В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща

Проф. Кожухарова съветва: Намалете контактите и се ваксинирайте
238
В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Нито контактите ще немалим, нито ще се ваксинираме. Гледайте си работата! Пак ще се надлъгваме. Това поне го умеем.
107
1
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
ВАМПИРИ ВАРТАТ БИЗНИЗ С ВИРОСА !
106
0
 
6
 
! Отговори
Лъжкиня преди 2 години
Говореше преди тая, че точно обратното малки и децата НЕ били опасни и не носили и НЕ предавали вируса. Също ДА НАПОМНИ ЛЪЖЛИВИТЕ Кожухарски прогнози, че смъртността била ниска, било плато, плавно, затихваща вълна, нямало нужда от специални мерки и други бабешки небивалици. Нямало да скочи така както сега вълната било немислимо цял порой лъжи от този бабешкир за пенсия.
105
2
 
8
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 2 години
Поредния професор, що не си гледаш пожизнената държавна дотацийка от 4000 лв. и не се скатаеш някъде
104
4
 
10
 
! Отговори
Андреев преди 2 години
Ваксини, докато измрем и докато обществото стане болно. Тая и всички *** и медии, които лъжат за ваксините да ги сполети същото като хората които се ваксинират! Това е геноцид, четвъртата вълна дойде от ваксините разберете го!
103
5
 
7
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До колкото си спомням, "ваксините" пазеха на 99.8% ? :]] Защо натискат зомбитата да си бият по десетина дози? Толкова ли е трудно да се осъзнае, че в България има десетина процента зомбита? Ние не сме бавноразвиващи се англосакси!
102
1
 
6
 
! Отговори
USA преди 2 години
ЗАТВАРАИ КОЧ ИНАТА ВАДИ РАКИАТА !
101
1
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
КАЦОФ ЛИЗ ЛИЗ НА ТАЯ ШО Е ОВИСНАЛ А ОНА МОКРА ОТ УАИЛД ДИЗАЯР !
100
2
 
13
 
! Отговори
ПРОФЕСОРКА СЪД преди 2 години
ТАЯ Професорка как НЯМА ГРАМ СРАМ да се показва ИЗОБЩО ПОВЕЧЕ по медиите. В предишни интервюта САМО ГЛУПОСТИ И НЕВЕРНИ НЕЩА говореше ДОКУМЕНТИРАНО и АРХИВИРАНО. ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА като НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТНА и да върне парите като съветник и консултант, които е вземала. ДА БЪДЕ ЛИШЕНА от ПРОФЕСОРСКО звание и публично порицана за НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА СИ !!!
99
1
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
МАНИ......КЪФ КОМСОЛТАН ИМА МИНИСТЕРО !
98
0
 
6
 
! Отговори
Всичко си има край преди 2 години
До Анонимен 106: "една ли ваксина, още една, друга докога"? Ясно е докога. Докато неваксинираните преболедуват Ковида. И на когото каквото му е писано. Всеки избира сам за себе си.
97
2
 
7
 
! Отговори
тия колко са нагли преди 2 години
Е как бе, по 250 на ден умрели, всичко е точно. Няма закъснение в мерките, всичко е навременно и адекватно. Що не ви *** ****, бокл*ци.
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички се ваксинират или преболедуват Ковида, тогава и това чудо ще свърши.------====-------При 5% смъртност, ако още 4 млн има да го преболедуват, ще има 200 хиляди да умрат. Не става така. Нямаме достатъчно чували за това.
95
1
 
4
 
! Отговори
НОЩенец преди 2 години
Иска им се да е пикът:) Веселбата предстои за плоскоземните ***
94
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Забо с приказки в ромските махали няма да има масова ваксинация. Бира, кебапчета, а и по някой лев за награда. Така ще има резултат.
93
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има антиваксъри ще има и следващи вълни. Заключете антиваксърите! Те не заслужават да имат права на граждани!
92
2
 
19
 
! Отговори
Боц преди 2 години
Тази бабичка стана медийна звезда заедно с другите там Кунчев, Мунчев и т,н,т. Няма ли си внуци да се занимава с тях, а е тръгнала да плаши хората ?
91
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Заживяхме като в Готъм Сити. Само дето някакъв китаец е изял Батман.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105 едва ли ваксина, още една, друга докога?
89
5
 
1
 
! Отговори
Всичко си има край преди 2 години
Когато всички се ваксинират или преболедуват Ковида, тогава и това чудо ще свърши.