Кацаров категоричен: Без зелен сертификат за хората с високи нива на антитела

Има предложение за издаване на документ още след първата доза
Обновена: 21 окт 2021 06:42 | 20 окт 2021 20:14, Нели Христова
689

От полунощ зелените сертификати влизат в сила за достъп до закрити помещения. Документът се получава срещу ваксинация, доказателство за преболедуване на болестта или отрицателен PCR-тест. Пред Bulgaria ON AIR здравният министър обаче категорично обяви, че сертификат няма да бъде издаван на  хора с високи нива на антитела.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
35
 
! Отговори
Във Франция преди 2 години
Не ме интересува как е във Франция. Заминавай за Франция, като ти харесва. Ай чао!
30
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла Европа искат сертификат-факт!Тука все ние уж сме тарикатите.6 милиарда дози са сложени от ваксините по света,което е около 3 милиарда ваксинирани,ако са с две дози.А Гааньо се куми!Това племе тука трябва да се ликвидира и да се започне от начало тази държава!
29
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клекнахте!Всичкото народ уплашено ходи да го бодат!Иначе голям го вадеха с: "Не, никога няма да се ваксинирам!"Мъърши! Толкова сте кекави и лесни за смачкване!
28
3
 
21
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Ако преди време, някой ми беше каэал, че човеците ще се определят със сертификат эа годност, то бих го нарекъл...пcиxoфил. Но пък днес, съм доволен от себе си...!!
27
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Кацаров. Слаб министър ми се струваше, коеблив. Закъсня с действията си и това струваше животи, но последните мерки са в правилна посока.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33Не ми давай за пример ислямска Франция! Моля те!
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм против задължителни ваксинирания и пр. Все пак обществото трябва да се изчисти от ментално непригодните индивиди! Естествения отбор никога не е преставал. Аз се ваксинирах отдавна и сега м.ръ от ваксината хахахахахаха
24
4
 
12
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Живеем в на Кацаров изкривената Реалност! С незаменимата помощ от Радев!
23
0
 
1
 
! Отговори
До галин костов преди 2 години
И как ще ни докажеш ???
22
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ли ви се виждат умрелите, бе простаци! Претъпкани болници, хората гинат, те тръгнали да протестират. Терористи!
21
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Франция и на закрито и на открито само със сертификат.Тука лигльовците не искали.Та даже протестират и нападат министър.Ако беше по Бойково време да са ви замъкнали под колоните и там знаете какво правеха.Спрете се,бе?Вашият вожд повече власт няма да види.
20
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
81% от футболистите във Висшата лига на Англия са ваксинирани.17% са преболедували и са с антитела.Сами си направете извода защо е така !!!!Как мислите,дали те и техните собственици милиардери или българския Желязко-антиваксъра от ФБ е по-наясно с ваксинацията !!!
19
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В събота планирам една яка кръчма без сертификат
18
10
 
31
 
! Отговори
То преди 2 години
НЕЗАБАВНО ОТМЯНА НА СЕРТИФИКАТА
17
4
 
30
 
! Отговори
Комунисти преди 2 години
Съд и Затвор. Нюрнберг v2
16
6
 
18
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Тестовете за антитела за треска в петата на ваксомафията, защото благодарение на тях става ясно че един значителен процент от вакснатите така и не образуват антитела, тоест са абсолютно беззащитни към вируса. Любопитно е че същите тези тестове за антитела са използвани за разработването на всички ваксини.
15
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kак е Новият Световен Ред, а?! Ковид е само загрявката! Нямате никакво усещане за робство и зависимости. За единия МОЛ и работно място се продавате, сееляндури евтини. Отидохте днес като офце да ви набодат с най-скапаните ваксини. Юруш, ще изтървете благинките на новите ви господари....Никаква милост за това племе! Само бой, ваксини, чипиране и мачкане!
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джон ТриВолта и Хасан Флинстоун къде се скриха тези дни? Нали промяна щяха да правят??? А тя промяната била геноцид срещу населението!?! Хиперинфлация и затворен Бай *** зад бариери
13
6
 
48
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Кацаров е на път да провали Радев със Зеления сертификат.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Ами кофти, защото всички "болни" са "болни " от тест.