Влизаме в локдаун, ако до 10 дни не проработи зеленият сертификат

Въведен е сега, защото от МЗ не искали да плашат хората през лятото
Обновена: 21 окт 2021 09:26 | 21 окт 2021 09:24, Анисия Иванова
460

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи "зеленият сертификат". Това обяви от студиото на "България сутрин" зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той обясни, че в рамките на 10 дни ще се следи внимателно пандемията и дали мерките дават резултат.

"Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун", категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е нямало гратисен период за въвеждането на сертификата, защото е било нужно да се вземат бързи мерки и да се избегне пълното затваряне.

Още по темата

По думите му "зеленият сертификат" се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците в София минават изцяло NA онлайн обучение.

"Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно", посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во средно училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...и от 3 до 5 години затвор....
278
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Айде на опашки за тестове, та там да се изпоразболеят!" ........ Айде по-спокойно. В метрото, дискотеките, на сватби и кръщенета няма да се разболеят, точно на опашките за тестове ще се разболеят.
277
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен $децата не гласуват затова се гаврите с тях$========Родителите гласуват, обаче ..
276
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на опашки за тестове, та там да се изпоразболеят! Трагедия! И 10 годишно би се справило по-добре!
275
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
децата не гласуват затова се гаврите с тях
274
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Има хора, които не могат да се ваксинират!"......... Повечето от тези хора само си мислят, че не могат да се ваксинират.
273
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До bbbСлед 20 дни са изборите - нескопосани опити да покажат, че правят нещо ..
272
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васксината е избор! Има хора, които не могат да се ваксинират!
271
5
 
19
 
! Отговори
ТалибанВПН преди 2 години
До Анонимен 286 "Борисов не е за задължителна ваксинация" --- айде бе??? "Сертификатът не трябваше да бъде въвеждан по този начин" Б.Б. 18.10.2021. 2ка и наказание от комсомолският председател за това, че не знаеш думите на вожда на изуст! Та четеш ли какво е искал да каже "лирическият герой"??? Не че сертификатът за ваксиниране е проблем, а начинът, по който е въведен. Демек, те биха го въвели по друг начин.
270
16
 
5
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До 228 Като виждам начина ти на мислене то Земята няма нужда и от хора с болни мозъци като тебе и много други като тебе.Както се вижда не само пенсионери но и млади хора умират.Такива като вас освен да се омотавате в омагьосан кръг нищо друго не правите.Хората които се доверяват на науката не са по-глупави и наивни от вас.Освен това всичко е предначертано от съдбата. Каквото и да правиш,не можеш да избягаш така,че няма нужда да се омотавате въп фантазии и конспирации
269
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. Хич не ме интересува! Да са мислили навреме! Да бяха предвили в плана за възстановяне или в бюджета, който пак 6месеца актуализираха некадърно! А и те на нашите лекари тези ги намалиха даже! Къде са парите? Набират доброволци за РЗИ за следят мерките? Защо не плащат? Спряха какво ли не? Защо няма пари за НИЩО???
268
4
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До АнонименНяма как мерките да дадат резултат до 10 дни! Поне още седмица ще сме свидетели на ръст на заболелите! Едва след това ще настане (евентуално, ако няма рязко влошаване на времето) известно успокояване. След две седмици вече ще е още по-студено времето и ръста ще започне отново. Сегашните мерки можеха да дадат доста добър резултат, ако ги бяха въвели преди месец! Точно преди застудяването! Но те се надяваха да издържат до изборите без мерки! Както камилата и камиларя....
267
2
 
3
 
! Отговори
До 282 преди 2 години
До АнонименТи, по-обре изобщо не ходи да гласуваш.Нито за президент, нито за Парламент.Недей! Не ни го причинявай, на нас, останалите.
266
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен", ДА НАЕМАТ ЛЕКАРИ ОТ ЧУЖБИНА" ........ Те лекарите от чужбина са свикнали на заплати 10х. Те на нашите не увеличиха заплатите, а не тези от чужбина ще плащат десет пъти повече. А и лекарите от чужбина ще дойдат сами, като се скофти още малко положението. В рамките на международна благотворителна мисия по спасяването на най-умните и свободолюбивите европейци .....
265
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво Възраждане и Костанов - руската държанка против ЕС и всичко. Борисов не е за задължителна ваксинация. При Борисов в локдауна нямаше ваксини, ама май забравихте.
264
2
 
23
 
! Отговори
шофьор преди 2 години
мерките се спазват колкото се спазва ограничението на скоростта по пътищата
263
4
 
12
 
! Отговори
Н преди 2 години
Този веднъж каза, че НЕ МОЖЕМ да излизаме от европейската рамка и втори път, че МОЖЕМ... (но само за сертификати на диагностицираните с бърз тест, за антителата явно не можем...). Цялата работа е такава...
262
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СкакаУец
261
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърна ***! Да се махат веднага тия!
260
4
 
17
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Добре, ама другия месец като видите ДДСто, внесено от бизнеса да не останете без заплатки и пари за крадене.