Влизаме в локдаун, ако до 10 дни не проработи зеленият сертификат

Въведен е сега, защото от МЗ не искали да плашат хората през лятото
Обновена: 21 окт 2021 09:26 | 21 окт 2021 09:24, Анисия Иванова
460

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи "зеленият сертификат". Това обяви от студиото на "България сутрин" зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той обясни, че в рамките на 10 дни ще се следи внимателно пандемията и дали мерките дават резултат.

"Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун", категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е нямало гратисен период за въвеждането на сертификата, защото е било нужно да се вземат бързи мерки и да се избегне пълното затваряне.

Още по темата

По думите му "зеленият сертификат" се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците в София минават изцяло NA онлайн обучение.

"Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно", посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во средно училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началниците първо инжектриайте истински пуделите си,като дадат бъг народа ще каже,ето и те дават бъг,а не само ине,и може да се ваксне.
78
6
 
18
 
! Отговори
Съпротива преди 2 години
При тази инфлация и ковид фашизъм очаквам пълен локдан на парламент, мин. съвет и президентство. Предстоят анти-фашистки бунтове. Този път барикадите ние ще ги вдигаме. Дойде време за народен съд.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за имигрантите които пренинават необезпокоявани на наша територия ще има ли ваксини и локдаун? Питам за един познат.
76
3
 
7
 
! Отговори
Батката преди 2 години
Анисия, моля научи се да пишеш NA български език!
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва незабавно да се ваксинират ушевите и всякакви други мърлячи на държавна хранилка. Сеят зараза денонощно,а и тъкмо да понамалеят малко,че един милион тупаня нямат изхранване.
74
4
 
18
 
! Отговори
30 ГОДИНИ преди 2 години
ОТ 30 ГОДИНИ В ЛОКДАУН........
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта за сертифициране на ваксинираните не работи, как да стане.....
72
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че в Англия се отварят , по 100 000 болни на ден, но понеже са набодени, вече не претоварват системата и са безопасни за околните.
71
11
 
3
 
! Отговори
САМО питаме... преди 2 години
ВЕРНО ЛИ Е, ЧЕ РАДЕВ И КАЦАРОВ ВЗИМАЛИ СЪВЕТИПО ТЕЛЕФОНА ОТ БОЙКО БОРИСОВ...ЗА БОРБАТА С ПАНДЕМИЯТА..??!
70
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера в същия сайт имаше статия за австрия, при 62 процента напълно ваксинирани и там затягат мерките
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: До коментиращите (номер 58) Държа да посоча, че първата нормална, а не обидна дума е cи-гa-н.и.н!
68
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото бях във Виена, пращи от туристи от цял свят, народ, всичко отворено, концерти, музеи, стадиони. НО на входа навсякъде искат сертификат. В улично кафене навън да седнеш, показваш първо сертификата на сервитьора. И всички имат и го показват. Никой не се възмущава, хората доволни, спокойни, животът тече.
67
4
 
18
 
! Отговори
РЗИ преди 2 години
иска такса спокойствие! 1000 лева за да те предупредят. 2000 за да не идват изобщо. Няма да свърши тази пландемия скоро! Все нови и нови схеми ще измислят за да точат пари!
66
4
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Късата памет на Герберопитеците е всеизвестна ами така направи тиквата от Банкя затвори страната и постави КПП-та. Но тогава според овцете на ГЕРБ мерките бяха адекватни сега не са. Само боя ще ви оправи съсипахте държавата сега търсите под вола теле.
65
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се организираме днес в 12часа пред Дондуков и както братята от Бургас да си извоюваме правата дадени от конституцията инак тия ще ни превърнат в роби
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: До коментиращите (номер 58) Така е и аз съм като теб! Думата "антиваксър" би трябвало да бъде забранена да се използва, а вместо това се популяризира, за разлика от други думи като ***" които нямаме право да използваме, въпреки че няма основателна причина защото те не са обидни!
63
7
 
11
 
! Отговори
Мрънкачи преди 2 години
Мбалъце, като разберете, че мерките немат нишо общо с болестта, а тя само служи за извинение да се налага мракобесна диктатура, ше ви светне лампата. Що в метрото сте на калъп, а в ресторанта със зеуено..... Имам ли антитела, нямам ли, ваксиниран ли съм, не съм ли, ама тия тестове ше ми ги признаят ли....
62
5
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 2 години
Точно такива като теб ни вкараха във филма, в който сме в момента.
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая хем набоден, хем заключен вкъщи!
60
3
 
11
 
! Отговори
Йес преди 2 години
Локдаун вместо дискриминация!