Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят

Лекуваните в болници след положителен антигенен тест с право на сертификат
499
Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV.

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.
„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

Още по темата

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други
органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

„Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата“, каза Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонименкогато боледувах от ковида, лекаря ми каза в никакъв случай да не влизам в болница защото ще ме уморят!!!послушах го!!!
377
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
абе *** мене ме лекуваха по телефона вкъщи!
376
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
"И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му" /Откр. 13:16-17/.
375
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп беше прав
374
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това означава, че болниците са ни зле, заедно с методите на лечение!
373
5
 
4
 
! Отговори
asd преди 2 години
РАботата е много зле щом въведоха това нещо от днес за утре. За учениците също снощ иразбрахме. Стискаха до последно да минат изборите, но явно няма накъде. Но ние сме виновни, че не се ваксинирахме като белите хора и да си спестим всички беди. Политиците също са виновни, че се постараха да разделят и объркат хората. Начело с Фигурант Ветов.
372
4
 
9
 
! Отговори
М. лице преди 2 години
Подигравахте се преди време с Мутафчийски и останалите лекари, а сега се чудите какъв път да изберете.То се връща , но тъпкано.Безсрамни и неспособни политици начело с Радев -ветото.
371
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
тоя се помисли за министър. Какви павета ще им ядат главите тая зима.
370
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не оставим нито един починал без медицинска помощ!
369
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е време да се преосмисли сериозно протокола за лечение и практиките в бг болниците. Там е заровено кучето
368
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за всичко вече е много късно и за мерките и още повече за ваксини те реално повече от 20% ваксиниран няма да имаме а тепърва ще започва на някой ваксината да отслабваДругите държави си свършиха работата за 3-6месеца се ваксинираха над 70%
367
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, след около месец ще си един обикновен човек, който сам ще си сърба попарата. Между другото дано парите, които са ти платили са добри защото България ще те мрази завинаги. Да спиш в кош фашист гнусен !
366
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж се на какво си заприличал от тия лъжи. На човешко същество определено НЕ.
365
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пульо какво си се оцъклил бе, на всички беше пределно ясно, че като пуснете децата на училище и до месец всичко ще пламне. Е сега се пули по телевизията и говори пълни глупости... тръгнал да налага мерки, доказано неработещи в чужбина. Единствено тотален лок даун за 14 дена както правят китайците и нещата се регулират веднага, защото няма как де се разпространява вируса, а така е една дълга агония без никакъв положителен резултат...
364
0
 
13
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
Теста безплатен пробовземането платено :)Нещо като в Авто къща в Дупница - колата е без пари само двигателя се заплаща :)Всеки тарикат с лаборатория ,досега 200 милиона лева сме платили само за тестове това са 4 чисто нови модерни болници с капацитет над 5000 пациента.
363
1
 
6
 
! Отговори
Ъпсурд преди 2 години
Тези не са ваксинирали още хората по старческите домове тръгнали локдауни да правят.Цялата схема е туриме един контейнер и който влезне боцаме.А старите хора нямат достъп до тези контейнери особенно в домовете и прованса.Ваксинирайте всичко над 60 и хронично болните и готово .При младите здрави хора смъртноста от ковид е 1:100 хиляди токлова са и страничните ефекти от ваксините.Ако ваксинираме тези които "пазим" е достатъчно. (всички в световен мащаб, като тази на файзер дава по-малко)
362
16
 
9
 
! Отговори
м преди 2 години
пълно с антиваксари ***...носете отговрност за това което се случва! тотално нехайство!
361
9
 
20
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Хвалите ли се че всеки 7-ми умира, нещо не мога да разбера. Така ги лекувате. Няма да се ваксинирам и ще умра без ваша помощ, когато му дойде времето. Кога ще кажете изобщо ВСИЧКИ починали и колко от тях са ваксинирани? Сякаш сте глухи. И аз толкова ще ви чуя. Плашете, лъжете сега ви се е паднало.
360
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А колко са онези,отишли си преждевременно от страх,предизвикан от ежедневното зомбиране,че могат да се заразят-било то със,или без ваксина?!Ай сСи.ктир!
359
0
 
11
 
! Отговори
СЕРЕтификат преди 2 години
Честито ви ! Сега съа СЕРЕтификата сте като европейските половонеутралници !