Стряскащо: От 10 души само 1 бива изписан здрав от COVID реанимация

Д-р Милен Шопов: Не ги убива интубацията
3 ное 2021 08:52, Елка Василева
385
Стряскащо: От 10 души само 1 бива изписан здрав от COVID реанимация
Снимка: архив, БГНЕС

В COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе" свободно е само едно реанимационно легло, 46 са заетите. От тях нито един не е ваксиниран.

Началникът на COVID реанимацията д-р Милен Шопов разкри пред Нова тв стряскаща статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

Още по темата

„Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен животът и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов. Той показа как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите.

„Пациентите са приспани медикаментозно, тези апарати, в зависимост от дихателната им недостатъчност, могат изцяло да заместят функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако пациентът има запазено някакво спонтанно дишане. За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, са на 100% кислородно дишане, което значи, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. В последствие в рамките на ден-два, максимум три, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, разказа д-р Шопов.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, добави д-р Шопов.

Началникът на COVID реанимацията увери, че кислород в болницата има. Проблемът е в липсата на персонал. Д-р Шопов и колегите му работят на 12-часови смени, а един лекар и две медицински сестри се грижат за 14 пациенти.

Медикът призова хората да се ваксинират и подчерта, че в реанимацията е имало само един имунизиран пациент с редица придружаващи заболявания, който се е излекувал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох доста коментари и ми падна ченето. Явно няма поумняване. Ето ви някоио факта:1. Почти всички ковид пациенти които приемаме в реанимация са НЕВАКСИНИРАНИ. Ваксинираните много рядко имат тежък курс. 2. При ниво на персонал един лекар и две сестри на 12 реанимационни пациента е чудо че въобще някой оцелява и поклон на колегите които имат сили и мотивация да работят при такива абсурдни условия. При мен стандарта р една сестра на пациент и един лекар на 3-4 пациента.
322
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от десет го изписвали и той се фърлил от Дунав мост без да си плати сметките. Ваксите да му плащат сега тока и водата.
321
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отделни гробища за ваксинирани и неваксинирани. И зелен сертификат да се иска.
320
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите трябва да ги съдят за геноцид над народа
319
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните ги е хванало шубето нещо. Усещат как идва и техния ред. Ако прекарат болестта леко, добре. Ама ако стане усложнение, става "Welcome to the jungle", тоест българска болница. А между другото, за сигурността на пациента се изисква една медицинска сестра на интубиран пациент.
318
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам отвратителни спомени от русенската болница . Щяха да ме уморят там.
317
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи от заглавието, което чета смятам, че здравните осигуровки които плащам са им много. Не смея да прочета цялата статия, защото няма са им дам 1 лв. От тук нататък.
316
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всяка зима като дойде, все ни изненадва. Сега пак ще кажем зимата ни изненада , ми изглежда
315
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тази вълна боледуват хора съзнателно са против ваксините и не са се ваксинирани сега заразени дали заради чест или друга простотия стоят и неглижират проблема е при някои този проблем става голям и се налага да се ходи при лекар.. Та проблемите основно са от забавянето умората на лекарите...
314
2
 
1
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
За да бъда по-конкретен ще ви дам примери. От респиратор може да се нуждаят пациенти с диабетна кетоацидоза или диабетна кома.Също при загуба на съзнание вследствие инсулти, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества и други.
313
2
 
2
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
Тук има само едни лееекички неточности. Респиратор се налага да се използва не само при човек, на който над 90% от белите му дробове "са изядени от вируса", а в много други случаи, при които липсва спонтанно дишане. Това включва тежки неврологични проблеми и много други състояния, както и хора на които им предстои операция за която е наложителна обща анестезия.Иначе другото горе-долу е така.Ваксинирането е личен избор.То не ни защитава на 100%.
312
6
 
10
 
! Отговори
А БЕЗ ИНТУБАЦИЯ? преди 2 години
"От 10 души само 1 бива изписан здрав от COVID реанимация". - - Това означава ли, че другите девет човека умират? - - ЛОГИЧНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТОГАВА БИ БИЛО НИТО ЕДИН ПАЦИЕНТ ДА НЕ СЕ ИНТУБИРА! ДА ВИДИМ ДАЛИ СМЪРТНОСТТА НЯМА ДА ПАДНЕ? ДОКОЛКОТО ИМАМ ИНФОМАЦИЯ ОТ ПОЗНАТИ - СМЪРТТА ЧЕСТО НАСТЪПВА ЧАСОВЕ СЛЕД ИНТУБАЦИЯ.
311
4
 
8
 
! Отговори
sss преди 2 години
стряскащо е, че има 15 ваксини, а още няма методика как да се лекуват хората, няма и лекарство! Иначе по ТВ и медии се редят медици и академици да обясняват прогнозират, съветват... а един от тях не показа свои собствени изследвания върху вирус@... иначе големи експерити, акъл да дават нямат равен, ама за работа и собствени трудове не ги търси!
310
2
 
9
 
! Отговори
До 337 Изовдът преди 2 години
Изовдът е, че когато човек е невеж лесно се поддава на суеверия и конспиративни теории.
309
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според статистиката от coronavirus bg, за 14 дни имаме 1824 починали от Ковид-19, от които 111 са ваксинирани (6,09%). Значи неваксинираните са 1713 (93,91%), а ако всички се бяха ваксинирали вместо 1924 починали щяхме да имаме около 150-200 починали за 14 дни.
308
2
 
2
 
! Отговори
До 243 преди 2 години
Нищо странно няма. Делта варианта е доста по-зразен от предишните варианти - повече заразени = повече починали. Колкото до преболедувалите, те са 484365. Това 25% ли са?
307
7
 
14
 
! Отговори
Изводът преди 2 години
Докторът от Русе го каза просто, че от 10 души в интензивното само 1 остава жив. Е, какво ви говори това? Подчертава се, че това са неваксинираните. Какъв може да е отговорът? Съсловието си отмъщава на антиваксърите и не им прилага адекватна помощ, което би било чудовищно, или това са пълни некадърници, които нищо не разбират от медицина и с времето са станали по-добри търговци от лекари. Защо непрекъснато се измислят ваксини, а за лекарство почти нищо,и то вече две години?
306
2
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Значи като го испишат болен тои продьлжава да заразява така ли
305
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчо жив ли е?
304
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Анонимен 329 ---А ти си инжектирай по един бустер дневно докато не спечелиш лелеяния билет за ВИП стаята метър на два, з0мби загубено.