Свалили сме над 2 милиона COVID сертификати

Половината от тях са изтеглени през последните 10 дни
Обновена: 30 окт 2021 10:20 | 30 окт 2021 10:20,
63
Свалили сме над 2 милиона COVID сертификати
Снимка: БГНЕС

Над 2 милиона са изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система.
Само за последните дни броят на свалените документи стигна 1,05 милиона. Това са 55% от всички изтеглени такива.
 
На 25 октомври 2021 г. са отчетени близо 263 000 изтегляния рамките на деня, което е рекорд за периода. В същия ден системата отчете и друго рекордно постижение - близо 27 000 изтегляния за 60 минути. В пиковите часове потребителите са теглили средно по 500 документа в минута, което е близо 9 сертификата в секунда. Данните бяха официално представени от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, предаде БГНЕС.

Още по темата
“Изградената от „Информационно обслужване“ АД система за генериране на сертификати помогна на икономиката на България да продължи да функционира нормално в условията на затегнати противоепидемични мерки“, каза Ивайло Филипов. По думите му над 30% от българските граждани вече притежават и ефективно използват COVID сертификата, което им осигурява достъп до обществените места, където бяха наложени ограничителните мерки. Според министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев близо 50 000 от заетите в училищата и детските градини вече притежават документа, което им позволява да вършат своите задължения, в условията на затегнати противоепидемични мерки. „Горди сме, че България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС и сред първите 4 държави, които стартираха валидация на електронния COVID сертификат“, каза министър Христо Алексиев.

До този момент системата е генерирала общо 3.563 млн. сертификата. От тях около 1.5 млн. документа за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 000 са документите за поставена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Генерираните удостоверения преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 000.

От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, който беше разработен от „Информационно обслужване“ АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението. То може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момент българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Google Play Store.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уточнете точно колко -2000001 или 2999998 ? Козела твърди че 2500000 души в БГ са защитени, ама бърка защото броят е малко над 2 млн., Т.е. той греши с около 500000 и ни го набива това инфо в главите
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ли съм глупав или ни правят на глупави ,имам 2 ваксини ,ще патувам след три в чужбина защо трябва да давам 100 лв за тест като имам зелен сертификат )гадове че умиргайте
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до#53 Прочети също кои е шефът на СЗО , с какви "заслуги" и с цената на колко животи и чия помощ се е издигнал до там ...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изразът Съдебен спор в Кано изрично се отнася до всички онези съдебни дела, в които участва многонационалният Пфайзър вследствие на неразрешено експериментиране с хора върху деца в град Кано, Нигерия.През 1996 г. над 12.000 души умират в Африка от епидемия от менингит. В Кано, в Северна Нигерия, лекарите на Pfizer, една от най-големите фармацевтични компании в света, предложиха, като част от спешна програма, стартирана от СЗО (Свеза лечение на около двеста деца ...
52
0
 
1
 
! Отговори
Баща ти преди 2 години
до #53 Ти явно разбираш повече от ваксини , от откривателя на mRNAтехнорогията -др.Малоун . Я попрочети защо след като съществува от 20 години , защо до сега е била ЗАБРАНЕНА ! за употреба върху хора. Прочети защо пфайзер за последните 20 години са били глобявани в размер на МИЛИАРДИ долари за укриване на информация за странимни ефекти и увреждания , причинени от нейни "продукти" Защо джонсън и джонсън са подавали документи за 10-ина mRNA ваксини и всичките са били отхвърлени като опасни ...
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак се поизхвърлихте. А по-полека
50
4
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Йода Зилен сиртификаТези ваксини съществуват от преди почти 20 г. е за това не им трябват 5 г. за изпитания. Но на такива като теб трябва да им се обясни по просто. Представи си ваксината като един камион който е направен да пренася мляко. И хоп идва момент когато трябва да пренесе вино. Транспорта го има, само се измива и може да носи и вино, бира или друга хранителна течност. Ваксините за сегашния вирус действат на същия принцип. Ако това не го разбираш си тежък случай, неизлечим.
49
0
 
7
 
! Отговори
Йода Зилен сиртифика преди 2 години
Ами другите удостоверения? Къде са тапиите от туберкулза, чума, холера, салмонелоза, хепатит А, Б, С и т.н.Ами тез ваксини са ХОМЕОПАТИЧНО средство, тогава що се пробутват без да имат поне 5 години изпитателен срок?
48
0
 
0
 
! Отговори
Психодиспансера преди 2 години
До ааа ясноИнтересни подъзнателни фантазии имаш-***-сертификати, май имаме скрит гей с фетиш при тебе .
47
1
 
5
 
! Отговори
ааа ясно преди 2 години
До Гегата ААА, НАШМЪРКАЛ СИ СЕ С ВАКСИНКАТА, А??? ТЯ НЕ Е ФАШИЗЪМ, ТАКА ЛИ, "СЕРТИФИКАТЧЕТО " НА ЧЕЛЦЕТО СЪЩО??? БРАВО! ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТ! МОЖЕ И ДА СИ ТАТУИРАШ СЕРТИФИКАТА, БРАТО! НА Г.ЗА! АЙДЕ БЕГАЙ!
46
1
 
7
 
! Отговори
лелей лъжи преди 2 години
ПРИ 30% ВАКСИНИРАНИ - 2 МИЛИОНА?? *** НИЙ ШЕ ИЗЛЕЗЕМ 15 МИЛИОНА, БЕ БРАТЯ ПО ТАЯ "СТЪКМИСТИКА"!? А ДЕЦА, СТАРЦИ БЕЗ СМАРТ ТЕЛЕФОНИ, НЕВАКСИНИРАНИ ИЗОБЩО ***!? КАК НИ ЛЪЖАТ, ЛЕЛЕЙ!?
45
0
 
3
 
! Отговори
Гегата преди 2 години
До а гетатаИ кво предлагаш? Да сложат газови бутилки в автобусите и да се "дизинфикцират" всички вътре ако един е без маска ? Фашагамръсен.
44
1
 
5
 
! Отговори
ааа ясно преди 2 години
Тез от Филиповци и Столипиново с конете ли ги "теглят"? За един приятел питам....
43
2
 
4
 
! Отговори
а гетата преди 2 години
А с какви сертификати *** влизат по опашките в пощите и социалните служби да си земат "ПЕНЦИИТЕ ЗА ИНВАЛИДНОС" /масово/ И "СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ"??? А "проверяващите" сертификати що не се повозят в градския транспорт - почти всички *** са без маски, а при условие че са близо 1.5 милиона и не щат да се ваксинират, там НОМЕРА КАК ЩЕ МИНЕ?
42
1
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Ако ми свърши батерията или ми се счупи дисплея си губя свободата? Ако ми откраднат телефона ми крадат и личноста и свободата.Много грехка става човешката свобода,с едно натискане на едно две места по дисплея и те изключват от социалния живот.Риба в мътна вода се лови по-трудно отколкото сегашния хомо-сапиенс-смартфоникус...Ставаме допълнение към телефона -софтоер или хардуер ни водят ония от горе или биотехнологично симбиотично същество от нов тип....
41
0
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Сериозно, аз от няколко дни се опитвам да отворя тъпия сайт все не се отваря. Как сте ги изтеглили не ми е ясно.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си избърсах *** с моя, бях забравил да купя Т- хартия
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОЙКОТ до дупка на всички обекти, които изискват зелен сертификат!
38
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз не знам вече какъв *** трябва да си, заьда вярваш в ковид "вълните", след всичко това. Някой може ли да обясни как при 7 млн "незащитени" има вълна и след това при 2 и даже повече млн от тях "защитени" , пак имаме същата "вълна". Това е пълна идиотия и който го вярва, е кръгъл *** от.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месото в Лидл е сертифицирано. Аз се самоопределям като човек!