то вируса ще си замине докато сварим ваксината
81
1
 
5
 
! Отговори
"Страхотна нови преди 3 седмици
Всички сатанински медии, които бълват лъжи и пропаганда за отровите, са със заглавието "българска ваксина" промотирана от уж-противника на мерките, депутата-"доктор" от ИТН Чорбанов. А бе Славчо, музиканте ти наистина си ужасно ***! Да беше изчакал да минат изборите поне преди да обявиш публично, че си от отбора на фашагите. Сега ще попитам всички мои познати, на които им говорех че Слави не е по-различен от Бойко, които ми се смееха и вярваха на тази yтpeпka, какво мислят сега по въпроса.
80
3
 
5
 
! Отговори
БРЦК преди 3 седмици
Трябва поне 10 на 100 да не се ваксинират за да погребват ваксинираните
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съдейки по журналистите определено простотията е голяма но все пак те са най тъпите в страната
78
2
 
18
 
! Отговори
Ето това е! преди 3 седмици
"Проф. Чорбанов: Преболедувалите нямат нужда от ваксина"
77
4
 
10
 
! Отговори
верно преди 3 седмици
като чета коментарите се съгласявам с поета който е казал - ние сме малък , но про ст народ! и с професора дето е казал - у нас 80% са де билни.
76
6
 
17
 
! Отговори
Cлaвчо глyпaka преди 3 седмици
Лъснаха най-после в истинската си светлина б0kлуцитe от ИТН. С това изказване на този "доктор" простия музикант на практика си признава, че е финансиран от сатанистите, и по специално от бат сорос.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каза Гейтс: във всяка държава- завод за ваксини, и наште хукнаха.
74
3
 
11
 
! Отговори
Ro преди 3 седмици
Ако я одобрят за използване, има нещо съмнително. Никой няма да ни пусна нас баш да правим, продаваме и печелим от ваксини или каквото и да е друго. Най-вероятно наистина е с цел да подведе българите, че е наша и безопасна уж. То и политиците са си наши, родно производство, ама никой не им вярва точно поради тази причина. :))
73
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С българска ваксина бих се ваксинирал. Вероятно обаче няма да бъде одобрена, защото ще вземе част от баницата на Фарма-мафията, а в момента парчетата са много горещи и мазни, и всички облизват пръсти