Влизаме в локдаун, ако до 10 дни не проработи зеленият сертификат

Въведен е сега, защото от МЗ не искали да плашат хората през лятото
Обновена: 21 окт 2021 09:26 | 21 окт 2021 09:24, Анисия Иванова
460

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи "зеленият сертификат". Това обяви от студиото на "България сутрин" зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той обясни, че в рамките на 10 дни ще се следи внимателно пандемията и дали мерките дават резултат.

"Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун", категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е нямало гратисен период за въвеждането на сертификата, защото е било нужно да се вземат бързи мерки и да се избегне пълното затваряне.

Още по темата

По думите му "зеленият сертификат" се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

"Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество", обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците в София минават изцяло NA онлайн обучение.

"Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно", посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во средно училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
3
 
11
 
! Отговори
Баси преди 2 години
На мен това ми е интересно, как сертификата няма да работи, не трябва ли за локдаун да има заболели, а не липса сертификати.
298
5
 
12
 
! Отговори
как къде? преди 2 години
До къде си бе, Радев кацнал бръмбар на трънка,па го извадил навънка!От де го зачу мушица с примряла душица........
297
7
 
34
 
! Отговори
къде си бе, Радев преди 2 години
Къде се крие зеления чорап. Хайде, зелен чорап, излизай с юмрука да плашиш вируса. Положението е "продължаваме промяната".
296
6
 
30
 
! Отговори
гост преди 2 години
ХАХАХА, Гарантирано от радеФ. Къде сте бе протестерчета? Преди за една начислена сметка за ток и парно скачахте, правителства бутахте? Сега защо мълчите бе смешници. Харесва ли ви новото време - ГАРАНТИРАНО от радеФ.
295
3
 
39
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Да те заплашват със затвор, щото ги е "грижа" за теб??? Брейййййййй, грижовна държава, бе! На такова поведение/действие през 90-те му казваха РЕКЕТ! "Елате вие, за да не идваме ние!". Т.е. ако не се надупчи населението в следващите 10 дни - домашен арест!
294
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой твърдеше, че имаме права.....КЪДЕ СА?Брутално насилие!!
293
3
 
18
 
! Отговори
И тази преди 2 години
излезе за пропаганда.....само лъжи и изнудване...
292
5
 
15
 
! Отговори
ОПАААААА преди 2 години
Ако всички ваксинирани измрат щото е фашистко ,ще останат българите ,македонците и румънците.Ето новите владетели на земята.
291
6
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Ваксинацията е необходима,но при една трета пенсионери и една десета на държавни помощи в размер на минимална заплата плюс енергийни помощи в същия размер няма как да стигнем над 70% без солидни парични стимули в размер на поне на пет бона на горните групи.Три милиона по 5000 колко е,дребна сума за икономиката която ни остави Бойко.
290
8
 
27
 
! Отговори
Некадърност на кило преди 2 години
1. Лятото всички западни държави вече бяха пред нас по отношение на Делтата и ако в МЗ примерно знаеха английски (не само руски) щяха много добре да знаят как точно ще се развие пандемията и с каква скорост ще стане мазало.2. За 10 дни нищо няма да се оправи, най много да стане по-зле защото по тези опашки ще се омешат и Ковид и сезонния грип
289
10
 
60
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Ваксина няма. Има незаконни отрови с търговска тайна!
288
28
 
10
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Ти влизай знаеш къде, аз съм ваксиниран и не ми дреме за тези дето не са... Да се оправят пълнолетни са
287
51
 
17
 
! Отговори
Лорд Маймунчев преди 2 години
Антиваксърите-в локдаун.Политизираха чисто медицински проблем.
286
12
 
28
 
! Отговори
БСП гради държавата преди 2 години
слагат локдаун и няма да гласуваме за радев, затова добре го помислете! предупредени сте!
285
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, тоя да го разбираме така: ако до 10 дни не се юрнете масово да се ваксинирате, ще ви затворим с пълен локдаун. Да не кажете после, че не сте предупредени.
284
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Финансист То като ви видяхме вас финансистите как оправихте България, по-добре е да замълчиш, дде-бил смотан!!!! И вие си получавате заплатите, само че тлъсти и сочни, а сте още по-некадърни!!!!!!! Явно щото учите по 4-5 мижави години, и нямате никакви следдипломни квалификации след това. Но акъл взел да ръси!!!
283
8
 
42
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Влизайте и в локап, ако искате. Когато не можете да лекувате хората, защо си получавате заплатите. Че и по хилядарка ви дават отгоре. Като затваряте бизнеси, защо не си затворите частните болници и лекарите в тях !
282
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анономен: Как по-спокойно, като на миналогодишния локдаун ноември месец точно там се изпоразболяваха, та продължи до март. И как по-спокойно като през два дена по 15лв за тест и 2 часа висене на опашка. Сватби и кръщенета да не са всеки ден. А градкия е необходимост.
281
6
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Въх, нидьейти уа!
280
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицината започва да се "практикува" от полицията. От грижа за вас го правят. Има ли слепци да не виждат на къде ни водят?