Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест

Министърът за протестите: Защитаваме и тях, утре може да им трябва легло
308
Кацаров: Сертификат за преболедуване може и с антигенен тест
Снимка: БГНЕС

Сертификат за преболедуване може да се извади и с положителен антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Тогава антигенният тест е приравнен към PCR-теста със заповед на предишния министър, обясни здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МС.

Още по темата
Кацаров каза обаче, че единодушното решение на експертите е, че не можем едностранно да удължим срока на сертификата за преболедували, който в момента е 6 месеца с решение на Европейската комисия.

С тези мерки предпазваме и тези, които протестират и искат оставка, защото утре може да се нуждаят от болнично легло и да се сърдят защо няма, коментира министърът. Според него протестите са предимно политически свързани предвид предстоящите избори, но мерките са взети изцяло експертно. В отговор на въпрос информиран ли е президентът предварително и какво е мнението му, Кацаров подчерта, че сам носи отговорността за вземането на решението.

Здравният министър заяви, че властите са били принудени да предприемат тези мерки, другите са затваряне или да не се прави нищо, но това ще доведе до блокаж на здравната система.

Министърът заяви, че заболеваемостта сега се отразява на болниците след 7-10 дни и подчерта, че ситуацията е изключително сложна.

В следващите дни ще наситим лабораториите с безплатни тестове, но пробовземането няма да е безплатно, уточни още Кацаров.

По думите му мерките, които бяха обявени, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

Според него някои от тях са дори облекчаващи.

Например за спортни състезания на открито в София беше без публика, а новите мерки позволяват да се провеждат спортни състезания с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения - досега заповедта не позволяваше да работят. По отношение на правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното - това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса, каза министърът. 

Кацаров обясни, че има достатъчно ваксини от всички видове с изключение на "Астра Зенека", но към нея така или иначе няма интерес.

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Това ще стане след като здравните власти кажат каква е заболеваемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
17
 
! Отговори
giotmarka преди 2 години
Няма да посещашам ни кино ни театър ресторанти библиотеки и ще си ходя само по горите пещерите и ще си правя сандвичи от вкъщи.Не ми трябва никой.
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпреболедувалите са поне 1,5 - 2 млн. Остават около 2,5 млн. Алтернативата е отново затваряне.
157
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е и църквите да излязат на протеста.
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 176 Не са никакви ваксърчета. това са платени пропагандатори и разни милиционерчета.
155
5
 
9
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Мързелив,негоден,нагъл лъжец ,мошеник като Радев и всички радевци
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалирвайте на воля, на кой му дреме?
153
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ваксърчетата взе да им става тясно около врата. Успокояваха се един друг, че никой нямало да излезе на протест, а изобщо не знаят довечера какво ще е. Почнаха вече да дават заето по форумите, а екшъна още не е започнал.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера бе по справки-положотелен тест за наличие на антитела,отрицателен антигенен тест,отрицателен ПСР тест и справка за преболедуване с лечение в стационарно медицинско заведение,а днес положителен антигенен тест със справка за преболедуване с лечение в медицинско заведение като допълнение от предишния момистър,кой точно.
151
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101И как ще се тестват няколко милиона българи на всеки 48 или 72 часа. Това е практически невъзможно. Да припомня че ваксинираните са около 20 процента. Зеления сертификат няма място в страна като България.
150
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядосвам се като чуя" Не може, защото в Европа не е така." Примерно за антителата. Абе престанете само да следвате еврокорупционерите. Мислете със собствените си глави. Между другото заболелите двойно ваксинирани пак ли ще имат доживотен сертификат или ще им се отнеме. Ваксиниран не е равно на безопасен
149
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Следващата мярка била пълен локдаун. Защо не я въведем отсега? Един път я преживяхме. И ако това ще намали болните от Covid в болниците , не е ли по-добре да затворим страната за 2 седмици още сега, вместо да се правят фалшиви експерименти?
148
0
 
3
 
! Отговори
Гос...динов преди 2 години
За изборите няма сертификат. Т.Е. ,,За кучета и котки може, но за прасета не може."
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид робството трябва да падне.
146
1
 
7
 
! Отговори
101 преди 2 години
1. Направете повече пунктове поне да не чакат хората и включете личните лекари;2. Всички които имат антитела независимо дали ги водите официално преболедували също да имат сертификат;3. Всички тестове да са безплатни вкл. за антитела.
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добре бе,господа антиваксъри,вие какво предлагате" - За какви антиваксъри става дума? За да има антиваксъри, трябва да има ваксина!
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Министърът за протестите: Защитаваме и тях, утре може да им трябва легло"---------Излез на протеста и за теб със сигурност ще освободят едно легло.
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В грешка си, сертификатите отпаднаха. Просто още не си го разбрал.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фалшувата декларация на комунистическото внуче Кирилчо Петков тя противоречи ли на Конституцията?
141
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е смисълът от сертификатите и инжектирането с тези химикали, след като инжектираните умират и се заразяват с вируса точно толкова колкото и от чистите, и инжектираните разнасят също вируса. Разликата е само, че инжектираните имат в кръвта си клетки от абортирани човешки бебета, а чистите нямат.
140
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента България е на първо място в света по смъртност вследствие на Ковид 19!