Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?

1000 лв. глоба за нарушаване на мерките, съд за фалшив сертификат
434
Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
16
 
! Отговори
МДА преди 2 години
И аз да проверя. Отварям статистическите данни за средна смъртност Европейски съюз...Последни данни за 2019 - средно за България 16/1000, Франция 9/1000, Германия 11/1000. За Англия вече няма данни, въпреки,че тогава са били ЕС.2019 Ковид - нананай!Не ми се смята колко животи са загубени, примерно за 10 години без никакъв Ковид да ни мъти мозъците... Да го смята колегата "ваксър" от по-долу... Да му подскажа - не са виновни "антиваксърските лъжи"....
244
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който посмее да направи това и да предаде родината и народа си, да пази всеки ден себе си и близките си. Няма да оцелеят дълго, като гледам още вчера какво се случи. И това не е заплаха, а чиста констатация. На фашистки мерки има контрамерки. Разликата е в това, че вторите са справедливи.
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милицията и зелените чорапи кога? Или те трябва да ги пазят?
242
1
 
37
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
На 9 април 2021 година пред Дарик радио Кацаров заявява: Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация. Ако ваксинираните продължават да разпространяват вируса, това означава, че ваксините не работят. 6 месеца по-късно 21 октомври 2021 година същият тоя Кацаров ни говори други неща. Нява кой да ви вярва и не се чудете, че ен гласуваме!
241
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 276Айде да видим! Те и в Западна Европа протестираха. Ама изядоха боя от полицията, и се кротнаха.
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера един от охлювите щяха да го пребият в подлеза, ако не го бяха заградили милиционерите. Утре ще е всеки един от вас, продажни юди!
239
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има революция вече! Подобен геноцид е недопустим. Знам, че КРБ и ЕСПЧ нищо не означава за вас, фашисти! Затова ще имареволюция! Не само в България!
238
0
 
35
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Аз имам антитела повече от ваксинираните колеги. Явно това е без значение защото просто трябва да върви далаверата с ваксините.
237
1
 
31
 
! Отговори
ЕС фашистите преди 2 години
ЕС за сега казват че е безсрочен сертификата от ваксините, но както се оказва, те не действат, и вече говорят за втора фаза и трети бустер. Това е бизнес за стотици милиарди, а Урсула още в Германия беше замесена в много корупционни афери, за това немците се отърваха от нея, не можеха да я разкарат директно защото има покровители от Елита. Сега Урсула ще си прави експеримените спокойно с гражданите на съюза.
236
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои държавни служители? Има хора, които работят само с компютъра. Тях защо? а, да, защото няма значение! Важното е да се набоде всичко живо! Що не опитахте с лекарите? Защото ви е страх, че ще напуснат, нали? Мишоци! Народът трябва да излиза всеки ден на бунт против този фашизъм! Не само вчера и днес!
235
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да бъда НЕЗАВИСИМ!---===--- Намери си работа!
234
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МДА - в Израел сертификатът от ваксината е 6 месеца, 2 милиона изравелци загубиха вече сертификата си. Една и съща ваксина - в ЕС безстрочна, в Израел - 6 месеца.
233
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате да оставите държавата без учители? Такива кръвопийци държавата ни не е виждала никога!
232
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто проверете. Всеки ден Великобритания бие рекорди.--------====--------Проверявам. Вчера във Великобритания са починали 179 души при население от 68милиона. Все едно 18 души да са починали в България. Вчера в България са починали 107 души. Следователно, заради антиваксърските лъжи вчера са загубени 107-18=89 българи.
231
0
 
31
 
! Отговори
ЕС фашистите преди 2 години
България вече веднъж се заигра с европейските фашисти, но благодарение на Русия оцеля. Сега пак тръгна с фашистите, но този път Русия няма никой да спасява. Ще ви правят зелени сделки, ще ви слагат зелени сертификати, ще ви евтаназират и редуцират - вятърните перки и соларките не стигат за всички, а енергията и ресурсите са в Русия, но нека само опитат пак да тръгнат срещу Русия.
230
0
 
35
 
! Отговори
МДА преди 2 години
Не искам да коментирам ползата и вредата от ваксина. Би трябвало да е въпрос на личен избор... И всички признават, че е така, но действията говорят друго..Искам да отбележа само, че съгласно европейската посока, сертификатът на ваксинираните е БЕЗСРОЧЕН, а всички останали видове са със срок и то малък..Това е при доказаното положение, че ваксините действат до 6 месеца! И какво се получава - тикат ни да се ваксинираме, въпреки, че това е е решението.. Що?! Оттук - нататък всеки да си мисли..
229
0
 
27
 
! Отговори
... преди 2 години
Не смесвайте понятията. Ако не искаш тази ваксина не означава че не искаш валсини като цяло. Личен избор е. Иначе къде е разликата от камерите. Влезте за да сте чисти и спретнати. Историята помни ужасяващи неща.
228
0
 
22
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Да питам колко от сегашните ни министри са ваксинирани? Президента ни ваксинира ли се? Един не се показа да се ваксинира и да даде някакъв пример!? На тях ще им искат ли сертификати като се събират!?!
227
0
 
9
 
! Отговори
До келявия преди 2 години
Добре де всички знаем че цари корупция навсякъде по света да предположим че отиде някой да се ваксинира и инжекцията се излее в мивката човека срещу подаръче на доктора може да получи зелен паспорт мисля че има доста такива случаи по света
226
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво казва БПЦ - българската православна християнска църква? Допустимо ли е християните да си инжектират в кръвта клетки от абортирани човешки бебета които се съдържат в ковид ваксините, за да се спасят от вируса? Канибализма допустим ли е според християнската православна църква за да се спаси човешки живот? (само дето тези препарати от нищо не спасяват)