Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите

Беше грешка затварянето на учениците от началния етап, смята тя
28 окт 2021 15:00, Анисия Иванова
54
Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система". Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест.

Още по темата

"При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват", допълни тя пред БНТ.

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им.

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това", каза Такева.

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове.

По думите й при членовете на СБУ около 40% са ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19".

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жа Такева от кога е начело на тази организация? Питам само. Че не си спомням друго име, освен нейното през целия ми съзнателен живот.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това става. Като видиш, че детето подсмърча, някой друг наплюва теста и всичко е ок!
8
0
 
11
 
! Отговори
*_* преди 2 години
Тая що не се скрие нейде вече
7
4
 
15
 
! Отговори
Не разбирам? преди 2 години
Не може ли като за двойното гражданство - да напишем по една декларация за пред директора, че сме преболедували или ваксинирани и да се приключва с мъките на децата поне.
6
14
 
9
 
! Отговори
m преди 2 години
БГ-мамите около мен не искат да им се тестват децата, понеже има шанс да ги хванат болни. И тигава карантинка 14 дни, а те не могат да си го позволят. Та затова е това квичене.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно! Не са съгласни родителите. Питали са 20 родители, които знаят че са съгласни. И как ще става това с тестовете, а? Забравете тая глупост. Освен това тия безплатни тестове ще стигнат точно за 2 седмици. След това приключват. И идва време на това всеки родител да се бръкне с мин 20 лв седмично. Разбира се, някои ще го направят, но мнозинството няма да могат и ще ваксинират децата си, просто защото няма да имат друг избор. Което е насилствено ваксиниране, както и да го погледнете!
4
8
 
12
 
! Отговори
m преди 2 години
При положение, че 80% от населението смята, че вирОс няма, такива тестове ще са компороментирани.
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво тестване вкъщи от родителите! Намерете начин да ги тествате в училище! Тарикати много. Така, както си пращат децата в училище, при условие , че има болни вкъщи и самите деца са болни, така ще ви се дават и фалшиви тестове. Колко му е да направи теста със съдържанието на флакона, без въобще да са слагани вътре секрети!?!?Много такива ще има. Нищо няма да постигнете с това връщане и подобно тестване по отношение на епидемията.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що побъркат децата, само и само учителите да не се ваксинират. ти е..... и държавата. Възрастни се крият зад деца.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тая не се беше изказвала. Ба.си неразбрахте ли, че тестването и хартийките не спират вирусите, независимо какви са.