Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
22
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Аз викам първо парламента да се боцне и държавните служители
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас умират, защото са на ниски пенсии, некачествени храни. Как да не са болни като карат на лютеница и хляб? Щото няма пари за тока.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да се извина на един човек къде нарекох сина му обратен,просто се защитавах защото ме нападнаха,не съм го мислил дори него познавам човека въобще,малко съм луд и цепнат в устата и не асимилирам някои неща веднага .не ги мисля тези работи защитна фунция.
46
4
 
23
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Досега не видях някой да напише, някой да каже - "Тези и теиз, такива и такива хора, групи да се ваксинират, защото ще предпазяат себе си и останалите с това, че има огроман вероятно ст да оцелят или да не товарят здравната система след среща с вируса !!!___Всички повтарят една и съща мантра - "Ваксинирайте се всички " ?!?!?___Да, ама защо, след като повечето хора не се разболяват или не се разболяват тежко ?!?!?
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не излязат на общонационален протест да ги видим кои са и колко са? А? Мижитурки продадени.
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали и ваксинирани те разболяват и заразяват. На мен не ми пречи да работя без ваксина. Нали не искат да са без болничен персонал.
43
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат - 3 НПО-та, не са българските лекари. Това са 10тина паразитос на хранилка, а някои от тях дори на се лекари , сороски юристчета.
42
4
 
23
 
! Отговори
Много преди 2 години
интересно КОИ ТОЧНО ЛЕКАРИ ПОДДЪРЖАТ ТАЗИ ИДИОТИЯ...Това, което предлагат всъщност ще им отвори много повече работа, но явно идеята е друга...Може би искат повече СМЪРТ...
41
3
 
26
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
1. Защо не са ваксинирани по-голямата част от здравните работници, че пък точно Вие да ни призовавате за ваксиниране ?! ______2. Защо ваксините в България не действат така, както в другите държави ?!___Защо е този напън всички да се ваксинират , а не само рисковите групи , след като масовата част от хората не се разболяват от този вирус ?!?!?!??_______4. Здравният фашизъм отблъсква хората !!!!!!!!!!!!!
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да не са пак пет човека, които не са виждали болен през живота си?" - баш, нямат и 20
39
16
 
6
 
! Отговори
Ме преди 2 години
Ваксините помагат хора. Не вярвайте на разни, които ви обясняват че това не е така. Това, с шеговит тон и подигравки да омаловажаваш труда на хората е много грозно и непристойно. Но, това си е за сметка на много куул хората тук. Не им се доверявайте, те просто ги кефи да са винаги против. Но този път много бъркат.
38
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните от our wolrd in data са еднозначни: колкото по-малко ваксинирани, толкова повече умрели в тия държави. Просто е. Скоро най-доходоносния бизнес ще бъде продаване на земи за гробища и изграждане на крематориуми. Кой от ковид, кой от друга болест, кой от глад. Понеже ваксините били опасни.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 0 Тактиката с лекарства е по-добра, защото не се прилагатза ВСИЧКИ, а само на засегнатите (болните). Това определено е по-малка група от цялто население на една страна )))
36
1
 
32
 
! Отговори
Почти виц преди 2 години
- Докторе , загубихме пациента завинаги ! - Защо , какво се случи ?- Ами оздравя !
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия НПО та веднага да им се спрат парите. Като спрат да говорят за биопродукти може и да им се даде по левче ако не са в затвора.
34
4
 
6
 
! Отговори
реалист преди 2 години
След всяко комунистическо управление се съвземаме по 10-15години.Сега няма да е различно нищо,че беше за 7 месеца
33
0
 
2
 
! Отговори
към 32 преди 2 години
Лекарства? Колко струват? Колко лекуват? Колко са безвредни? Как се прилагат - на хапчета, венозно - има значение дали ги пиете вкъщи или в болницата ги вливат.
32
14
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 2 години
Вън ор ЕС? Че кой ще ви вземе? Майка Русия? И там ще минете с фриволности? Няма да ви ваксинират? Или пък САЩ ще ви вземат? Хахахахаха. Ще ви затворят да гниете, без да имате нищо!
31
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разберете че никога няма да се ваксинират хората стига спрете вече тия ваши убийствени ваксини неви искаме никакви ваксини и лекарства проклети убийци щеви унищтожи долни *** няма да се ваксинират хората стига
30
19
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 2 години
Чакахте 8 месеца. Колко искате да чакате още? Няма кой да ви чака.