Вреди след ваксинация: Носят ли медиците съдебна отговорност?

В Германия лекари са обект на атаки от страна на различни хора
12 ное 2021 14:51, Петя Славова
125
Вреди след ваксинация: Носят ли медиците съдебна отговорност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност". В тях се твърди, че медиците могат да отговарят по съдебен ред за нанесени вреди от ваксините. Какво се крие зад тази акция?

От няколко месеца вече лекари, които ваксинират срещу COVID-19, са обект на атаки от страна на различни хора, отричащи пандемията, както и от антиваксъри. Освен заплахи, хули и доноси вече се използва и друг похват: на лекарите се разпращат "експертни оценки", в които се съобщава, че медиците носели съдебна отговорност за евентуално нанесени вреди от ваксината.

Организацията "Медици и учени за здраве, свобода и демокрация" (MWGFD) също е изготвила писмо, което разпраща на лекари и ръководители на здравни служби, училища и общини в Германия. Документът, който не е подписан лично, е озаглавен "Уведомление за лична съдебна отговорност", пише "Дойче Веле".

Дори самото заглавие звучи абсурдно, защото само определени държавни служби и здравни каси имат право да издават подобни уведомления, при това само за дължими данъчни или социални плащания. Във въпросния памфлет четем по-нататък и следното: "С настоящето писмо Ви напомняме, че носите лична отговорност за вреди, ако поставяте на Вашите пациенти някоя от генно базираните ваксини срещу COVID-19".

Източник на информацията не е посочен, което не изненадва, като се има предвид това, че съдебната отговорност е строго регламентирана законодателно: във втората поправка на Закона за защитата от инфекции се казва ясно, че при всички здравословни вреди, причинени от ваксиниране срещу коронавируса, може да се предявява иск за обезщетение. Мярката е общовалидна за цяла Германия. В такъв случай държавата е длъжна да плати лечението на засегнатия, а също така и пенсия, ако това се окаже необходимо.

Това обаче не означава, че лекарите не носят никаква отговорност: ако например сгрешат дозата от ваксината, объркат я с друга, или не преценят правилно рисковете, свързани с предходни заболявания, те носят отговорност за това – както впрочем и при всяко друго лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
25
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
А днес небето над страната ни е кръстословица!
63
15
 
18
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Защото си леем куршум и си връзваме червен конец по време на световна пандемия. Обесняваме на всички как ни чипират, сменят ДНК и опитват да ни избият.Болниците ни са препълнени , да вземат антиваксърите да отидат да помогнат може и без маски,то и без това вирус НЯМА!
62
1
 
46
 
! Отговори
За 63 преди 2 години
Освен това доста футболисти изпадаха на терена. Имали били ненадейно проблем със сърцето.
61
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи Закон на Мойсей който изповядвам ми дава право без да нося наказателна отговорност да очистя този лекар който ми е помогнал да ми съсипе здравето след постявяне на ваксина !
60
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Куче, пилците се броят на есен. Още не е свършило." - какъв край.. то още не е започнало. Следете какво става в Дания, Холандия, скоро и в Швеция... факсината ти дава свобода.. дава, за 3-4 месеца. Лошото е, че всички починали факсинирани ги изкарват все едно ние - нормалните сме им виновни. А уфтсете блеят ли, блеят...
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робите от древния Рим са си били господари спрямо сегашните брюкселски.
58
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
из новините, които няма да прочетете тук - "Епидемия от катастрофирали частни самолети в САЩ. Обмислят забрана на летене на ваксинирани пилоти..." Явно е малко е по-трудно да се крие информацията за колабирали пилоти, от тази за колабиралите пасажери.. Аз лично ако бях ваксиниран много бих се замислил дали да се кача на самолет.
57
5
 
10
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Лаещ така как ти звучи?"Умни ваксирани...."Абе аз все се каня да те питам,вече можеш ли да мислиш прав след втората доза,защото преди ми се струваше че беше с една гънка в мозъчната *** за мислене и за равновесие и ти се налагаше да разсъждаваш седнал!Та как седят нещата с мисълта след втората игла?
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Узаконената бяла мафия е по-страшна от криминалната, при нея си плащаш за да те очисти!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Койчо "39...къде може да се види клипа?" - fb потребител moshe.ofir.9 , видеото е от 5 юли, в коментарите има контекст.
54
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно, на всеки замесен ще бъде потърсена отговорност. Първо на тези, които би трябвало да знаят какво правят, щом вземат пари за дейността си.
53
1
 
12
 
! Отговори
До52-"заможен&q преди 2 години
Ти що щеш тука да си хортуваш с голтаци под твоето ниво?Спретнете си една запявка всуе умни,богати,красиви и набодени люде та вземете и полетете ако искате!
52
5
 
11
 
! Отговори
Шоу мен преди 2 години
Да избереме Възражлане, сеир да гледаме.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куче, пилците се броят на есен. Още не е свършило.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А африканските голтаци, нещо да кажеш бау кучето?
49
11
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Кюнчев 100+ на ден не споделят твоето мнение.
48
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голтаци, ама живи голтаци. А в Германия що хора измреха...
47
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кефи ме българския голтак. С това мислене е супер- повечко слуги за ниски заплати за запада, както и за у нас. Кеф ти склададжия в Лидл за 2100лв., кеф ти касиерка за 1700. Все слугинаж. По-високи заплати за нас, можещите и ваксинираните с европейско мислене.
46
6
 
5
 
! Отговори
До Брейн преди 2 години
Абе той вирусът,че си го има,има си го,ама дай да коментираме защо нашего брата дава толкова много жертви от него,втори в света бре братче?И много молим само не излизай с Неработещите клишета,че ние сме най болни,най стари ,на бедни,най невярващи,най не ваксинирани и т.н.
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами някой трябва да носи отговорност за тежки странични ефекти, особено ако вече си имал пациенти с тежки странични ефекти и пак си ваксинирал хора с потенциален риск. След като фармацевтичните гиганти са освободени от отговорност с антихуманитарен указ от страна на управляващите следващите по веригата носят двойна отговорност да слагат ваксините само когато са сигурни че няма да навредят.