Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец

Според специалиста тогава ефективността на ваксините намалява
86
Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец
Снимка: БГНЕС, архив

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен, предаде БТА.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат.

Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи професорът в отговор на въпроси на граждани в Националния клуб на БТА.

Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.

Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия.

Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.  Костов.

Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.

Проф. Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, допълни той.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност. Проф. Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.

Той апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той.

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Друга година ще ни агитират за четвърта доза. След това за пета доза, после шеста, седма, осма..... После ще въведът и задължителен зелен сертификат и за допълнителните дози. Почнаха ни! Ето ви една конспиративна теория, която ще се окаже поредната истина.
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втората беше защитна, третата усилваща-бустер, четвъртата ще е райска, към горния свят. ПРави се едно и също и се очакват различни резултати, а имунната система след толкова игли дали няма да се обърне срещу организма
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за векторните ваксини изобщо не е вярно. Преди 2 дни гледах статия, в която казват точно обратното - че рнк ваксините губят много рязко ефективност след 6я месец, докато веркторните си държат всички показатели горе-долу същите. Това което казва проф. Костов е пълна лъжа и не знам защо ги казва тия неща. Никъде в световната научна общественост, никой не казва "задължително трябва да ирнк, и задължително трябва да е пфайзер" просто защото не е вярно.
42
1
 
25
 
! Отговори
Продажници ООД преди 2 години
"Третата доза трябва да бъде с РНК ВАКСИНА, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат."- На Пфайзер, нали?
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи щом трябва през шест месеца да се бодеш, това или не е ваксина или "великите" учени все още на са си свършили работата да създадат истинска ваксина! А ако Ковид ще се превръща в Грип 2.0, направо да казват, че вече на хората взе да им писва!
40
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, две години не сме се били срещали с грипния вирус. Боже мой, чета и не мога да повярвам. И къде изчезнаха грипните вируси, другарю професор? Като по поръчка и по заповед, като се появи Ковидо и грипните вируси се скриха вдън земя, та не излязоха две години. Ама тези хора наистина ни мислят за кръгли и диоти.
39
1
 
4
 
! Отговори
факти преди 2 години
До Анонимен 17 Абе пич, ако искаш да изглеждаш малко по-умен, поне не пиши технологиЙ, а технологиИ, че ставаш прocтo смешен с тия псевдоинтелигнетни напъни
38
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 2 години
А четвърта след 12 месец ще има ли и така до края на света !
37
0
 
11
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Я професор Костов да докладва защо генерал Мутафчийски го изрита от ВМА?
36
2
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
А най-добре изобщо да не си слагаме такива "ваксини" !!!__А най-добре за ей такива "дофтори" и политици е да си бием по десетина инжекцийки, че да падат повече комисионни !!!
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега видяхте ли какво е фашизъм?Още ли се съмнявате?На този му отива есесовската униформа
34
6
 
14
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
До Анонимен Значи аз съм антиваксър но..твърдо съм ЗА останалите да се ваксинират,света има нужда да се прочисти от *** глави!! Пич, светът има крещяща нужда да се прочисти от такива като теб, по-добре не се възпроизвеждай.
33
3
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
И така до края на света...
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По голямата част от ваксинираните са болни ама били леко болни а защо въобще са болни никой не казва ей там специалистите да го обяснят
31
4
 
20
 
! Отговори
Айде и този преди 2 години
значи не искаме да се тровим с нито една доза, а тези които все пак са го направили се оказва, че не са достатъчно отровени и затова ще им трябва и трета....до следващото нареждане за поредната доза.....Време е хората ДА СЕ СЪБУДЯТ....НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА ЖИВИ И ЗДРАВИ...ИСКА ГИ ОТРОВЕНИ МЪРТВИ ИЛИ БОЛНИ И ПОСЛУШНИ...
30
2
 
25
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Небивали глупости и лъжи И това от устата на лекар-професор. Това го заявява инж. химик спец. -биохимия.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов,изявлението ти не е медицинско и научно обосновано.И ти и ние го знаем.Следва тупаник.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе ..ако искаш бий си и пета доза по сигурно
27
1
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Антителата са временни и заради спецификата на вируса намаляват доста бързо, както при прекарали вируса, така и при ваксинирани. Лекарите знаят това, затова замерват T-клетъчен имунитет, но изследването струва между 150-180 лв. и желаещите да си направят такъв тест у нас не са много.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪДЕ Е ТОЯ КАЦАР, ДА ГО НАБАРАМ...НО ТЯ ОХРАНАТА МУ ЩЕ Я СВАЛЯТ СКОРО..