Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява

До момента не е известно какви нива на антителата ни защитават
26 окт 2021 19:15, Нели Христова
381
Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява
Снимка: БГНЕС

Положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване, защото не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да се изключи протичаща понастоящем инфекция. Това е записано в техническия доклад с насоки относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите COVID сертификати на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), който бе публикуван през месец май, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Сега Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е направил преглед на заключенията в доклада и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.

Въз основа на насоките от експертите в центъра, Европейската комисия не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела. Комисията може да преразгледа становището си въз основа на нови насоки от ECDC.

В настоящите насоки се посочва, че:

Понастоящем изследванията за антитела се използват предимно при научни изследвания (сероепидемиологични изследвания) на населението, отколкото за индивидуална диагностика на случаи на COVID-19.
Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

- Изследванията за антитела не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяването, така че без допълнителни доказателства, например изследване NAAT и/или RAT, извършени към момента на заразяването, е невъзможно да се определи срокът на валидност на сертификата за преболедуване.

- Възможно е скоро след положителен резултат от изследване за антитела да се окаже, че такива не могат да бъдат открити.

Съществува риск откритите чрез използваните понастоящем в търговската мрежа тестове да изключват инфекция с нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2.

- Настоящите системи за изследване не са валидирани спрямо новите варианти.

Когато резултатите от серологично изследване са положителни, това не означава непременно, че лицето е преболедувало SARS-CoV-2.

- Например пациенти, които са получили една доза ваксина, могат да развият антитела, подобни на наличните при преболедували пациенти, и тази категория би представлявала "погрешно положителни резултати".

- Това е доказателство за високия риск от погрешно положителни резултати в области с ниска степен на разпространение на SARS-CoV-2.

- Регионалните различия при разпространението на инфекциите със SARS-CoV-2 могат да окажат въздействие върху (положителната/отрицателната) прогнозна стойност на серологичните изследвания.

- Наличните при автоимунни заболявания антитела (напр. ревматоидни фактори) могат да дадат положителен резултат, без лицето да се е заразявало някога.

 Разнообразието от изследвания за антитела е много голямо и поради това разнообразие и поради липсата на стандартизация сравняването на резултатите от изследванията е изключително трудно.

- Използваните понастоящем в държавите членки изследвания за антитела не са хармонизирани/стандартизирани и резултатите не са съпоставими.

- Лабораторните методи могат да са насочени към различни антитела (IgM/IgG), с които могат да се разпознават и различни части на вируса.

- Повечето изследвания, които могат да бъдат намерени в търговската мрежа, предоставят само качествени резултати (наличие или отсъствие на антитела).

- Тези качествени изследвания за антитела са полезни от гледна точка на населението, но не и от индивидуална гледна точка.

- Комплектите за количествено откриване се използват предимно за изследователски цели, но съпоставимостта на резултатите между лабораториите се възпрепятства от липсата на наличен референтен материал.

- Поради това не е възможно да бъде предложен единен списък на препоръчаните серологични изследвания, които да се прилагат в целия ЕС.

Използват се сертификати, издавани въз основа на положителни изследвания за антитела (IgM и IgG), в контекста на мерките в областта на общественото здраве.

- Възможно е лица, притежаващи сертификати, издадени въз основа на положителен резултат от изследване за антитела, да получат погрешна увереност, че могат да не се придържат толкова строго към поведение, което е от съществено значение за ограничаване на риска от инфекция и по-нататъшното ѝ предаване, като например спазването на физическа дистанция, използването на маски и миенето на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ихаа колко поста са изтрили.
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 280, човече, днес пак четох за тия IgM и IgG. Никъде не пише че има различни за различни инфекции. Не съм лекар. Но ако е така, те винаги имат високи нива ако тялото се е борило с някаква инфекция. Ако си имал абцес на зъба може да имаш високи нива. Ако имаш каквато и да е инфекция те ще са високи. Да кажа само, че за тези ваксини съм върл антиваксър. По смислен е антигенния тест. Но за него никъде не споменават колко време може да е валиден. Теста за IgM и IgG се води за антитела.
234
0
 
20
 
! Отговори
Ц до 267 преди 2 години
Е аз съм на 62 - преболедувах го и се самоизлекувах. Същото направих и с 83 год. си баща, който едва не си замина в болницата. И защо да се ваксинирам сега? За да получим автоимунна болест ли? Прочети повечко за тези болисти преди да обвиняваш хората в егоизъм!!!
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашните 90 годишни са последното дълголетно поколение. Следващите поколения хранени с вредни хранителни продукти и живеещи във вредна среда ще си тръгнат от този свят поне с 10 години по-рано. Това българското, ако беше нация, а не е, трябваше да трепери за здравето на младите, но българинът е тъмен балкански субект далеч от идеята за образована креативна личност, естествено не само българинът е такъв, има поне още 3 континента с човешки екземпляри на по-ниско ниво на менталност.
232
0
 
2
 
! Отговори
Ц до 267 преди 2 години
Твоите предположения съвпадат напълно с казаното от Ванга, че хората ще умират по улиците както си ходят.
231
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
До К 277. Грешиш. Още миналата година бяха публикувани изследвания на преболедували SARS-Cov-1 в периода 2001-2002 се е установило че все още имат имунитет към този вирус от групата на коронавирусите. Още тогава учените спрягаха прилепите като най-вероятните трансмитери на вируса от животните към хората.
230
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възрастните са ЕГОИСТИ, които не искат да поемат риск да се ваксинират, а те пълнят болниците, не 30 или 20 годишните. Днешните възрастни живяха спокойно при социализма, пенсионираха се 5 години по-рано, създадоха си усещане, че всички други генерации са им длъжни въпреки, че именно сегашните 70-80 годишни определиха безумието на българския преход. Съжалявам,но както няма пенсионирани животни в природата, така няма освободени от социална отговорност хора. ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!
229
1
 
17
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
"Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други."---- Хахаха! Поредната порция брутални лъжи на Бигфарма! Това можете да го кажете само на хора които си нямат хал хабер що е то IgM и IgG и съотношението между тях. Искам да попитам мислещите българи-защитени ли са ваксинираните от инфекция или предаване на вируса?
228
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам хора, които преболедуваха още миналата година и към момента имат антитела. Напълно са здрави и работят без да заразяват някого, а според статията ще ги изкарат хронично болни от ковид. Ако си преболедувал и имаш антитела си хронично, пермаментно болен, ако се ваксинираш и имаш същите антитела не си. Това е абсурд. Целта е само една. Масова ваксинация на всички, защо не е ясно. Кой ще се ваксинира, ако след преболедуване и високи нива, трябва да е умопомрачен!
227
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така 11. А като изтичат и се набоцкат и почнат да пълнят болниците в Англия, пак ще ни затворят за да пазим болниците да не се пълнят. И става омагьосан кръг. Възрастните пак ще си умират защото не се лекуват. И всичко по старому.
226
0
 
13
 
! Отговори
К преди 2 години
Иначе изложените аргументи на ECDC са наистина абсурдни. Всъщност вече има редица изследвания, според които ПОНЕ 8 месеца (просто не е изминал все още по-голям период за представително изследване) след положителни тестове за антитела над 90% от преоледувалите имат перфектен имунен отговор при повторно заразяване. За сравнение - при досега изследваните "корони" sars-cov-1 и mers този период е около 2 години, което подсказва как ще се държат организмите на мнозинството от нас с естествен имунитет!
225
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма друга реална причина децата да НЕ боледуват тежко освен НАЛИЧЕН ИМУНИТЕТ. Има публикации, че MMR ваксината създава имунитет срещу COVID. Вариантът вирусът да е див е по-малко вероятен от това да е ГМО.Дали е въпрос на злонамереност или на некомпетентност тази пандемия е без значение и в двата случая човечеството демонстрира примитивността си.
224
9
 
0
 
! Отговори
Велес преди 2 години
До Анонимен"9ти септември, СССР, болшевиките, ДС и внуците на комунистите насадиха трайно недоверие на българите към ваксините, за това днес сме на последно място. На запад при демокрацията където никога не са имали 9ти септември и СССР хората вече удрят третия бустер и се готвят да удрят и четвърти, а нашите raньовци комунисти още не са ударили и първата ваксина."***....
223
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще спечелиш ти от това че те ще си платят за тарикатлъка? По-сигурен ли ще си почувстваш? По-защитен? Или може би отмъстен? На вас ваксърите аргументите са все едни такива, психопатични...
222
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 2 години
До К до питащия ---- Той пълният локдаун пак си следва, защото след въвеждането на зеления хайвер, много народ пова да се тества, вкл. и за работа. Оттам следва, че броят на положителните (не на заболелите) ще се увеличи драстично, след което следват карантини и локдауни. И никой няма да гледа процента, който вероятно ще спадне. Бройката на абсолютните заразени ще се увеличи и мисирите ще повтарят, че заболеваемостта е нарастнала. Каква е целта - принудителна ваксинация.
221
17
 
1
 
! Отговори
До 269 преди 2 години
Аз познавам доста симптомно боледували с доказан ковид с купен от аптека аг тест, които си премълчаха ситуацията за да не ги карантинират. Сега е редно да си платят тарикатлъка, ако се правят на безсимптомни .
220
1
 
18
 
! Отговори
Абсурд на абсурдите преди 2 години
Значи теста за антитела не дава ясна картина за здравословното състояние на гражданина и за това не му се полага сертификат, а произведения в Китай ПСР тест, който доказано дава фалшиви негативни резултати, е утвърдено доказателство че всичко с гражданина е наред!?! Най-голямата лудост е обаче даването на празен чек за набодени с ерзац ваксините, които пренасят вируса, разболяват се и пълнят болници и морги.... Това вече не е наука, това е пълна простотия!
219
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пита се в задачата, какви антитела са развили англичаните, че пълнят болниците? Разбрахме от статията че антителата на ваксинираните и преболедувалите са различни.
218
1
 
1
 
! Отговори
К до питащия преди 2 години
Като питаш, какво предлагаш - никаква принуда към ваксиниране, спрямо когото и да било, от което следва пълен локдаун за известен период поради претоварване на мизерната ни здравна система или предлагаш пълна принуда за ваксиниране спрямо всички? Това на фона, че младите и здравите дори и да се ваксинират и/или затворят пак няма да защитят старите и болните? Като те боли пръста, не режеш ръката нали така? Иначе наистина е най-справедливо всеки да избере, пък каквото избере - никой да не налага е
217
0
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Отговора е ясен на всички ако има за антитела ще се окаже , че - 70 процента са го преболедували вече и ваксините стават безмислениНие може и да сме прости но не чак толкова колкото си мисли - кацаров