70% от болните от COVID лекувани с антибиотик без нужда

СЗО отчита ръст на антибиотична употреба с 30%
57
70% от болните от COVID лекувани с антибиотик без нужда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При 70% от заболелите от COVID в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация.

Още по темата

Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с COVID са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира Михаил Околийски от офиса на организацията у нас пред БНР.

"Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност", каза той.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на COVID, то у нас цифрите показват друго - ръст на антибиотична употреба с 30%.

COVID зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно:

"При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици".

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, допълва Михаил Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не им търси отговорност. Няма наказан лекар за грешно лечение. Дори и за такова, предизвикало смърт. Силна мафия са и са непробиваеми. Пазят си г.зовете един друг.
41
0
 
5
 
! Отговори
БАТКО БЪЛГАРСКИ преди 2 години
Няма ли някой да потърси отговорност на тези лекари??????
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега да се направи разследване. Всички, дето са ги тровили с антибиотик да заведат граждански дела.
39
0
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Затова фармацевтичните компании ще ги пратят на конгрес в Кушадасъ, ако бяха зписали на 90% можеше Дубай да видят...
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДедоА ти като си Дедо наясно ли си че пеницилина е първия антибиотик и е спасил повече човешки животи от всеки друг? Между другото, знаеш ли изобщо кога, как и с каква цел е създаден,а деде?
37
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До 45. На колко години си , дедовото ? Някога били ли са ти пеницилина ? Децата просто пищяха от болката !!!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не че не се знае че сме на първите места по смъртност поради неадекватно лечение, ама трябваше отвън да ни го кажат та ковид психарите да повярват че всъщност вируса не е толкова страшен. Трябва само адекватно лечение.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеницилин вече не се използва, защото бактериите станаха резистентни към него. Не е най-силния, напротив, най-слабият е.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ако кажете и починалите с ковид с по колко антибиотика са лекувани и нещата ще започнат да се поизясняват на двубитовите вапцани.
33
4
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Т-ъ-пите ваксъри , стана ли им ясно от къде е високата смъртност ! Стана ли им ясно , че докторите убиват за пари ! За 50 години знаят ли младите , докторята колко народ избиха с пеницилина ( най-силния антибиотик ) ! По-възрастните знаят , как всеки болен от грип , минаваше на инжекции с пеницилин! Германия първа огласи и го доказа , че антибиотика прави протичането на грипа два пъти по-тежко ( през 1989г ) . Всички страни спряха , само българските доктори продължава до 1996г . да трепет!
32
0
 
3
 
! Отговори
До преди 2 години
Коментар 38,много си прав и нашето семейство отидохме при личния си лекар ,а тя от вратата ни изгони,вън,вън не сте за мен,ние на 5,6, години ходим при нея и тя така арогантно се отнесе към семейството ни,сменям я веднага,не може тия години да трупа пари на семейството ни и накрая да ни натири като животни.
31
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не знам какви са тия вашите джипита - моето действително изписва антибиотик - един, което смятам за напълно логично, при положение че ковидът обикновено предполага бронхит, който ако не се овладее, преминава към дробовете. Освен това - антивирусни, цинк и подобни. Ако тестът се окаже отрицателен и се подобриш към 3-тия ден, естествено можеш и да си го спестиш, но ако повече от 2-3 дни си с кашлица и температура, смятам, че е напълно основателно да си изпиеш антибиотика , особено в тая ситуация.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова за бг здравеопазването... Кацаров защо е министър, като не въведе протокол за "лечение"?
29
0
 
1
 
! Отговори
Ами питайте преди 2 години
Защо така, това полезно ли е, вредно ли е, нито едното ли, журналисти, година и половина пишете за ковид, разучете проблема. Или тоо, ама тоо, амаа, вижте, фактически, към момента и т. н.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я един да пише - " казах на личния лекар , че имам симптоми и той ме прегледа , и изпрати на изследвания , и на ренген и т.н.". Аз които знам се скриха и крият като мишоци . 3 дена ми трябваше за да се свържа и срещна с моята, за да взема АЗ направление за ПСАР , за член от семейството ми ,като думите и бяха " ДА НЕ СТЪПВА ТУК " , и ми изписа 3 (три) антибиотика , без да знае състояние и тест даже. Такова лечение по телефона в комбинация с карантината пълнят моргите.
27
2
 
5
 
! Отговори
Николов преди 2 години
70% от PCR тестовете в болниците са манипулирании с цел източване на здравната каса. Защо никой не разследва това.
26
0
 
2
 
! Отговори
Абсолютно преди 2 години
и моя милост също, в момента имам проблеми с червата заради тази глупост! И после що имало супербактерии и вируси....!?
25
3
 
2
 
! Отговори
до АнонимеН преди 2 години
Точно заради такива като тебе гласувахме и пак ще гласуваме за Радев.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от докторите ни са дълбоко некомпетентни аз това го знам много отдавна
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една чаша ракия ще довърши вируса за нула време.