В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща

Проф. Кожухарова съветва: Намалете контактите и се ваксинирайте
238
В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средно умират по 300 души от смърт дневно в бегето. Когато станат 350-400 от ковид, ще сменя виното с ракия.
127
2
 
9
 
! Отговори
до 142 преди 2 години
ще видим, да не се окаже че Англия ще мине по бързо в локдаун, от неваксинирана България
126
1
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Тази да не е секретарка от цк на бкп? Още ли са живи тия изедници комунистически. Вълни ще има колкото ви наредят. Всяка есен и зима.
125
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази нация е първа по простотия в света - верно няма такъв народ - ще измре от инат и простотия....
124
2
 
5
 
! Отговори
росен кръстев преди 2 години
След като една част се ваксинира а друга го преболедува ще има спад.А ТАЗИ ЖЕНИЦА ЯВНО ИСКА ДА ПРОБУТА ВСЕ ОЩЕ НЕДОКРАЙ ТЕСТВАНИТЕ ВАКСИНИ .И МЕЖДУ ДРУГОТОВЪОБЩЕ НЕ СЕ РАБОТИ В ПОСОКА НА СЪЗДАВАНЕ НА ЛЕКАРСТВО .
123
1
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
МИСЛИМЕ ЧЕ ТВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ОТ ИЗВЪНЗЕМНИ ! ВИЖТЕ И ФЕИСА МИ ТАЯ Е ЛЕТЕЛА У КОЗМОСА ! КАЦОФ Е ФРЪЛЕН ОТ ВЕНЕРА ШО ТАМ БИЛ МНО СЕХИ !
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На изборите ще се затвърди тезата че българина обича мъчителя си,като видите стари к-рви които искат да правят нов бардак на челните позиции в класирането!!
121
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите държави нямат мерки и ограничения защото са ваксинирани. Ние не сме от тях. Не искахте ваксини, свиквайте с локдауни и черни списъци с умрели.
120
1
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
До Анонимен 128: Що бе пич? През 2035 ли ще *** ваксинираните?
119
6
 
0
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Има два варианта пред Новия Световен Ред - или да не ваксинират по голямата част от човечеството и този вирус да циркулира до безкрай, или да ни принудят да се ваксинираме и така всяка година да се ваксинираме до безкрай. И в двата случая оттук нататък ще е така. :)
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжата на века е тази истерия. Участници в спектакъла - масите, главни роли - политиците, режисьори - банкерите. Текста чете СЗО
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера във Великобритания са починали 38 души от Ковид, при положение е са с 10 пъти по-голямо население и че има 36000 нови заразени. Дори антиваксър може да схване, че има някаква разлика с България и тя не е само болничното обслужване, защото същото това болнично обслужване във Великобритания в началото на годината допускаше по 1500-2000 души починали на ден. Ваксинацията спасява британците, антиваксърите в България убиват българи.
116
3
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
ПОСЛЕДНИЯ БУЛГАРИН А ОДАРИ С ЕДНА ДАСКА ТАЯ У ТИКВАТА !
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв пик, като спад не се задава в следващите 1-2 седмици, а покачването ще продължи поне 5-10 дни и то само ако мерките, колкото и безумни и закъснели да са, се спазват.
114
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Нали всички ваксинирани сега имат право на нормален живот? А ми, ходете живейте! Каво чакате? Живейте! Това е ваше право! Нищо не е затворено за вас, нищо не е ограничено! Радвайте се!?
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В метрото може без маски а в магазина или ресторанта да се наям не може
112
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в държавите в които хората спазваха мерки и се ваксинираха НЯМА 4, 5 , 6 и т.н. ВЪЛНИ и локдауни? Светът тепърва си стъпва на краката,а тук тепърва ще падаме по гръб заради манталитета.
111
6
 
9
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Гледайте състезанието от Формула 1 в Остин, щата Тексас. 400000 ( четири стотин хиляди) човека за сумарно за петък събота и неделя! Хора на тълпи, а тука ми говорят за локдаун- аре чиба бе, чиба от тука...отваряй всичко
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да каже на шефа си Му-н-чо да спре да лъже, че се е ваксинирал през лятото на миналата година, когато нямаше ваксини. Да му обясни колко щама има освен шипченския и софийския и да спре да се оправдава с Бойко Борисов след като търпи оня загубеняк уж здравен министър.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко хора, ей го къде е 2035 :)))))))