Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят

Лекуваните в болници след положителен антигенен тест с право на сертификат
499
Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV.

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.
„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

Още по темата

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други
органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

„Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата“, каза Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
2
 
! Отговори
Вакса преди 2 години
До Анонимен 372 Тогава нямаше достатъчно ваксини, производителите имаха проблеми с производството! Сега има достатъчно ваксини, даже се налага да хвърляме ваксини поради изтичане на срока им на годност!
317
3
 
4
 
! Отговори
овца с брада преди 2 години
3-пъти да се ваксинираш, какво значи ? Три пъти са те излъгали, че като се ваксинираш и е-ее, всичко ще е OKейи-ии ! Ами кой ти е виновен, не 3 ами още 33пъти по 3 ще те ваксинират , стига да можеш да поемеш толкова химия де, без да увехнеш като опикано мушкато.
316
0
 
3
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
може ли някой да ми обясни какво значи българската дума локдаун?
315
0
 
2
 
! Отговори
фейк бг преди 2 години
А български димички знаете ли, вместо локдаун? За един приятел питам :D
314
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, не е лесно да си министър, когато няма работещ парламент.
313
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, поне в България сега се ваксинират много повече хора, отколкото при Борисов. При Борисов за 4 месец и половина се поставахз 999 хиляди дози, докато при двете служебни правителства се поставиха 1,7 милиона дози за пет месеца и 6 дни и то при условие, че Бойко Борисов провали ваксинирането.
312
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега съобщи на хората след експерименталния препарат ремдисивир има ли останал жив човек?!!! Кажи им!!!! След като ти дадат лекарство, което ти блокира бъбреците и в резултат белите ти дробове се пълнят с вода и спираш да дишаш, сърдечният ти ритъм спада до тежка брадикардия, получаваш халюцинации и се налага да ти дават успокоителни от които получаваш още по-тежка брадикардия... Кой жив човек може да издържи на това и а оцелее?!!!! Защо лекувате с това?!!! Защо????
311
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом умират в болници, значи лечението е неефективно!Не е виновен народа, че има такива болници и лекари камо ли пък - лечение.
310
2
 
4
 
! Отговори
хайде в Харвард преди 2 години
Фигуранта, Стойчо Лъжеца, Рашков дамаджаната, Асен Крадеца и Киро Лъжеца, хайде в самолета и в Харвард! Явно не сте за тука, за нищо не ставате, можете само да рушите, о.....е пейзажа. Всички сте пр.ост.и, алчни, лицемери, готови на всичко за власт.
309
3
 
8
 
! Отговори
оставка, Стойчо! преди 2 години
Стойчо, о..а работата. Борисов осигури ваксини, направи и невъзможното, започна ваксинацията, на ден се ваксинираха по 30 000 души. Дойде Радев и антиваксъра Стойчо Лъжеца и оплеска всичко. Това ви чака, ако изберете Фигуранта отново за президент. Радеват азима ще бъде в пъти по-страшна от Жанвиденовата. Разбрахте ли, че Борисов няма алтернатива?
308
2
 
2
 
! Отговори
овца с брада преди 2 години
Как отговориха службите на Байдън, който им беше дал 3 месеца за да кажат, тоя вирус изкуствен ли е ? Отговорът беше - ми може и да е. Тоест : Поливат с отрова на вълни ама поне осигуряват безплатни инжекции и сертификати .
307
8
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
До 355"Помните ли проф. Мутафчийски от март миналата година. Тогава той каза, че ако не се спазват мерките, очаква "да умрат много хора, ама яко да умрат". Еми прав беше."Да, професорът беше абсолютно прав, защото е професионалист, и знаеше за какво става дума, и какво ни чака, ако не се спазват мерките. Ама разни надъхани до безумие репортерки се спукваха да канят и интервюират разни МАНГЪРОВЦИ и сие, и да се прехласват по чайчетата за грипчето. А и цяло лято антиваксърите във властта мълчаха
306
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров , Толупа трябва да те черпи ,ще го върнеш на бял кон !? Ти фалира Радев на изборите !
305
1
 
7
 
! Отговори
сер-тифи в ботушите преди 2 години
За 2022 година президента Байдън изтърси че очаква новия щам на ковида. Това го повтори на два пъти в гъгливата си реч пред ООН. Пита се , как тоа зеленясал сертифекал ще послужи за цялата година , като само след месец пак ще зарекламират нова ваксина за новата вълна и естествено тая тоалетна бумага няма да важи и ще трябва да се инжектират овцете за N-ти път ?
304
4
 
11
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 2 години
КАЦАРОВ !Защо допусна пълен хаос на морето през лятото? Никакви мерки не се спазваха! Къде беше ТИ ТОГАВА ???
303
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, за да управляваш държава, трябва да можеш да виждаш проблемите отдалече и да реагираш навреме. Това не го ли пише в харвардските учебници? Май не. Радевци проспаха цяло лято - и за пандемията, и за тока. Бяха заети да дрънкат оръжие и да овладяват държавата. Сега вече настъпват мотиката, която не поискаха да видят навреме, дори когато от ГЕРБ им я посочваха многократно. Това е истината, радеви другарчета. Има и още мотики, зима иде.
302
0
 
10
 
! Отговори
:@ преди 2 години
Тази *** да си ходи с пилота !!!
301
3
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Президента го чух за пръв път вчера да проговори за епидемията и ваксинирането. Как месеци наред, когато цялото население вече усещаше, че се задава страшна четвърта вълна, не се коментираше нищо от властта. Как можа този президент да назначи отново във второто служебно правителство същия антиваксър. Нали му бяха ясни какви мерки, трябва да се взимат, за да се предотвари поне малко опасността. Винаги с ехидна усмивка здравният антиваксър говори за ваксините. Да се разкарва на секундата.
300
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
току що чух по БНР , че нямало място в моргите и складирали труповев чували по коридорите на болницата .... казал, споделил български лекар
299
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли някой е забравил, че сегашната ситуация е заради 12 години управление на мутрите, а не заради 5 месеца управление на две служебни правителства и то без работещ парламент почти през цялото време.