Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения

"В тази ситуация и най-меките ограничения са причина за протест"
135
Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения
Снимка: МЗ

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология, смята здравният министър Стойчо Кацаров.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър на среща с с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщиха от МЗ.

Министърът уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест, обясни д-р Кацаров и посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите".

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров, цитиран от ведомството.

По думите му сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи, че не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие, каза още той. Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След изборите тия тепърва ще се вихрят върху нас и децата ни! Ако им позволим.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелята е дошла на инспекция и наритване на канчето на Кацата, много бави ваксите, а не бива, че току виж почнали да излизат все по-неприятни последици от ваксите пък ние още първа игла нямаме, отиде завера на кино, ша има оцелели
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Ковида да печелиш гласове за изборите ?Ей това много долно.
89
1
 
13
 
! Отговори
Майка преди 2 години
***! Безпартийна съм, но съм човек, родител и освен това в народопсихологията ми основна черта е отвращението от заТници като теб, които си менят мнението на 180 градуса. У вас може, на върха на държавата не! Дали ти, дали оня Радев, дали тоя мазник на образованието, едно и също сте! Продажници! Животът струва повече от санкциите, подаянията и мизерния ви стремеж да слугувате на ония вън!
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 години капитализъм много ни отнеха.
87
1
 
22
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Aaaa немога с тия лъжци от служебните! Тоя изявлен аниваксър, да се обърне като фурнажийска лопата и да стане ваксър? Така ли спазвате принципите в управлението, днес едно, утре друго? А рекламата на Радев по ТВ кърти направо, гласи"не гласувайте за разиденител на нацията, а гласувайте за мен, обединителя", какво по дяволите? Тия хора шиз.оф.реници ли са? Нещо брадвата им не цепи на едно и също място всеки път, ли.це.ме.ри! Сърбайте им попарата!
86
3
 
6
 
! Отговори
Манчев преди 2 години
Кацарче,вземи поне си сложи един авокад с една голяма банбка и така се разхождай навред,ако не да СИ ПО-ЗДРАВ,ПОНЕ ЗА ... РЕКЛАМА - за друго и не ставаш !!! Чиба !
85
2
 
6
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Точно като теб и Мангърчето преди няколко месеца г-жа Кацарова
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фашиста Кацаров трябва да знае ,че Възраждане вземат 8% ,колкото и слугинските медии да скриват всякаква информация .фашиста Кацаров трябва да знае ,че бай Ставри го чака с отворени обятия.
83
2
 
6
 
! Отговори
Пенсилвания преди 2 години
Мангъра е от Комитета на РадефТой фигуранта ще остане без електорат до изборите,сигурно ще ни управлява от Шипка ако има кой де Линейки и катафалки на всеки светофар се виждат Ама Кацаров вика всичко под контрол е. Алибеговците до вчера викаха Бойко ни фалира-днес викат -. Ееее по добре бехме Да се чудиш що за народ е това? Угодия няма
82
0
 
10
 
! Отговори
K.Коцевa преди 2 години
*** ! Каква връзка имам аз ,например,като не съм членка на никоя партия ?! Още един който бълва глупости като всички останали от това правителство-само говорят,малко неща правят,ВСЕ ДРУГИТЕ ИМ ВИНОВНИ и понеже папкат от една БАКА - ВСЕ ГЛУПОСТИ РЪСЯТ яла,Боже,помози !!! :)))
81
1
 
11
 
! Отговори
Този преди 2 години
говори глупости...Всички партии са за налагане на тези ИДИОТИИ, ако не бяха нямаше да се въдворят зелените хартии и всички други глупости...Само лъжат хората, че мислят за тяхното благоденствие, а зад гърба им договарят сделки за зелено, за евро и други гадости, които ще изникнат след Нова година...
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, ха. Шефа беше активен и агресивен анти ваксър. Непрекъснато ни агитираше да не се ваксинираме. Днес не дойде на работа, разбра се, че е с Корона вирус. Дано го прекара леко, и се излекува бързо....Но, се питам като се върне на работа още ли ще бъде анти ваксър???
79
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 Мангъров е масов убиец! На съвестта му лежат майка ми, приятелката ми и един братовчед. Всичките вярваха на Мангъров, не се ваксинираха .... И, това само във фамилията, ами в България? Над 25 000 са загиналите, това е един град, и мнозинството от тях са вярвали на Мангъров и мангъровщината. Питам се, не се Мангъров няма ли страх от Бога? За пари и слава този уродливец е готов по трупове да ходи...и ходи.
78
0
 
19
 
! Отговори
S преди 2 години
Господ да Ви съди според делата Ви!
77
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова са хубави ваксините, че всеки вика: Ти се ваксинирай.
76
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно да си анти ваксър за да разбереш, че временните от правителството на Радев са некадърници, начело с Кацаров, и не могат да решат нито един проблем. Напротив, след 6 месеца управление на временните от правителствата на Радев има инфлация, цените на ток, храна, топло, горива са 30-50% по-високи, заболеваемостта от Ковид е в пъти по-голяма, смъртността също. Некадърниците само лъжат, чегъртат и крадат. За един месец теглят втори заем. Пълни некадърници, крадци и измамници!
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови 150 машини се появиха в митническия склад на летище София. Така с онези 228 бройката се увеличава значително. , а ЦИК не доумява какво става и иска машинит да не се освобождават от митницата. А фирмата "Сиела Норма" разхвърля машините из страната на своя глава, ползвайки приятелската фирма на Киро Канадеца.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един известен циркаджия се възмутил от прозводителите на прочутите ковид ваксини, защото намалили дозите, но вдигнали цената. На следващото си излизане на сцената на цирка на костюма му вместо копчета имало малки инжекцийки.Това ядосало производителите и те го дали на съд. Съдията преценил, чедействията на циркаджията са обидаи и го осъдил да заплати глоба и да лежи в затвора.
73
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Популизма е голяма работа. Особено Възраждане. Видяха, че с патрЕотизъм и бежанци нищо не направиха миналите избори сега почнаха антиваксарски простотии и събраха всички душевно болни при тях.