Пациент благодари след 34 дни в COVID отделение, кома, интубация

Мъжът дари на разградската болница цялата си заплата
9 ное 2021 19:00, Елка Василева
144
Пациент благодари след 34 дни в COVID отделение, кома, интубация
Кадър: Нова тв

Благодарен пациент дари на болницата в Разград цялата си заплата. Мъжът е лежал 34 дни в COVID отделението на болница „Св.Иван Рилски“. Бил е в кома, наложило се е два пъти да бъде интубиран. И шест месеца по-късно, след като се е възстановил и отново е тръгнал  на работа, решил да направи жест към медиците, предаде Нова тв.

Атанас влязъл в болницата през март с диагноза COVID. Състоянието му се влошило. Не помни голяма част от престоя си там.

Още по темата

„Аз имам спомен една седмица преди да вляза в болницата - как вдигнах висока температура, нищо повече. Само една температура, а това, което ми казаха медиците, че съм имал диабет, новооткрит диабет, който може би е влошил нещата”, обясни той.

Борбата за живота на Атанас продължила повече от месец. Борил се заедно с целия екип на интензивното отделение.

„Тези хора бяха 25 часа с мен, те ме обгрижваха и предполагам, каквото аз съм го преживял, те са го преживяли в пъти повече. Знам колко на мен ми беше трудно, знам колко и на тях им е било трудно. Тези хора даваха всичко от себе си, за да оживея”, смята мъжът.

„Преживяхме изключително труден момент цялото семейство. Аз, двете ни дъщери, той една значителна част от всичко не си спомня, но ние си спомняме много добре”, казва съпругата на Атанас – Теодора. Спомнят си, че Атанас посрещнал 47-ия си рожден ден в кома. Единственото, което дъщерите му можели да направят за него, било да му нарисуват картичка.

„В която му казват, че  го чакат да се прибере в къщи здрав. Подаръкът за рождения му ден беше една икона на Богородица и тази картичка”, добавя съпругата на Атанас.

И докато семейството разказва за преживяното, началникът на интензивното отделение в разградската болница д-р Георги Кулишев едва успява да отдели време за среща с журналистите. Защото всяка минута му е ценна. Между живота и смъртта в този момент на апаратна вентилация са десет души в интензивно отделение. Лекарят не крие, че понякога, както и по време на лечението на Атанас, е имало моменти, в които е губел надежда.

„Поне на два-три пъти съм загубил надежда. Всъщност сме загубили надежда, защото аз не съм сам, всички работим в един екип - лекари, сестри, санитарки. Имаше, и то беше съвсем основателна тревога, но благодарение на нашите усилия и най вече на божията помощ –успяхме”, смята д-р Кулишев.

Шест месеца Атанас Атанасов се възстановявал с рехабилитация и с помощ от близките си. Наложило му се да се учи да се храни и да ходи отново. Затова, когато пак тръгнал на работа, решил да направи жест към екипа на отделението за интензивни грижи. Дарил цялата си заплата. Казва, че не е искал публичност, но се надява доброто да води към добро.

„Слагам си ръката на сърцето - доброто да води към добро. Тези хора ще направят нещо добро с това, което аз направих за тях, защото те освен за мен се грижат ежедневно за хората тук. Те дават убийствени смени. Надявам се, ако съм първи, да не съм последен”, пожела си Атанас.

„Това за нас е много сериозна морална награда, подкрепа и морално признание за нашите усилия”, добавя д-р Кулишев.

Семейство Атанасови искат да вдъхнат кураж и вяра на всички, които се борят с вируса, и да не губят надежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па от другата страна , майки доброволки ще тествали здрави деца. Сега това нормално ли е , в какъв филм ви вкарват хора .
72
2
 
0
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Ами вижда се по поста ти че и ти си от тях,значи скоро ще гушкаш карамфилите! Подготвяш ли се ?
71
8
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Никой не е безсмъртен, но очевидно тъпотия та е!Диабета е страшното заболяване, а не ковид. Е те това ако не може да проумеете на фона на световно известните лекари в Разград.. Ми тури му пепел..
70
6
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Да прекъсна нишката с диабета, преди години осинових 3 деца от малцинствата; те са повече българи, от самите българи! Много държат на моята фамилия, но знаят и за своите биологични корени. След като в цялата фамилия всички сме с диабет, а той води до тъжния край, аз реших, че не желая повече някои да ми говори за кръвна връзка! Всеки един от нас влачи тежки гени, но да имам наследници с гени свързани с диабет, простете, но аз след всичко което преживях покрай баща ми - простете, не желая ...
69
4
 
0
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Кукер,кефиш якооо,аплодисменти.Хахаха.
68
8
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Да,да,тези сме ги слушали вече,и,един мармот ги завива.Жалки манипулации,на хора с дребни душици,тридесет сребърника им се вижда множко.
67
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В София най-нисък процент ваксинирани са в кварталите Люлин,Обеля,Христо Ботев,Факултета,ЛевскиГ и Филиповци.Всеки сам да си прави изводите!
66
3
 
13
 
! Отговори
 късметлия преди 2 години
аз имах познат който също беше в кома интубиран в ковид отделение само след 3 дни температура, но за съжаление не оцеля :(((
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено диабетът, ако не се контролира, главно кръвната захар - тя е отрова и те изяжда отвътре. Разкапва ти органите, кожата, очите, косата, зъбите, абе всичко...Накрая изпадаш в кома и умираш!
64
6
 
1
 
! Отговори
От Aliexpress преди 2 години
Това е Мишо Шамара от али експрес
63
8
 
18
 
! Отговори
Брачедо преди 2 години
Имам братовчед на 56 години , все още не вярва в Ковид! Преди седмица се зарази, разболя се средно тежко, направиха му няколко теста и всички показват положителен резултат за Ковид! В момента пак е зле, но той продължава да не вярва, мисли си, че го лъжат , измама ! хахаха Уникален kaтил, такъв да не ти е у къщата, он си знае неговото
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е жив и здрав човека!
61
17
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Браво!Сега да отиде да си направи всички възможни Ковид тестове,да си сложи всичките възможни Ковид ваксини,и всяка вечер да ръкопляска на терасата на медиците!
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на 35, 170см висок. 60 кила. Имам диабет. Никога не съм бил с наднормено тегло. Просто гени и лош шанс. Не се правете на доктори и експерти тука.
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба аа си полит изтерзаните шллапугере сте бе. Радев Бойко, майчету, Дългия ***, тримата от дъгата... Айде нещо читаво дайте, ама ако сте кадърни, а не ллаайномети и ллаайййнояди.
58
1
 
5
 
! Отговори
!!! преди 2 години
От човек,, кпйто пише "влушиш" акъл не ща!
57
11
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Аз го виждам така, дано господ ми прости ако греша: Атанас влязъл в болницата с грешна диагноза, естествено го сложили в ковид отделение, където един месец се чудили какво да го правят.. По чудо оживява!Те така..
56
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Румен РадевТи си под полата на Деса бе.Но Свиленски чака.
55
3
 
0
 
! Отговори
Язе преди 2 години
Язе нема пъъ дъъ съъ ванцинирвъм оти не сакам дъъ мъъ чеепирвът и дъ не моъ дъ си бера жилезу посленкъ.
54
3
 
0
 
! Отговори
До39 преди 2 години
Вземи се стегни малко, с тия 5-7 яденета на ден няма да пребориш диабета, а само ще го влушиш. Яж по един-два пъти на ден, като се стараеш да ядеш под 2000 калории. Всяко ядене вдига нивата на инсулин, а ти ядеш често, т.е. инсулина ти спада само през ноща. Виж в нета какво е "периодично гладуване", ще ти помогне много. Ако пък си много гладен, правиш си чай или кафе и разтопи малко масло в него, да ти убие глада. Мазнините не влияят на инсулина, както го правят въглехидратите и протеините.