Проф. Витанов: Реалната бройка на новозаразените е 9000 души на ден

Математикът иска да се приложи твърда ръка за ваксинацията
26 окт 2021 09:11, Анисия Иванова
207

Последните данни за пандемията у нас не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Днес страната отбеляза нов черен рекорд от началото на пандемията у нас - 5863 са официалните нови случаи, а 243-ма от пациентите са починали.

Професор Витанов подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират.

Още по темата

"В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите", заяви математикът.

Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

"50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът.

По негови изчисления 2,7 млн. души или 35% имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Математикът очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
14
 
! Отговори
ХБК преди 2 години
Куриози по Български:1. Болшинството от "проверяващите" от РЗ-тата не са ваксинирани.2. Президентино също не е ваксиниран.3. Държавната администрация не е задължена да се ваксинира.4. Част от лекарите в Ковид-отделенията (по-достойните и по-критичните) влизат при болните си без маски.4. Г-н главния санитарен инспектор Кунчо Вълчо лежи в къщи заразен от коронования вирус (след 2 "боцкания" + Бустерна доза). Трагикомедия по Български!
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е най-заблуденият човек на земята май. Сега се тестват всички хора, за да отидат на работа, но той тия данни не ги приема, той знае по-добре колко е реалната бройка. Постоянно бил прав, независимо, че постоянно се издънва в нелепите си прогнози. Самовлюбен и сляп.
127
1
 
14
 
! Отговори
терор преди 2 години
и пак терор...оставете хората на мира.
126
4
 
18
 
! Отговори
ХБК преди 2 години
Басирам се със всеки почитател на ваксините (за кратко "ваксаджия"), че:1. До края на ОРВИ-сезона (тоест ноември-януари) всички ваксинирани наивници ще преболедуват поредната вирусна инфекция (както си искате я наречете - Ковод-22 и т.н.)2. Същото ще направят и неваксинираните. Само, че техния имунитет ще бъде по-траен, по-ефективен и разбира се по-ефтин. 3. Собствениците на частни лаборатории ще прибавят още някое милионче към спестяванията си - от "масовото стрижене (пардон "тестване")
125
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тихо и кротко хората на Румен Радев ни избиват и казват, че нищо не зависи от тях.
124
4
 
8
 
! Отговори
Сава Томов преди 2 години
***, само народен съд ще те оправи тебе.Фашистите вън от управлението!
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛЕКАР Щом си доктор-полиглот "место да клечиш цял ден във фейсът или в портали като този,вземи,че" популизирай знанията си, за да вземат хората информирано правилното решение...
122
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бахахахаа, не-остър народ, еййй. Тоя ви го каза точно едно към едно какво ще се случи през октомври още август месец. Сега той ви е виновен. Измираме. И затова сами сме си виновни. Осъдихме възрастните си родители на смърт. Това направи 2-та най-умна нация в света.
121
1
 
14
 
! Отговори
Мокаря преди 2 години
Проста аритметика 9000 на ден ново заразени за 30 дни 270000 ми то за година жив нема да остане у тая *** .да пикам на ковида и (реалните )броики заразени
120
6
 
15
 
! Отговори
. преди 2 години
"Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията."50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът."Твоята работа е да смяташ а не да даваш наклон на Х на хората какво да правят. Както какъв се изявяваш КУЧЕ??
119
1
 
9
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
С новите мерки тестовете ще достигнат и до 200 000, а заразените по 25 000 на ден... Тези дето се криха лани сега го карат...няма драма
118
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великият български политик Андрей Ляпчев го е казал най-добре преди 100г....българският народ трябва да се управлява со кротце, со благо...и со малце кьотек. Аз бих казал, че кьотекът трябва да е много повече в сегашно време!
117
15
 
6
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 2 години
За този дето иска да му се обясни как действала ваксината?!Ами вместо да клечиш цял ден във фейсът или в портали като този,вземи,че се разрови в нета и ще намериш милиони байтове информация!Ако не знаеш езици,ще ти е по трудно,защото не знам дали има достатъчно материали на български!Учудвам се на инатът ви и на непокизмът ви!Ако ви предоставят изказвания на преболедували тежко болестта,ще се наплашите истински,но няма да е човешко.Но май това трябва да сторят за да не стане късно!
116
5
 
13
 
! Отговори
Гьотверен преди 2 години
Откачения козел още ли на за пребили да спре да ръси глупости
115
4
 
13
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Този с пипаните гуми пак изпълзя!
114
12
 
18
 
! Отговори
:) преди 2 години
ние винаги сме на обратно. Европа отваря защото всички са ваксинирани опа простете чипирани само ние бай ти генади от звънчево съседката му казала че ваксините имало чип, и не били хубави да ядял чесън и билки. Обаче бай генади пие като пор яде кремвирши защото в тях има хубаво месо за 6 лв кг и яде палмово сирене. Та така не ваксините са ви проблем а храната и мръсния въздух!!!
113
7
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Как ли са му свалили *** метълска тениска от гърба, за да му надянат каквото има в гардероба на телевизията?
112
8
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Не забравяйте , че проф.Витанов само отчита броя на заразените неваксинирани овце/80-90%/, а бройката му я дават служебните на Радев! Това за тоя, дето само тролчета му се привиждат!
111
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и математик стана срамна дума и професия!
110
11
 
10
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Историята показва че да убедиш българинанещо за добро трябва да му бръкнеш в джоба или да го биеш с тояга