МОН поиска учителите да носят маски дори и в час

Веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата
127
МОН поиска учителите да носят маски дори и в час
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

Още по темата
МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10 на сто ученици, заразени с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболяемост в страната. Към днешна дата 1.03 процента от учителите и 1.01 на сто от учениците и децата са под карантина.

Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95, а най-нисък в Кърджали - 0,55. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89 на сто. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66 процента. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31 на сто.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
22
 
6
 
! Отговори
УБО преди 2 години
Ние от групата учителки за безопасно образование сме против присъственото образование и искаме да преподаваме от вкъщи и предлагаме образованието да не бъде повече от писане и четене. Децата ще се образоват по-нататък самостоятелно от интернет и от родителите си. Така няма да ни заразяват и ние ще сме си здрави в кухнята.
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така били поискали хаха
85
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който учител го е страх, да се ваксинира. Но те и това не искат. Само нагнетяват напрежение и паника, като целта им очевидно е да минат на т. нар. дистанционно обучение. Лежане вкъщи и получаване на заплата без да се работи.. Кой не би искал?! Така е, като научихме маса хора на мързел
84
7
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
препоръка е в драми ...
83
1
 
26
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
И каски да им сложат че тия бесни ученици понякога са опасни.
82
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им сложат по три маски на учителите. Тъкмо учениците ще ги чуват по-добре. Тия в МОН изтрещяха съвсем.
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам тия от МОН да пият белина
80
1
 
15
 
! Отговори
А тъй преди 2 години
Задължително с памперси на носа.
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и депутатите, 240 са в една зала
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80 Напротив, отвън ги натискат за присъствено, иначе как ще те принудят да носиш маски, да правиш тестове, ваксиниране, а и да се заразиш между другото, карантина да караш, да те стресират и т.н. То и затова преди два дни Стаматов се изказа, че онлайн било катастрофално. Което е супер странно, такава крайна позиция, особено в настоящия момент, когато точно ДО е спасението.
77
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре дистанционно, отколкото разни карантини, ротации, маски, тестване през ден и напрежение. Доказано. С изключение на малките ученици, но там колегите имат думата.
76
7
 
23
 
! Отговори
Дискриминация преди 2 години
Това е дискриминация на учителите. Всички са в една стая и всички дишат в тази стая. Ако маските са задължителни за учителите, трябва да е така и за учениците. В случая е безсмислено - 45 минути общ въздух, е сигурен разпространител независимо от маските.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да ходя с противогаз и костюм хелоуин целия оцапан в кръв ей така по улиците с едно мачете в ръка маските са отживелица
74
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОН иска учителите да станат малооумни заради липса на кислород, следователно учителите като не им достига достатъчно кислород до мозъка, те углопяват и следователни и учениците, на които учителите преподават! ИЗВОД: МОН иска учениците да са необразовани
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 51 Той рейтинга им точно по този начин спада! Ако учениците бяха на ДО, нямаше да се стигне до разделение на хората на две, нямаше да ги има тези ожесточени спорове вече цели два месеца: за и против маски, тестове, дистанции, отворени/затворени прозорци, ваксинации, карантини и т.н. , а и щяха да се спасят човешки животи. Абсолютна безотговорност.
72
4
 
27
 
! Отговори
учител преди 2 години
Предпочитам ДО отколкото да преподавам с маска. По-ефективно е за учениците. И това е доказано от миналогодишната практика. Който твърди обратното е скаран с действителността, или е някакъв мазохист.
71
1
 
15
 
! Отговори
А Денков преди 2 години
що не носи маска?
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам служителите на МОН да се облепят с Горила-Тиксо, понеже тези маски, не бачкат и пропускат вируса през дупките
69
1
 
12
 
! Отговори
до62 преди 2 години
"Идват избори! Мислете с главите си този път. И румрнрадчовците са същите медицински фашисти като Бойкоборисовчетата!" НА България и трябват чести избори,служебни след служебни правителства а дупетатите в неплатен отпуск!
68
0
 
12
 
! Отговори
най-добре е преди 2 години
Талибаните да дойдат!