Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
23
 
! Отговори
Избирател на Луна преди 2 години
Идва ми да взема една тояга и...., но не знам къде да започна. То е пълен цирк. Червени, зелени, гербари, чалгари... всички са един дол дренки.
177
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре такива като теб гестаповци да не съществувта на земята.
176
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да бъдем роби, отколкото да си вземем живота в ръце! (Мислене на българското мнозинство)
175
2
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Абе, няма да се ваксаме, ако щете да въведете и оранжеви сертификати.
174
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години, някои са избирали *** пред отрязана глава. Резултат - помашкото население, което не е наясно какво точно е... Днес избора не е толкова тежък. Винаги ще има хора с робско мислене...
173
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да се гръмна, отколкото заразна болест като хепатит или херпес например.
172
2
 
26
 
! Отговори
Барбарон преди 2 години
Ваксиниран съм, но ако въведат тази тирания няма да стъпя на заведение със сертификат. За пътуване донякъде приехме, че може да потрябва, но за ежедневни дейности да се прилага е опресия. Няма да се възползвам да ходя - първо, защото така или иначе почти не ходя, второ - защото искам да фалират като никой не отиде след въвеждането на сертификатите.
171
3
 
20
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Опичайте си акъло с тоа локдаун. Мариз жа има .От на ората им писна на дедовия. И язе мисла ,че дорде няаа бой и ебн няаа дъ има управия. Ъъъ!
170
1
 
13
 
! Отговори
USA преди 2 години
ЧЕ УИРОПЯ ШЕ СЕ ПРОМЕНИ ТВА Е ФАКТ.....ЧЕ УРСУЛКА ШЕ Я РИТАТ ПО ГЗА .......ТВА Е НЕЖНОС......ЧЕ АМЕРИКА Е КИТАИСКА КОЛОНИЯ ТВА Е РЕАЛНОС !......ЧЕ ВИРОСА Е ОРУЖИЕ ЗА ТЕПАНЕ НА ГО ***.....ТВА Е ДИСКУСИЯ !
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
166 то и ония дето убиваха хора в газовите камери са мислели като тебе, но интересно защо ли, висшия им елит е завършил схрусквайки ампула цианкалий. Който не познава историята е осъден да я повтори. Ти явно си от тия дето не я познават.
168
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат революция явно!
167
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАФИЯ!
166
49
 
1
 
! Отговори
Жо преди 2 години
ННЯМЯ УГОДИЯ! Ако се вземат мерки срещу Ковид, защо се забранява? Ако не се вземат мерки срещу Ковид- Защо правителството не взема мерки? По цяла Европа има ограничения и ваксинации, само българското простолюдие не разбира от дума!
165
1
 
27
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Това е някакъв сън. Лудите сънуват за висша класа и получават ***. Нормалните сънуват кошмари. СЪБУДЕТЕ СЕ!
164
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него." - Хахаха, ах тия математици. Не видяхте ли през месеците как всичките им изчисленията нямат връзка с реалността? Зашо продължавате да се допитвате до математически модели?
163
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
168, т.е. ще е като по времето на Хитлер - едни луди ще се мислят за хора, а другите ще ги наричат пору хора. Само дето за да не се усети простосмъртния, сега уж хората ще са със сертификат и номер, а полу хората без тях. Да де, ама нали знаеш как е свършила ВСВ! Ей така ще свърши и третата Световна, която се води в момента.
162
1
 
45
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Българското правителство е независимо от нас. Но е зависимо от чужбина. Представяте ли си как им набиват канчетата на министрите да въвеждат сертификати. Сигурно правят и делфинчета.
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осмивката на Кирчо лекува всичко от запек до коврид.
160
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 167: американци, германци, китайци, японци, руснаци се ваксинираха, а най-умната и напреднала нация в света - българите не ще защото знае как действат ваксините!!!
159
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камък по главата ти ще е най-добре.