Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест

Министърът за протестите: Защитаваме и тях, утре може да им трябва легло
308
Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест
Снимка: БГНЕС

Сертификат за преболедуване може да се извади и с положителен антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Тогава антигенният тест е приравнен към PCR-теста със заповед на предишния министър, обясни здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МС.

Още по темата
Кацаров каза обаче, че единодушното решение на експертите е, че не можем едностранно да удължим срока на сертификата за преболедували, който в момента е 6 месеца с решение на Европейската комисия.

С тези мерки предпазваме и тези, които протестират и искат оставка, защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма, коментира министърът. Според него протестите са предимно политически свързани предвид предстоящите избори, но мерките са взети изцяло експертно. В отговор на въпрос информиран ли е президентът предварително и какво е мнението му, Кацаров подчерта, че сам носи отговорността за вземането на решението.

Здравният министър заяви, че властите са били принудени да предприемат тези мерки, другите са затваряне или да не се прави нищо, но това ще доведе до блокаж на здравната система.

Министърът заяви, че заболеваемостта сега се отразява на болниците след 7-10 дни и подчерта, че ситуацията е изключително сложна.

В следващите дни ще наситим лабораториите с безплатни тестове, но пробовземането няма да е безплатно, уточни още Кацаров.

По думите му мерките, които бяха обявени, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

Според него някои от тях са дори облекчаващи.

Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят. По отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното - това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса, каза министърът. 

Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини от всички видове с изключение на "Астра Зенека", но към нея така или иначе няма интерес.

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Това ще стане след като здравните власти кажат каква е заболеваемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
ОСТАВКА И ЗАТВОР!
138
0
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Сойчо, джендъро-веган такъв, ще отговаряш
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Псъавка на мишока Кацаров, който е виновен за смъртта на няколко вече родилки и неродените им деца!
136
0
 
3
 
! Отговори
Ковидиот преди 2 години
Вакси(А)нален паспорт- Киро Канадеца и Кокорко харесват това!
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивите ви тестове не ни интересуват! Винаги е имало болни от респираторни заболявания.
134
9
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма" така разсъждава аниваксъра. Докато е добре "мразя ви!" като се разболее иска най-добрите лекари, легло, кислород, линейка, специално отношение.
133
2
 
8
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
Да информирам ваксърските тивундери, че приемането на Зелен сертификат противоречи на българската Конституция , чл. 29, ал. 2. Никой не може да бъде принуждаван да участва в медицински експерименти. Единствената държава извършвала това през 20 век е Нацистка Германия. Така че ще го духате, начело с недоразумението здравен министър !!
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На последно място по ваксиниране, на последно място по тестове, на 1-во място по починали, това е реалноста в милата ни родина,
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на първо място в Европа по смъртност от заразените с COVID-19. Това не е българският модел. Това не е моделът, който искат българските граждани.
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 142телефонът ми и гуугъл събира това, което аз съглася да споделя, това е разликата, пак казвам, ваксиниран съм и съм против тая безумна заповед, защото е безумна толкова безумна колкото и оная за забрана за разходките в парка , и въобще не ми харесва т.н. "нова нормалност" няма нова или стара "нормалност" има "нормалност" и "ненормалност" а това което се случва е "ненормалност"
129
1
 
6
 
! Отговори
неваксиниран преди 2 години
До: номер 144 Първо, ако ще се делим, не можеш да наричаш "антиваксър" всеки, който не се е боцнал с експериментална ваксина! Ти щом си се боцнал, аз нямам нищо против тебе! Само по тази причина нямаш това право да обиждаш! Защо ти имаш нещо против мен тогава?Аз се ваксинирам с това, което е задължително и не подписвам нищо!Умора, втрисане, температура, подути лимфни възли, повръщане засягат 1 на всеки десет ваксинирани с Модерна!И това са само малко от страничните ефекти!Чете ли ги?
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките мерки са хаотични, непоследователни и без реално постигнати резултати. За съжаление накрая цената я плаща обикновенният човек.Липсата на навременни и адекватни мерки води рано или късно до пълен локдаун... ако по-рано имаше по-адекватен подход, то сега можеше да е различно.
127
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ДА ПОПИТАМ ВАКСИНИРАНИТЕ СЕРТИФИЦИРАНИ КАКВО ТЪРСЯТ В БОЛНИЦАТА И ЗАЩО ИЗМИРАТЕ. НАЛИ ТРЯБВАШЕ САМО ПО ЛЕКИЧКО ДА Я ПРЕКАРВАТЕ БОЛЕСТА У ДОМА?
126
2
 
1
 
! Отговори
Зоо Кч19 преди 2 години
До Хахаха 143. Никой от ГЕРБ не иска да управлява бе , маймун с червено дупе.
125
0
 
3
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Телефонът ти и гугъл събира същите данни. Ама ти откъде да знаеш.
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за Възраждане!
123
1
 
13
 
! Отговори
прецакан преди 2 години
Не бой се, Стойчо, на мен няма да ми трябва легло! Значи, всички ние дето сме преболедували, сега и зорлем да искаме да се разболеем или поне да се заразим няма как - имаме много по-добър имунитет от ваксинираните!Но сертификат - на куково лято!!! Щото нямаме никакъв тест???Иначе ваксинираните (като Фандъкова, Кунчев и други) масово се заразяват, но те имат сертификат, щото са се боцнали?
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе,господа антиваксъри,вие какво предлагате?Защо се мислите,че сте единствени и сте институция в държавата?Това,че имаме 20% ваксинирани не означава,че 80% от хората не вярват в К19 или подценяват ситуацията.Напротив,много хора се страхуват от вируса,но фалшивите новини и теории от разни комплексирани псевдоразбирачи ги наплашиха и за ваксините.Отруденото ни и нискограмотно общество е лесна плячка за манипулации.Много народ предпочита мерки вместо ваксинация-очевидно обаче не знае защо.
121
9
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Герберопитеци, колкото и да се напъвате, колкото и да плюете и да организирате зулуми, просто вече няма да се върнете на власт, а скоро еднокнижникът ви, барабар с цацаров и онзи каскет, ще поживеете с пранги в затвора.
120
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по принцип съм ваксиниран, и мен тая заповед не би трябвало да ме касае, обаче ме касае и съм против нея, против съм защото нежелая персонала на някакви магазини и фирми да събират информация за моя здравен статус, да не говорим че така наречената проверка на сартификата създава база данни за моето придвижване и места, които посещавам, ами не искам това да се случва! отделен въпрос е че всичко това е въпрос на личен избор, всеки си има своите причина да избира дали да се ваксинира или не