Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.

Министрите на здравеопазването и на образованието регламентираха процеса
Обновена: 8 ное 2021 22:09 | 8 ное 2021 20:26, Веселина Йорданова
149
Тестването в училище - докато заболеваемостта не падне под 250 на 100 хил.
Снимка: БГНЕС

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка, съобщиха от МОН.
 
Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.
 
Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми звучи като: пиене до изтрезняване или гладуване до наяждане.
61
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и за маските казаха, че са за две седмици март миналата година. Вервайте им.
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време са учили до четвърто отделение. И после почват да работят. На 18-19г. момчетата вече са били мъже! Женени, със семейства и им се раждат първите деца. А сега на 18г. още още не знаят къде се намират. До 30 годишни играят на игри и чакат някой да ги храни.
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете за деца за България, и за другите страни, които сега така набърже въвеждат /2021ва година/ се оказаха планирани от световната търговска банка още 2018-та година.... Хоооп, че то нали тогава нямаше ковид!?!?!
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирайте децата от училище като изкарат 5 клас! Там само им губят времето. Да вървят да изкарат някой курс обучение да научат занаят и да почват бачкат по отрано и да си изкарват пари че в тая криза вече няма кой да върши работа. Това 17-18 годишни още да са в училище е лудост. За студенти пък да не говорим. За какво е всичко това? Навън да се завъртиш няма който да ти свърши работа. Няма никакви кадри. Шофьори, заварчици, строители, монтажисти, оператори на машини в производства...няма!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да се тръгне присъствено по тоя начин, видно е от сега, чакам да ни залеят с огън и жупел от Еуропата, ба си проклетия народ сме, нещам да се фаштаме на кукичката
56
1
 
27
 
! Отговори
Черен сертификат преди 2 години
250 на сто хиляди..не на 10 хиляди а на сто..Не на фашизма..НЕ на сертификатите !
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май на 10 ли на 11 даскалите ша са си сами в класните стаи
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блица скалъпиха фейк,уж ,че по вайбъра се свързали с Кунчев,и че той бил в болнични,и добре. Надявам се да е истина,но изобщо не бяха убедителни,драскачите от Блица. Явно нещата при главния здравен инспектор не са ок. Жалко.
53
0
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Хаха, излиза, че за да се обяви грипна епидемия броя заразени трябва да надвиши 200 човека на 10000! Това сега прочетох в официално комюнике на МЗ от 2013та, в което многоуважавания Кунчев обяснява разни неща: ето - cutt.ly/hTtjqOg Вижте сами и се събудите вече!
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54, не грешиш. Данни за пандемия няма. Освен това за тая измислена пандемия не броят заболели, а тестувани с плюсче. И нонстоп лъжи по телевидението.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е тавана дневен за страната или туй е за училищата според населението и учащи се като част от него,кое от двете важи понеже на 1 млн. население това са 2500 заразени,а за 8 млн. са 20000 заразени,а ако се окаже,че са 40000 на ден за Индия примерно,колко ще излезе наново контролни проби тест,че още през 3 дни въведени понеже им трябват много пари за нововъведения,а за лечения на тез заразени по това тестване едва ли ще стигнат понеже са ги употребили от туй,че други са били заразени преди
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно, но според стандартите за грипна епидемия броя май беше 300 на 10000. Десет, не сто хиляди!Поправете ме ако греша.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво означава щадящи тестове? Другите за възрасни,и децата от 4-12 клас, какво не щадят?
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само си плямпате тук. Родителска среща. Онлайн естествено. Въпроса беше поставен така. Детето ви със СОП ли е. Ако не е - тестове. Ако не, няма да се занимаваме с вас и се сърдете на себе си, като пишем двойки за всичко. А говорим за 7 клас.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е все едно всички да влезнат в мола и след това да се тестват. В крайна сметка тези мерки срещу разпространението ли са насочени или нещо друго?
46
2
 
21
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Епидемия се обявяваше отдолу нагоре. Сега от найгоре спускат заповедта за пандемия, когато такава липсва. Няма стойности за епидемия, не за пандемия! Не тестове, ваксини ще има за децата. Иддиотските коментяри на мислещите каквото им сервират от телевизора ги подминавайте! Боза в главите, боза от клавиатурите. Влизайте по чужди форуми и страници, и сами ще разберете какво ни чака.
45
5
 
9
 
! Отговори
Кражби продажби преди 2 години
Издаваме зелен сертификат, бързо качествено. 600лв нормален, 900 лева екстра топ - минава всички проверки в ЕС и ЮСА. Купи сертификат, скъсай оковите, подкрепи Радев!
44
1
 
8
 
! Отговори
Оправете си преди 2 години
публикацията. Линкът, който давате към актуализираните насоки за обучение, не работи. С други думи върши толкова работа, колкото вие като журналисти.
43
0
 
20
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Цитат от Ангел Кунчев от съвсем близкото минало, правете си сметката за какво става въпрос: "За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от поне 250--280 болни на 10000 души население и поне 90 процента от областите в страната да са обявили епидемия..." Сега ще ми смучат тестове на сто хиляди души.