Диабетиците са с три пъти по-висок риск от смърт от COVID-19

Протичането на заболяването при тях е непредсказуемо, отбелязва лекар
12 ное 2021 13:30, Петя Славова
21
Диабетиците са с три пъти по-висок риск от смърт от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Рискът от смърт вследствие на коронавирусна инфекция при пациентите с диабет е три пъти по-висок, отколкото при хората без това заболяване. Олга Сазонова, кандидат на медицинските науки и главен диабетен хирург на Новосибирска област заяви това за ТАСС.

"Лекарите, които се сблъскват с този проблем, са абсолютно наясно с последиците от коронавирусната инфекция при пациенти с диабет. Всъщност това е много тежко състояние, от което е много трудно да се излезе, и не е тайна, че вероятността такива пациенти да умрат от това заболяване е три пъти по-голяма", каза тя.

Експертът отбеляза, че протичането на заболяването при диабетиците може да бъде напълно непредсказуемо, особено при сегашния щам на коронавируса "Делта", когато пикът на заболяването се измества. Сазонова обясни, че именно хората с диабет и затлъстяване често имат тежки нарушения на въглехидратната обмяна по време на COVID-19, което влошава протичането на заболяването, предава БГНЕС.

Д-р Олеся Шабелникова, главен ендокринолог на Новосибирска област, казва, че има и друга връзка между инфекциозните заболявания и диабета: "По принцип всяка вирусна инфекция може да бъде пусков фактор за развитието на автоимунен диабет от първи тип. Но говорейки за диабет тип 2, нерядко диабет развиват и хора, които вече са имали нарушение на въглехидратната обмяна и просто не са знаели за него. Освен това вече са описани случаи, при които панкреасът също може да бъде засегнат в рамките на новата коронавирусна инфекция и да се стигне до панкреонекроза, която може да доведе до нарушения на въглехидратната обмяна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: диабеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Диабет 2 тип преди 2 години
Хората с диабет живеят дълги години ,ако не срещнат тежка инфекция която да предизвика срив в организма!Не самият вирус е опасен,а имунният отговор на организма.Вирусът предизвиква свръх реакция на имунната система.Проблемът е в собственият имунитет.А хора в преддиабедно състояние,при една сериозна инфескция,влизат в инсулинова зависимост!
17
2
 
0
 
! Отговори
диабетик преди 2 години
Аууу, уплаших се! Само дето ми е малко далече тая... хм, Новосибирска област. Какво да диря там?Фамилно обременени сме в рода ни с диабет, много преди коронавирусната пандемия.Баща ми едва не умря с двустранна бронхопневмония. И да, от грип. Добрия стар, и "лек" грип.Накратко един доктор ни го обясни - високата захар е храна за бактериите (не вирусите). Когато човек е болен и с понижен имунитет го нападат бактерии и лечението е трудно.Бият ударно инжекции инсулин за целта.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2г го знаем.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не им забраняват на тях да ходят по ресторанти тогава!
14
0
 
5
 
! Отговори
Кунчо е живата преди 2 години
реклама на диабетик, изкарал "сравнително леко" ковид, защото се е ваксинирал. Дано да е жива, де.
13
5
 
3
 
! Отговори
Чобанина преди 2 години
Много хлеб ядът и те като нас, затова и те бият рекордите по умрели.
12
8
 
6
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Разбрахме я доктор Олеся от далечната преспа "Ако не сте диабетик и не можем да ви уплашим с това, то ако не се ваксинирате, ще станете. Ваксинирате се." Е, някои пък не щем, защото драпате да осакатите децата. Ако не ви спрем по-рано, ставаме съучастници в човешкото самоунищожение, в мракобесен поход срещу бъдещето.
11
8
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаемите другарки от статията първо трябва да обяснят как аз, инсулинозависим диабетик, вече две години не успявам да го прихвана този Тоементор...ъъъ...Микеланджело...ъъъ...Ковид.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А официално изследване в СаудиАрабия показа 5 пъти за диабетици и 8 пъти за сърдечно болни... Руснаците пак занизяват за успокоят тълпата.
9
0
 
13
 
! Отговори
и така ..! преди 2 години
Фамилно обремен съм с диабет, а през ноември 2020 г. прекарах лека форма на covid-19. Цял живот водя природосъобразен начин на живот; много съм внимателен към храните, лягам си към 21.00, а ставам към 5.15 часа. През лятото съм разголен из селския двор, слънцето ми облива моето тяло! Много малко неща купувам от магазин, почти всичко си произвеждам. Нищо от градината не го мия, то е билогично. Общувам само с положително заредени хора, а не някои да ме натоварва със своите проблеми.
8
2
 
3
 
! Отговори
Zavs преди 2 години
До ХахахаМай си истерична анорексичка? Никой не е отлетял нали знаеш, гледай да не превариш останалите , щото по тъпизъм вече си успял!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наша съседка е 66-годишна, над 150 кг. Едвам върви, с корем до коленете, открили й миналата година захарен диабет и сега се е заразила с КОВИД. Много я мъчи, върти я, тя горката отказва да иде в болница, ама.....може и направо другаде да иде, недай си Боже.
6
16
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Да умират бееее. Аз ли да ги мисля тези дебели, вечно ненаяли се прасета.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, особено като ги натъпчат с кортикостероиди. Протоколът за "лечение" е пълен фарс!
4
5
 
21
 
! Отговори
Не, не преди 2 години
Баща ми ми прекара вируса без никакви усложнения, въпреки че е диабетик от 26 години. 89-годишен е, даже си излиза навън без маска, и отказва да се ваксинира!
3
0
 
10
 
! Отговори
преди 2 години
Болните от рак също... да изброявам ли всички...
2
5
 
11
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Пишете статии колкото да има нещо написано. Поне проверявайте данните които пускате. Сега всички с диабет ще се засилят да се ваксинират сигурно нали? Най много да им докарате психоза
1
2
 
9
 
! Отговори
Д-р Шибалникова преди 2 години
Е експерт по експерт колкото Кунчев