Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?

Има ли пробив във ваксините, обясняват специалисти
16 окт 2021 07:45, Петя Славова
336
Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?
Снимка: БГНЕС

100-процентна защита при ваксините няма - тя се движи в диапазона 82-83 на сто. Но дори при ваксините да се получават "пробиви", имунизациите определено предпазват от тежко развитие на болестта, уверяват експертите, предава "Дойче Веле".

Пациенти с коронавирус в Хале

Хора умират от COVID-19, макар че са ваксинирани? Такива новини редовно се появяват из медиите, включително в Германия. Става дума отново за феномена, известен като "пробив в имунната защита след ваксинация". Нека проверим фактите.

Още по темата


Дали пробивите показват, че ваксините не работят?

Не. Те доказват нещо друго, което беше известно и досега: нито една от ваксините няма 100-процентова предпазна сила. Според Института "Роберт Кох", ефикасността на ваксините се движи в диапазона 82-83 на сто. Защитата чрез ваксините обаче спада с течение на времето. Шест до девет месеца след ваксинацията антителата в организма отслабват.

Едно е сигурно обаче: ваксинациите определено предпазват от тежко развитие на болестта. Според статистиката на "Роберт Кох", през тази година в Германия са регистрирани общо 67 661 случаи на пробиви в имунизационната защита на ваксинирани хора, но само 0,52 процента от тези хора са били принудени да постъпят в интензивно отделение. Смъртните случаи в тази група са около 1 на сто, като най-често става дума за възрастни хора, при които смъртният риск статистически е доста по-висок.

В каква степен отслабва имунната защита поради фактора "време"?

Това зависи много от конкретния индивид, от неговата възраст, от наличието на хронични заболявания, от интервалите между двете дози на ваксината. И, разбира се, от вида на самата ваксина. Особено при възрастните, при престарелите и при хората с ракови заболявания или с трансплантации имунната защита спада по-бързо в сравнение с другите. Ето защо Постоянната комисия по имунизациите в Германия миналата седмица вече препоръча хората над 70-годишна възраст да се ваксинират и с трета доза. Трета доза ще бъде предложена и на всички, които работят в медицински заведения и в домове за възрастни безпомощни хора.

Нараства ли броят на пробивите?

Да. Специалистите от Института "Роберт Кох" съобщават обаче, че тази тенденция е логична и лесно обяснима.  Първо - броят на ваксинираните в Германия вече е много висок, а това закономерно повишава и броя на пробивите. И второ: в момента коронавирусът отново се разпространява доста агресивно, което също увеличава опасността от зараза и на изцяло ваксинирани хора.

Виновни ли са неваксинираните хора за пробивите в имунната защита?

Не. Но тяхното поведение играе ключова роля за хода на пандемията и за натовареността на медицинските заведения. По данни на Института "Роберт Кох", ръстът на хоспитализациите в последно време се дължи най-вече на неимунизирани хора над 60-годишна възраст. Ако през сегашните есенни месеци броят на заразите нарасне според очакванията, инфекцията ще засегне главно неимунизирани хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Революциите разместванията са винаги първоначални пандемии
207
3
 
4
 
! Отговори
Вакснато Говядо преди 2 години
Я съм безсмъртен! Имам свръх вакснат имунитет и зеуен сертификат. Централни гробища
206
4
 
28
 
! Отговори
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ преди 2 години
ТОВА НЕ Е ВАКСИНА АМИ ОТРОВА
205
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дедо---мрът, ама мрът здрави, защото са ваксинирани!
204
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха, вируса хакнал ваксината?! ти да видиш...преди казваха, че ваксината не давала да се разболееш, после стана - че се разболяваш, ама по малко и по леко! сега пък се оказа, че ваксината не давала пълен резултат! полек - полек ще си кажете истината - че въпросния продукт за нищо не става, ама трябва време!
203
0
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Мрът , ама ваксините пазят !? Добре !
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид другарйе, дайте им зеуен сертификат посмъртно в неравната борбата на партията с вируса
201
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"100-процентна защита при ваксините няма - тя се движи в диапазона 82-83 на сто."---------------------Тя е фиксирана на 60 на 100, май забравихте, че Пфайзер го заявиха. Вече почти няма значение дали си ваксиниран или не.
200
27
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А да видим кой ще мре - данни по света достатъчно - *** точно антиваксърите. Задръстихте болници, спешна помощ, ама отворили уста като хипопотама от известния виц. Защо тичате в болниците при първото закашляне - я си стойте у вас, плоскоземници!
199
8
 
31
 
! Отговори
Kolqn преди 2 години
Умират, именно защото са ваксинирани. Досега лъжеха, толкова умрели толкова заболели. От сега нататъке се мре, яко ще се мре. Защото това е отрова, а не ваксина!!!
198
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички учени: ДА ВИ *БА у ГЛАВИТЕ ПРОСТИ
197
3
 
16
 
! Отговори
До 214 преди 2 години
Досегашните ваксини може и да покриват 95%, но при тези срещу Ковид покритието е още по-ниско, дори по официaлни данни (реално може би 60%, с ред други въпросителни). Ако не бяха наложили доброзорната ваксинация в повечето страни, процентът щеше да е близък до нашия. Аз, лично, се радвам че обстоятелствата тук я отложиха, макар че явно им дават голям зор.
196
12
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не ми е ясно за какво точно врещят антиваксърите - у нас няма ни мерки, ни задължителна ваксинация, освен в туристическия бранш и някои ресторанти други загуби няма, дори м.г. НАП бе събрал повече данъци. Да пищят срещу другите държави, ама нямат д.....
195
24
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Наливайте вода в мелницата на антиваксърите с подобни заглавия. По-добре пишете калко процента са починалите от едните и другите. Известно е отдавна, че около пет процента не реагират на ваксинациите. ОСТАВЕТЕ ГИ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПЪЛНЯТ БОЛНИЦИТЕ И ДА М....АТ, ЗАЩОТО ДРУГ НАЧИН ПРОСТО НЕ СЪЩЕСТВУВА........
194
1
 
2
 
! Отговори
ддд преди 2 години
До А199 Не пиши глупости! Няма такива цифри в статистиката изобщо.
193
2
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Според Института "Роберт Кох", " - според пенкилерите от Роберт Кох, маските не помагаха, но седмица след като магазините в германия се напълниха с маски, станаха задължителни на база на старо холандско проучване.
192
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото във ваксината има нищо друго освен белина!
191
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Повечето ваксини, с които всички сме ваксинирани, действат на около 95% от хората и при около 5% не действат. Сега е същото с ваксините за Ковид-19." - Същото е викаш. Я кажи има ли друга ваксина, която е била толкова агресивно рекламирана от мас медиите? Сещаш ли се за друга ваксина, след употребата на която в рамките на няма и година да са починали толкова много хора? Има ли друга ваксина, за която е нужен подписа ти, преди да се боцнеш? Мога да ти задам още десетки въпроси...
190
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги се е знаело, че ваксините действат при почти всички, сме при всички хора. Повечето ваксини, с които всички сме ваксинирани, действат на около 95% от хората и при около 5% не действат. Сега е същото с ваксините за Ковид-19.
189
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно е, че ако ваксините спасят само един човек, то има полза от тях, а те спасяват много повече.