Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?

Има ли пробив във ваксините, обясняват специалисти
16 окт 2021 07:45, Петя Славова
336
Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?
Снимка: БГНЕС

100-процентна защита при ваксините няма - тя се движи в диапазона 82-83 на сто. Но дори при ваксините да се получават "пробиви", имунизациите определено предпазват от тежко развитие на болестта, уверяват експертите, предава "Дойче Веле".

Пациенти с коронавирус в Хале

Хора умират от COVID-19, макар че са ваксинирани? Такива новини редовно се появяват из медиите, включително в Германия. Става дума отново за феномена, известен като "пробив в имунната защита след ваксинация". Нека проверим фактите.

Още по темата


Дали пробивите показват, че ваксините не работят?

Не. Те доказват нещо друго, което беше известно и досега: нито една от ваксините няма 100-процентова предпазна сила. Според Института "Роберт Кох", ефикасността на ваксините се движи в диапазона 82-83 на сто. Защитата чрез ваксините обаче спада с течение на времето. Шест до девет месеца след ваксинацията антителата в организма отслабват.

Едно е сигурно обаче: ваксинациите определено предпазват от тежко развитие на болестта. Според статистиката на "Роберт Кох", през тази година в Германия са регистрирани общо 67 661 случаи на пробиви в имунизационната защита на ваксинирани хора, но само 0,52 процента от тези хора са били принудени да постъпят в интензивно отделение. Смъртните случаи в тази група са около 1 на сто, като най-често става дума за възрастни хора, при които смъртният риск статистически е доста по-висок.

В каква степен отслабва имунната защита поради фактора "време"?

Това зависи много от конкретния индивид, от неговата възраст, от наличието на хронични заболявания, от интервалите между двете дози на ваксината. И, разбира се, от вида на самата ваксина. Особено при възрастните, при престарелите и при хората с ракови заболявания или с трансплантации имунната защита спада по-бързо в сравнение с другите. Ето защо Постоянната комисия по имунизациите в Германия миналата седмица вече препоръча хората над 70-годишна възраст да се ваксинират и с трета доза. Трета доза ще бъде предложена и на всички, които работят в медицински заведения и в домове за възрастни безпомощни хора.

Нараства ли броят на пробивите?

Да. Специалистите от Института "Роберт Кох" съобщават обаче, че тази тенденция е логична и лесно обяснима.  Първо - броят на ваксинираните в Германия вече е много висок, а това закономерно повишава и броя на пробивите. И второ: в момента коронавирусът отново се разпространява доста агресивно, което също увеличава опасността от зараза и на изцяло ваксинирани хора.

Виновни ли са неваксинираните хора за пробивите в имунната защита?

Не. Но тяхното поведение играе ключова роля за хода на пандемията и за натовареността на медицинските заведения. По данни на Института "Роберт Кох", ръстът на хоспитализациите в последно време се дължи най-вече на неимунизирани хора над 60-годишна възраст. Ако през сегашните есенни месеци броят на заразите нарасне според очакванията, инфекцията ще засегне главно неимунизирани хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според последните данни ваксината на Модерна предпазва и 14 месеца след поставянето на втората доза.
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук един дава за пример Белгия - според него сега там имало новозаразени, колкото през април. Да де, ама сега са около 1900 на ден, а в края на март и в началото на април бяха над 4000. В края на април бяха най-малко - средно по 3156 нови случая за последните седем дни на април 2021.
186
4
 
26
 
! Отговори
Deja vu преди 2 години
Ваксина срещу SARS навремето не успяха да създадат, и тази натам отива. Въпросът е кога ще си признаят.
185
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката започна да лъже :) След като преди ваксините установихме, че 85 % от хората нямат нужда от тях, а сега установяваме, че 82-83 % от ваксинираните са защитени, то единственият извод е, че ваксините са една огромна измама. Трябваше да се ваксинират само 15-те % рискови и да се проследи по тях действат ли. Но някой е знаел предварително, че не действат, затова накараха всички да се ваксинират, за да отчетат добрия имунитет на 85-те % като заслуга на ваксините.
184
2
 
24
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ваксинацията с точно определени ваксини е целта на пускането на Ковид 19.Да напомним,че има и други ваксини,но те умишлено не се допускат за употреба.Защо ли?
183
2
 
6
 
! Отговори
logika преди 2 години
Belgia vaksinirani nad 74% do Avgust, v momenta nivata na zaraza sa syshtite kakto April v kraia na treta valna bez vaksinacia???? Moje bi paziat, no ne napylno.
182
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар2Силните ще продължат,останалите за съжаление не! Опитваме се да излъжем природата,но тя намира начин,за да ни докаже,че е по-силна от нас!
181
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко години един от западните политици каза,че ни очаква световна криза,много по-страшна от финансоват,стартирала през 2008г.По-късно това беше повторено и от Борисов.някои може би си спомнят,други може би не.Мразя и не вярвам в конспиративните теории,но това говори много и ме кара,не без основание да се замисля върху произхода на настоящата криза във всичките и аспекти и измерения!
180
5
 
34
 
! Отговори
Лекар2 преди 2 години
Ваксините против грип никога не са били ефективни до сега. И други години е имало случаи на ваксинирани, които боледуваат по-тежко от неваксинираните. Всички ще преболедуваме Ковид19. Не се залъгвайте с глупости!
179
13
 
3
 
! Отговори
име преди 2 години
Доста тъпо заглавие. Ваксините не са за безсмъртие!
178
7
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Защото отровата,наричана ковид,е във "ваксината".
177
4
 
28
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Трайността на ваксинационния имунитет НЕ Е 6- 9 МЕС. А НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 - 4 МЕСЕЦА. ФАКТ, КОЙТО В ГЕРМАНИЯ СЕ КАЗВА ЗА РАЗЛИКА ОТ ТУК.
176
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега *** неваксинираните и рядко някой ваксиниран, при когото ваксината не действа. За последните 12 месеца в България умряха между 44000 и 66000 човека в повече в сравнение с годините преди епидемията, почти всичките неваксинирани.
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли мислят,че ваксините пазят,самия организъм на човек го пази понеже е здрав от това,че има необходимите вещества от елементи участващи в комбинациите от съединения по компоненти с които да отреагира навременно и адекватно по фази от началото на стълкновението с вируса,като заразно тяло с появата му започва изучаването по изградените логически действия от сигнали,инстинкти,навици с които го разучава и точно против него се задейства за самоотбрана по веригата на общо взаимодействие за всички
174
2
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Истината е, че от ваксината също могат да се образуват тромби точно както от Вируса, но в по- нисък процент. Само че, ако точно ти си в този процент - това хич не те топли!
173
4
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Реалист, мен не ме е страх да се ваксинирам, до сега съм си сложил всички възможни ваксини. Ама нещо не виждам файда от ковид ваксината
172
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните ще *** защото са опитни мишки. Насажда се така наречената страхова психоза.
171
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират от заради страха от ваксиниране, който им внушавате проклети убийци, стига бе долни лешояди проклети просяци дано да горите в ада проклети убийци
170
26
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Доста голям процент зомбирани овце страхуващи се да се ваксинират, с което овцете провалят цялата идея за предпазване от вируса чрез ваксиниране. Ваксинирането работи, ако е масово.
169
3
 
17
 
! Отговори
съвет преди 2 години
До: номер 183 Ваксинирай се, но не подписвай нищо! Така го направиха вече в САЩ! Ако те задължат да подпишеш им обясни, че не можеш да подпишеш че си съгласен с нещо, с което не си съгласен! Това и без да си юрист мисля че е ясно нали? Лошото е, че някой може да се подпише вместо тебе, затова отиди с адвикат или поне свидетел!