Без нови мерки в страната, смъртността от COVID е по-ниска от предходните вълни

На 100% преобладава вариантът "Делта"
13 окт 2021 15:26, Нели Христова
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. По думите му общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите.

Разпространяват се неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, допълни той.

При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

Ситуацията с нивото на заболеваемост в момента в Румъния и Сърбия е много по-тежка в сравнение с България, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следи както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, допълни още тя. Има варианти на вируса, които не са така трансмисивни като "Делта", но имат антигенни промени, които способстват за избягване на имунния отговор, посочи още проф.Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на ковид зоните, каза заместник-министър Александър Златанов. Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, ще се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

Министър Кацаров съобщи, че МЗ активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи. Те не са разрешени за употреба, но може да се подготви цялата документация за договорите, ще трябва и решение на Министерския съвет за договорите, както и осигуряването на финансови средства, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
12
 
! Отговори
един преди 2 години
До До един Що бе - малко ли ти се виждат още 7 500 човека починали? Ами ако в това число са твои близки, роднини, приятели (не го пожелавам на никого!) Говорим за хора, не за животни
164
1
 
5
 
! Отговори
До един преди 2 години
Дето явно не може да брои.До края на годината остават 75 дни.По 100 човека на ден прави 7500.Средно месечната смъртност у нас за последните 10 години варира в границите между 9 и 10 000 души.
163
2
 
12
 
! Отговори
До Нане 167 преди 2 години
Сега като дойдете на власт все отбор юнаци - доносници и служители на ДС да видим как мощно ще крадете. Колкото до прегазване на закони и конституция - вече го правите!
162
7
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Как си представяте нещата, да сме в постоянни локдауни... Ще стане ама си извадете парите от чекмеджетата и ги раздайте на Народа! Ще поминеме и цяла година от ваще кражби...))
161
5
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Как си представяте нещата, да сме в постоянни локдауни... Ще стане ама си извадете парите от чекмеджетата и ги раздайте на Народа! Ще поминеме и цяла година от ваще кражби...))
160
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществото кацаров, завършило медицина, но без нито един ден стаж е един от главните виновници за лошото медицинско обслужване. Той беше един от главните виновници болниците да станат търговски дружества, а сега допълнително влошиха ситуацията. В болниците се лекуват само пациенти с ковид. Ако сте ковид отрицателен и имате двохна пневмния може да си умрете спокойно...
159
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано тая година ви е последната и на Чорапа и на Мутрата, от Импекса до Радата Дълбоката, овчари, депесеари, чалгари, патреоте .... да си отдъхне българския народ от вас проклети паразите пожелавам си го за Коледа, най-хубавия подарък. Без вас жертвите ше намалеят с 90%
158
3
 
16
 
! Отговори
Как ви се струва? преди 2 години
Всеки ден по един пътнически самолет се разбива на земята. И това ако не е висока смъртност какво е ?
157
13
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Малоумното ваше правителство на тулупа с неадекватното си поведение от началото на кризата. докара нещата дотук, и сега да обвинявате служебният кабинет и Радев! 12 години сте пълен провал и позор за България!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 159 "Него поне ше го гърбят от ДС-то и не се предава без бой, има някакви останал здрав разуми и съпротивителни сили, а такива като тебе дресирани мишоци си навиват ръкавчето сами и си подават рамото доброволно." Аз съм си направил избора, и без ДС, но на него ще му сменят фасончето, и това ще е ултимативното падение: хем са го ваксинирали, хем ще им слугува и то точно там, където се е правел на най-велик. А това, че нямаш акъл и си антиваксър си е само твой проблем.
155
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За много по-малко смъртни случаи радевите *** ореваха държавата, а сега мълчат...както им е наредено от зелените чорапи радев и янев!
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те па ени лекари.... полит вакс агитари повечето....И следват едни протоколи на лечение дето повече пълнят моргите отколкото леглата
153
2
 
7
 
! Отговори
Утельо преди 2 години
Само хората който са ваксинирани се зачитат за хора а? А ние който го изкарахме и имаме анти-тела не сме хора така ли, никъде нищо за преболедувалите не се казва, защо ние да нямаме паспорт като сме го изкарали и имаме анти-тела?
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров и Кожухарова са позор за медицинското съсловие! Нищоправци - освен да уволняват лекари за нищо не друго не стават.
151
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Него поне ше го гърбят от ДС-то и не се предава без бой, има някакви останал здрав разуми и съпротивителни сили, а такива като тебе дресирани мишоци си навиват ръкавчето сами и си подават рамото доброволно.
150
5
 
15
 
! Отговори
един преди 2 години
Кацароов, електоратът умре! Ако продължавате с по 100/ден, ще затриете държавата до Нова Година
149
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези политически решения на служебното правителство са смъртна присъда за българския народ! Кацаров трябва да бъде осъден!!! Радев е готов да умори половината население за този втори мандат. По-голям кариерист не съм вижда!!!
148
9
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Аве герверастки троляци... Я ми кажете един виден гервераст да е дал фира от страшната пЛандемия... Поне с един да се отсрамите...)) това ако беше чума, както се описва, половината да ни няма досега бре будалетини...))
147
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 144 "Гледам че ... " Единственото за което съжалявам е, че няма да мога да ти гледам рекциите на такъв като теб, като попаднеш в лапите на ДСто. Те ще ти избият от главата и "ербаплъка" и ще те дресираш не ваксинка да искаш, ами и на други да запрягаш ръкавчето. Отдавна съмс се уверил, че срещу дивата сеУиания на *** може да се наложи само още по-дива сеУиания, облечена в авторитарна власт. Ей това ме е яд, че няма да мога да го видя когато се случва. Иначе останалото го знам.
146
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противен антиваксър. Оставка.