Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.

Министрите на здравеопазването и на образованието регламентираха процеса
Обновена: 8 ное 2021 22:09 | 8 ное 2021 20:26, Веселина Йорданова
149
Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.
Снимка: БГНЕС

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка, съобщиха от МОН.
 
Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
 
Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пречите ми да пиша и да слагам лайкове но това си има цена и тя все някога се плаща рано или късно.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84, току що описа не антиваксър а кварталната чалга кифла с надути дбуки, която си е пуснала детето да плюе в торбичка..
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божиииии, добре че детството ми мина по време на соца. Щастливо, свободно. Имаше някакви пионерски поръчения да прочетем 10 книги през лятната ваканция и да засадим цвете, но после никой не ни питаше дали сме го направили. И грипове зловещи всяка година, но никой не ни затваряше веднага вкъщи, щото някой съученик се разкашлял и разкихал и току виж заразил целия клас и близките си.
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разправяха ми за случай на ваксинирана жена която си прави антигенен тест който се оказва положителен, след това се прави и PCR тест който се оказва отрицателен. Тия тестове са пълно менте.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пешо- Не само са живи, но и както НПОтата на Сорос дето с кораби в Средиземно Море събираха и снабдяваха ЕС с лекари и инженери, също гледат да помогнат и снабдяват ЕС с такива. Но докато на Сорос му ръкопляскаха, на Беларус нещо не им харесват стоката.
77
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Абе, ко стана с Беларус. Живи ли са още?
76
2
 
15
 
! Отговори
do eпидемиолог 79 преди 2 години
"Това което корумпираните политици и лекари наричат "заболеваемост" ще намалее значително ако пуснат свободно и бързо вируса сред децата, както направиха шведите. Но пък тогава няма да могат да ги насилват с ваксините."..... И това не е сигурно. Да не ги подценяваме. Колко му е да изкарат няколко "експерта" да кажат "научно" че естествения имунитет е вреден. Колко шашми пробутаха до сега. После пак ще нахранят журналистите да им публикуват тъпотиите и да пратят войска в училищата.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инспекторо на републиката къде е, той си се движеше необезпокояван навсякъде и ръсеше зараза 3йно сертифициран? Слушайте ги тия психопати и си издевателствайте над децата, далеч ше стигнете
74
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли Били оня п.сихопат с очилата ГейтЦа когато каза във видеото "Ако ваксинираме правилно хората и децата ще намалим населението с 15%.Ами той го прави,сега ще посегнат и на децата,после и ваксини.Не осъзнавате ли,че тези вакси ще влязат в календара задължителни,това е целта!Дали е Радев или Бойко или който и да от познатите всички са слуги на Америка и ЕС,Сзо.Май само Възраждане са в подкрепа на хората
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време епидемия се обяваваше, когато заболеваемостта стигне 500 на 10 000. Сега трябва да падне на 25 на 10 000 за да не ни тестват децата ?? Аз моето дете няма да го подложа на терор НИКОГА. Така, че г-н Фашист Денков, вземи си сатанинските инструменти и се тествай отзад!
72
1
 
14
 
! Отговори
до London Calling преди 2 години
Бери си ягодите в околиите на Лондон и не се чуди ние какво сме учили, завършили, и най-вече как работим. Колкото и да тролиш, няма да ти се получат нещата.
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народе осъзнавате ли какво се случва?Гледайте "Въпросите" със Светла Петрова от 4 ноември 2021 както и видеотата Пламен Пасков на живо в тубата
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така еКунчев е най умен3 но ваксиниранЗадушени с маскатаСи Съсипа здраветоЗа едни париНие сме простиАма здравиИ с висше образованиеДа
69
13
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Стресирали се, видиш ли... Едно време учителят по трудово като ти извърти един сихански шамар. щото се правиш на гамен, се надяваш вкъщи да не разберат, че иначе имаше продължение - бой с катарамата. Ей на това му се викаше стрес. Но с днешните родители бегемами, това е положението.
68
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
плюнчете се още тука. докато не ги ваксате нема да ги оставят на мира. даже се говори че ще ви ги отнемат под предлог че ги застрашавате. спирайте ги от училище и пускайте жалби. пасков и костадинов от възраждане се борят с този фашизъм. ако са ви мили децата ви поне страхливци, гласувайте в неделя за костадинов и възраждане. УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО. овчедушието убива, децата ви ще бъдат пренесени в жертва на масонските богове на порко и радев и господарите им.
67
1
 
26
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Пак да попитам какво имат предвид с думата 'заболеваемост' при децата? Да легнат болни или, да не го усетят, но им открият 'чумата на века' в плюнката с тия прецизни тестове? Децата се разболяват истински от сезонен грип, много повече отколкото ковид. Това което корумпираните политици и лекари наричат "заболеваемост" ще намалее значително ако пуснат свободно и бързо вируса сред децата, както направиха шведите. Но пък тогава няма да могат да ги насилват с ваксините. Затуй и искат да ги спрат
66
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Освен това България тръгна на зле още след 89та, защото начело застанаха мекотели и негодници, които можаха да помислят само и единствено за собствените си зад ни ци.. И така до ден днешен :(Сега цялия ни народ е продаден и препродаден в робство. Един различен вид робство с чувство за свобода.. И демокрация хХахаха то по-скоро е тъжно де, ама човек ако не го обръща на майтап..
65
4
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Медиите на Мафията ГЕРБ пак са на последно Място по Свобода на Словото .Защо само нагнетяват Напрежение - в Перник бившия Областен Управител на Перник Емил Костадинов пише във Фейсбук че Радев се домогва да избива Деца - Как не го е Срам ??? Отвратен съм от Герберите - бивши на служба на Мафията , и то дребни душици за пари . А Истината е Проста - децата се тестват в Училище като по време на СОЦА за Въшки .
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще ни излъжат! Вижте какво каза Стойчо Сертификата чрез месец Май и какво сътвори през Октомври!
63
5
 
15
 
! Отговори
Люба преди 2 години
Тестването ще е кратко. След изборите ще има локдаун. Тогава няма да са му нужни повече гласове на Радев и ще спрат абсурдите.