МОН поиска учителите да носят маски дори и в час

Веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата
127
МОН поиска учителите да носят маски дори и в час
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

Още по темата
МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10 на сто ученици, заразени с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболяемост в страната. Към днешна дата 1.03 процента от учителите и 1.01 на сто от учениците и децата са под карантина.

Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95, а най-нисък в Кърджали - 0,55. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89 на сто. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66 процента. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31 на сто.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115 - "прободените се заразяват десет пъти по-малко от непрободените"? Тогава защо 15% от новите случаи към 1-ви октомври са с две игли? При 20% ваксинация у нас. Даже хората с една игла и хората с две, но неминали 2 седмици, ги броят към неваксинираните, което е доста нечестно - аз ли съм виновен, че след първата игла ми е паднал имунитетът и съм по-уязвим? Ако не се бях пробол, можех да не се заразя.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115: Щом се разболяват ваксинираните, как могат да са само носители? Разболяваш се, защото вирусът се размножава все повече, причинява все повече вреда и имунната система започва да се бори с него. Имаш ли симптоми, значи имаш голямо количество вирус в себе си и заразяваш! Независимо дали си ваксиниран, или не. Ако пък ваксинираните по-рядко имат симптоми (недоказано), тогава защо здрави хора без симптоми ни карат да носят маски от началото на пандемията?
105
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"прободените заразяват точно толкова, колкото и непрободените"само дето не заразяват точно толкова. първо, заразяват по-малко, защото са само носители, а не ходещи инкубатори като не набоденитевторо, за да заразяват, първо трябва самите те да се заразят - а това се случва десет пъти по-рядко
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113 ("Неваксинирани хора имат място в обществените институции само с ежедневен PCR тест") За първи път в историята на медицината, за неефективността на един препарат се обвиняват тези, които не са го взели... Ти не разбра ли, че прободените заразяват точно толкова, колкото и непрободените? Манипулативната вина вече отпадна. Не стига, че ви плащаме за съмнителните препарати, ами ще ни гоните с необоснованите си мерки...
103
18
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 2 години
Не. Изказвам мнение. Неваксинирани хора имат място в обществените институции само с ежедневен PCR тест. Толкоз.
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111, търсиш си коментарчета ли.Плосък си.
101
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам как се допуска без ежедневни PCR тестове неваксиниран персонал в училищата и деца на неваксинирани родители?!
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и "препоръката" им ми бърка в здравето. Как ще препоръчваш пар.цали бе?
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние, гражданите, суверенът, "препоръчваме" закриване на МОН и на МЗ. Веднага.
98
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що лъжете пак бе, долни писарюгери?! МОН препоръчва маски. Не задължава. Пропагандата ви никак не върви, затова ставате зли, нагли и лъжливи - вие и тро*лажът ви по медии и форуми. По наглостта се познава всеки инжектиран - по нея и по затъпелия поглед.
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна глупост!!!!Нарочно натискат всеки за да може да си сложат ваксини. Тези управници не им е мястото там...
96
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е всички да излезем на площадите и да наредим всички марионетки до стената.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се престаравайте. Ако искате, че носим маски и у ки. в уединение, щото сме изпълнителни .
94
1
 
5
 
! Отговори
непрободен преди 2 години
До 100: За асимптоматичното заразяване съм търсил и НЯМА! Има report от CDC, който прави само предположения... И се използва като аргумент... За маските има изследвания "за", има и "против" - т.е. недоказано е! След като е недоказано, не се прави! Виждал съм ви проучванията аз... Аспарух Илиев използваше огромно проучване за маските в Бангладеш (300,000 човека) - брутално опровергано и даже авторите му казаха, че не доказва полза от маските.
93
1
 
16
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Фашисти!
92
7
 
27
 
! Отговори
МОН преди 2 години
Тия знаят ли как се говори с маска, така че да те чуват учениците и в края на класната стая? Какви гласове трябва да имат тия даскале!!!
91
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОН препоръчва. Не нарежда.
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До непрободенКъде е науката ли? Буквално навсякъде - потърси за който и да е мета-анализ в който и да е акредитиран журнал (Lancet, PNAS, NCBI...). Прочети анализа, виж източниците, прочети ги и тях, прочети и цитатите, и ЧАК тогава си прави изводи. Нормално е разбиранията ти да са грешни по някога, вика му се confirmation bias.
89
10
 
23
 
! Отговори
непрободен преди 2 години
Замисляли ли сте се колко народ сте избили през последните 10 години с грипа? Къде е науката, че маските овладяват епидемия? Къде е науката, че несимптоматичните са изобщо фактор в развитието на епидемията? Това го няма с нито един респираторен вирус в историята! Има заразяване, но е незначително за епидемията. Един ден истината ще лъсне и много хора ще се срамуват от това какви глу.пости са вършили и говорили.
88
1
 
11
 
! Отговори
До " #97 УБО & преди 2 години
Ти си политически *** целящ хаос и разединение, я МАРШ бързо от форума!