Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите

Беше грешка затварянето на учениците от началния етап, смята тя
28 окт 2021 15:00, Анисия Иванова
54
Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система". Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест.

Още по темата

"При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват", допълни тя пред БНТ.

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им.

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това", каза Такева.

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове.

По думите й при членовете на СБУ около 40% са ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19".

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
51, отричащите вируса, парадоксално, стават веднага много притеснени, ако те илиннякой техен близък пипне ковид. Отричането все едно никога не е било. Добре че им идва акълЯт.
49
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Такева, Такева, грабвай си такето и вън от образованието. Най-безумната идея за у нас, на която родителите биха се съгласи (понеже е ясно, че тестове няма да има), макар че неохотно ще се съгласят да пишат бележки с резултат. Вяра на тия ни-как-ва.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тогава и родителите да ги лекуват А сополи и кашлица
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родители антиваксъри и тестване! *** да тестват малките си отрочета? Забрави че ще стане! Отричащите вируса болни ще ги пращат на училище нарочно.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ковида как не я и погнал още?
45
1
 
8
 
! Отговори
Дзън преди 2 години
При масово тестване могат да заразят децата с какво ли не. Никой няма да си сменя ръкавиците след всяко дете.
44
1
 
8
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Председател на синдикат трябва да е човек в активна трудова възраст, пряко засяган от условията на труд и заплащане. Тая баба е на 74 години, от 20 години е пенсионерка, ама се пъчи в синдиката! Учители, защо сте паднали толкова ниско? Махайте я и се захванете сами с делата си! А баба Янка да си гледа внуците!
43
8
 
6
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Родителите да го тестват? Съшите тия, дето не дават децата им да се изплюят в капачка? У нас? Като в Германия?? Хахахаха. То няма смисъл! Тук трябва с охрана някой на входа на училището да ги тества. Откъде съвест в 80% от родителите?
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Контрол няма дори в автобусите влаковете метрото и където и да е
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами по добре да не се тестват тогава
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ярък пример за това как се усвояват пари,как ще раздадете тестовете,как ще контролирате дали се спазва? И после като няма резултат, естествено ще кажете ами ние не сме виновни ,ние дадохме на родителите!
39
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Колкото и сега не ходят болни, толкова и след тестване вкъщи....Вятър работа...
38
0
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
и сега ще раздадат тестове за 13 милиона на родители,може ли на мен в брой?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек преди да каже нещо, трябва да помисли. Вярва ли си госпожата, че това ще се случи? Никоя майка няма да го направи, освен ако детето има симптоми.
36
0
 
10
 
! Отговори
Бачо Киро преди 2 години
Бабата на Червената шапчица е безсмъртна! Издръжлива като самоковски картоф и толкова умна. Вечно гладна. Само на 74 години. Няма ли пенсионерска организация за нея?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече съм спокоен. Баба Янка била жива и се изказа по наболялата тема за тестването на учениците. Само не прочетох никъде какво е становището на синдиката за ваксинирането, за ненормалната обстановка в училище и стреса на който са подложени учителите. Или това не са синдикални теми и се отбягват?
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всички да си приготвим по един молив за контролната лента (достоверност на резултата) и в зависимост от това дали искате децата да ходят на училище или не, драскате и втората (тестовата).
33
4
 
13
 
! Отговори
Абе тъпаци преди 2 години
Как ще разберете от кой е направен теста ако е правен в къщи ?Ами ако аз си го правя а не детето и после дам резсултата все едно че е неин.То бива бива тъпотия, ама няма ли един човек в тази държава който да почне да мисли или е модерно да си военен.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама сега да не се окаже, че и с дестилирана вода да ги накапя пак ще дадат положителен резултат.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оу, немски модел? Че то в немско учат децата, че има 45 пола и ги ориентират кое от кой пол е още от първите класове. И тоя ли немски модел да приложим бре Тасева? Днеска тестове за кавид, утре тестове за пол с 45 чартички.