Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност

„Простотията доминира над инстинкта за самосъхранение“
2 ное 2021 18:30, Елка Василева
334
Прогноза: България може да надмине най-черните години по смъртност
Снимка: архив, БГНЕС

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 г., когато е върлувала холерата, през 1918 г., по времето на испанския грип и през 1997 г., когато има глад и хиперинфлация.

Още по темата

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

И според Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация, единственото решение е било отдавна да сме се ваксинирали.

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил. „Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинкта за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти хората, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, коментира Иван Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините трябваше да се приложат първо върху рисковите групи, защото именно те сега умират по болниците, а не да се притискат абсолютно всички... Статистиката много точно показва кои умират най-много в болницата. Хора над 65 и с хронични заболявания.
197
14
 
10
 
! Отговори
INFO преди 2 години
И продължават да говорят срещу ваксините, които вече са доказали ефективността си. Евреите не са глупави че се ваксинираха всички. Много тъжно защото това сами си го направихме, хората безплано ни дават с която искаш се ваксинирай, но не наш *** разбира от всичко. Моите приятели които нищо не разбират се опитват да ми обясняват неща при условие че съм завършил биотехнология и 5 години съм учил микробиология, днк технологии и т.н. Слушайте лекарите които са на фронтовата линия а не фейкове.
196
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В болниците умишлено убиват много пенсионери за да плашат и притискат всички останали, които не са ваксинирани... Това е стратегията на хунтата... Как иначе ще се обясни факта, че никой не акцентира върху това да се ваксинират всички групи хора с повишен риск за фатален край...?
195
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смаяхме света, браво, юнаци, горди сме, че сме българи! За пръв път в 54- годишния си живот изпитвам такова отвращение и презрение и се срамувам, че съм българин!
194
4
 
7
 
! Отговори
Историк преди 2 години
"Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование" Ами, за антиваксърите не стои така въпроса. На практика те отказват модерната медицина, включително ваксините, а образованието им е само на хартия. Иначе на втория етаж няма никой. Аз бих ги сравнил със селляни от Средните векове: врачки, суеверия и поличби играят при тях много по-значима роля от каквото и да било модерно знание.
193
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България никога здравната система не е приличала толкова много на ко птор, колкото днес. Изпонапуснаха миналата седмица още медици, заради тъпите изпълнения на Кацаров, с които подг ъзва на еврог ейските си шефове и още повече се дозатри и малкото, което можеше да се нарече "здравна система". С експерименталките също окапват хора от негативни последици. Никой не полага грижи за болни от каквото и друго да било, щот клиничните пътеки там са "без пари" и така вървим. С помощта на управленците.
192
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали преди няколо часа писахте: "Проф. Витанов: Ще имаме хубава Коледа при под 2000 случая дневно. Дифузното разпространение спира да се засилва, смята математикът."
191
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга държава досега да са ги арестували и вкарали в панделата да протестират.Що за *** трябва да си,за да нахълташ в МОЛ,щото не можеш без него.
190
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Тамън ще вдигнат пенсиите!
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНТИВАКСЪРИТЕ ЩУРМУВАТ ПУНКТОВЕТЕ! МАНГЪРОВЦИТЕ СЛЕД ТЯХ ЛЕТЯТ! ЕВРЕИ, ЕВРЕИ СТРАШЕН ПЪТ ВИ ЧАКА, ТРУДОВ ПЪТ!
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДНЕС.БГ, ТАЗИ СУТРИН: Проф. Витанов: Ще имаме хубава Коледа при под 2000 случая дневноДифузното разпространение спира да се засилва, смята математикът
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де сопа,де!
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия няма ли кой да ги озапти?Каква е тая анархия?
185
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MIKE Малко е късно, но в перспектива ше помогне. Сравнения с Испания, Португалия, Италия (дори), Дания, Швеция, Норвегия, Дания, Израел и др.Общо взети същият брой слуачи, но 15-20 пъти по-ниска смъртност. В допълнение данни от САЩ - огромна разлика м/у ваксинирани и неваксинирани щати. Хайде вече да не търсите под вола теле. Ако не за вас персонално, за много хора става фатално.
184
8
 
4
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 години
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
183
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
АНТИВАКСЪРИ В АТАКА! НА ОРУЖИЕ БРАТИЯ СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!
182
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми то ако не беше вярно всичко по-горе,България нямаше да е най-бедната,най-болната,най-изостаналата и най-застарявашата нация!Всичко е взаимносвързано в една спирала.Има последователност простотията води към нерационалност,което води до немотия.Бедността е най-справедливото възмездие за глупостта на един народ !Защото сте много умни и не се ваксинирахте,затова и сте последни във всичко положително и добро !ФАКТ !
181
5
 
4
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
Никакъв локдаун. Ще умират предимно антиваксъри, които не са разбрали или се правят, че не разбират, че ковида убива. Няма да спра да подкрепям онези антиваксъри, които не се ваксинират по различни причини, но за сметка на това са 100% железни по отношение на правилното носене на маските, спазването на дистанцията и добрата лична хигиена. Тези антиваксъри добре знаят,че ковида може и да убива и се пазят. Не гледам на антиваксърите като цяло. Сред тях има много отговорни хора, които подкрепям.
180
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бъдем реалисти, няма да е прогноза, факт ще е
179
2
 
3
 
! Отговори
до MIKE преди 2 години
aко до сега не ди го тазбрал нема нужда да ти обясняват.