През декември купуваме лекарство за коронавирус

ЕМА трябва да се произнесе за него до края на годината
12 окт 2021 17:30, Петя Славова
45
През декември купуваме лекарство за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че става дума за медикамент, който е на път да премине успешно 3-тата, последна фаза на изпитания, предава "Монитор".

Става дума за препарата Molnupirvir. Доставки на това лекарство страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият е да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те изразиха надежда за декември месец вече да го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните.

Още по темата

За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

Представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов обясни пред "Монитор", че компанията производител на ковид лекарство все още не е приключила и окомплектовала документацията за приключването на третата фаза.

От думите му стана ясно, че до края на годината се очаква да станат готови окончателните данни от трета фаза и след това ЕМА ще го разгледа и оцени. „Трябва да изтече времето на наблюдение да се отчетат резултатите, тоест да завърши клиничното изпитване на този продукт”, обясни още представителят ни в ЕМА. От думите му стана ясно, че до края на годината въпросното лекарство може да премине и третата фаза. "Възлагат се големи надежди за този препарат", каза проф. Гетов. Той обясни, че към момента не може да се каже нещо по-конкретно за медикамента, освен че е противовирусен препарат и е за перорално приложение - три дни по две таблетки.

Представителят ни в ЕМА обясни още, че вероятно схемата за снабдяване с лекарството ще бъде както тази с ваксините срещу коронавирусната инфекция – по обща европейска процедура. "В момента, в който едно лекарство има потенциал и бъдеще и е перспективно за терапия на COVID-19, страните започват да си договарят условия и количества за доставки, за да са сигурни, че когато се получи разрешение, те ще бъдат достатъчни и осигурени. Това е предварителна реакция и е като резервиране на количествата", коментира проф. Гетов усилията на страните вече да договарят количества от въпросното лекарство, което е дълго чакано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
По добре от ваксините. Който се разболее взима. А не всички да се бодат.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не се пише името на компанията която го проидвежда ? Да не се окаже че и тя е на онаямършабилГейтс и също ще убива хора като отровните ваксини
37
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Купувайте братя! Ковида е гаси тъпата болест. СПИН, сифилис и трипер идват поне от любов :)
36
0
 
2
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
Евала лекарство минава трета фаза на изпитване за 80 дена. Много напредна тая наука. Набъбват и рушветите към ЕМА.
35
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
"Купуваме.." Аз лично няма да си купувам нищо такова. Да си го купува тоя дето е писал статията(реклама на поредната еврейска отрова.)
34
1
 
2
 
! Отговори
До №30 преди 2 години
Не е био. С оцветителя Е171 ще е, който забраниха в храните защото бил канцерогенен и нямал безопасна доза, но го оставиха за фармацевтичната промишленост......
33
0
 
2
 
! Отговори
Дедо до яв преди 2 години
А дано , ама не вервам да се откажат от вапцането.
32
1
 
2
 
! Отговори
Яв преди 2 години
Е, това ли е върхът на covid-пропагандата, приятели? :)))
31
2
 
10
 
! Отговори
Нов преди 2 години
начин за тровене на населението. Какво значи , че трябвало да се взема веднага след първите симптоми от хора в ковид зоните? Очевидно идеята е като не искат хората да се бодат, да ги тровят с експериментални лекарства. Тези, които налагат терор със сертификати, ще ви дадат безобидно хапче, но пак опитно и рекламирано, разбира се, без тежки странични ефекти. Вярвате ли им? Пак ще си правят експерименти с лабилните.
30
0
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Народа вече, толкоз ви не вярва, че ни лекарство ви ще, ни ваксина...))
29
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
ЗА или ПРОТИВ коронавирус? Има лека разлика.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хапчетата са за ваксъните, ваксата има пропуск, който е преболедувал няма опция да иска лек
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме никаква нужда от вашите убийствени ваксини и лекарства който сигие поръчал той дасиги ползва проклети убийци няма да ви се размине номерата дано бял ден дане видите проклети убийци
26
2
 
6
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Колкото сме по-болни,толкова по-добре за фармацефтичния картел!Всички продават лекарства за лекуване на болести,но никой не лекува причините довели до тях...Само да ви вметна,че 2/3 ти от продаваните лекарства в света се произвеждат в Англия и Сащ ,изводите оставям на вас!
25
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 2 години
Био ли е?
24
0
 
4
 
! Отговори
Емик преди 2 години
До Бay 6,Вие, приципно ли не сте добре, или това е странична реакция?
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И името на лекарството са сбъркали. Казва се Molnupiravir. Това как да е. Това лекарство има по-голяма вероятност да го гълтаме без да подписваме информирано съгласие, защото сега е в трета фаза от клинични изпитания, в която са и експерименталните ваксини. Скоро може да бъде напълно одобрено докато за ваксините ще чакаме. Между другото, бременните жени или такива които не са раждали трябва да имат едно наум, защото сходен нуклеозиден аналог причинява вродени дефекти при изпитания със животни.
22
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Огнян Донев да го бърка у Софарма ... Що да плащаме валута на вятъра :)))
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е чувството да си набодено зомби и после да четеш че ще има отделно и лекарства и хапчета против Ковид?За един прЕател питам!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мятайте иглите в кофата, лекарстовото казаха, че е за ваксинираните, истина ли е?