Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като от всяка боза - неприятни. Ако е прокисната - вредни и миризливи.
61
2
 
9
 
! Отговори
по преди 2 години
това озна4ава 4е процедурата ви по оплакване е гола вода!!!имаше такива въпроси *** ,4е се отказах въпреки, 4е по4ти бях попълнил вси4ко!поне 50% имат оплаквания!!а при мен трябваха и да ми дадат 2 дена болни4ни!!бях с симптоми като заразен!!така 4е вообще не се хвалете!!!модерна беше!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е за вярвяне, ноприказката е разбиващаа маймуните явно са ваксаторитеХипопотамът, който се страхувал от ваксиниСанитарите маймуни бързо сложили хипопотама на носилка, вкарали го в линейката и го завели в болницата.
59
5
 
21
 
! Отговори
ДО 40 преди 2 години
Имаш ли нещо против хората, които мислят различно от теб? Ако се страхуваш, че ще се разболееш и се ваксинираш, си е твоя работа. Но с това не ставаш по-малко опасен за хората около теб, нали го знаеш. Така че, това си е твое решение и си живей с него. Както хората, които решават обратното ще си живеят с техните решения. Кой ти дава право да ги обиждаш?
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като толкова искат да се ваксинираме, защо не одобрят Спутник? Значи има нещо гнило... __________________ Астра Зенека ли? Които създадоха формулата, а С я откраднаха.
57
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завършилите средно образования с тройки ни обясняват във форума за имунология, пандемия и вирусология...и как световната конспирация иска да им вземе 2та кирливи лева. ________ И да ги избие, чипира, използва за роби и, може би, за осветление?
56
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко конспираторчета..доста като вас си заминаха от ковида.Потърсете тези новини..а не фейксайтчвтата ви.Едни от най големите антиваксъри и отричащи ковид умряха топно от него.Ноо...това са отново лъжи на лошите велики сили, които искат да ви вземат скъсаните чирапи. Знаем.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удобно са скрили опасните странични реакции. -------- Ами четете сайта на европейската агенция за лекарствата, а не медии тук.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАЙДЕ СЕГА ЛЕКА ВИ НОЩ.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ? Цитира "официални" данни за над 30,000 смъртни случаи, а през два коментара, пък са 3000. На кои данни да вярвам? Явно и тази седмица ще ме накарат да прегледам сайта на ЕМИто. :)
52
3
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Ако нямахте социални мрежи и интернвт, където да си бълватв ттъ..отиите...щяхте да сте съвсем различни.
51
3
 
17
 
! Отговори
Не е за вярвяне, но преди 2 години
е факт. Току-що, търсейки приказки за малки деца, попаднах на детски сайт, в който открих приказката "Хипопотамът, който се страхувал от ваксини". В търсачките излиза веднага. Прочетете я, моля! Това е още едно доказателство, че става дума за промиване на мозъци, не за здраве! Няма да спра да публикувам този пост под всяка статия за ковид и ваксинирането. Нима ще оставим децата си в ръцете на тези, които търсят само и единствено печалбата от "ваксините"???
50
9
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Хахаха...евалла!Типичен конспиратор и антиваксър.
49
2
 
14
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 42.. Щом е така какво толкова сте се загрижили за нас. Оставете ни да сме луди или ни лекувайте от психичните ни проблеми. Милиарди сме такива!
48
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 36 ПСЕВДО АнонимеН/ ОТ ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТСХ ВАКСИНАТА ОБЯВИХА, ЧЕ ИМА 100 ДУШИ ЗАРАЗЕНИ ОТ ВАКСИНАТА С ВИРУСА И ТО ОТ ТЕСТВАНИТЕ ПРЕДИ ДА Я ПУСНАТ ЗА МАСОВА УПОТРЕБА! ТЪЙ, ЧЕ СЕ ВИЖДА ЯСНО КОЯ Е ВАКСИНАТА С ОМАЛОМОЩЕН ВИРУС В НЕЯ В СЛЕДСТВИЕ НА ДЪЛБОКОТО ЗАМРАЗЯВАНЕ!
47
3
 
28
 
! Отговори
гарантирано преди 2 години
Ако изчезнат медиите и ковида ще изчезне!
46
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАКСИНАТА БИЛА ОПАДНА ВИРУСА НЕ....ХАХАХАХАХА БОЛНИ МОЭЪЦИ
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като премине 10 годишния период за тестване на този медикамент, както всички други лекарства, ще си помисля :) ---------- Изчакайте поне 50. Аспиринът, например, още дава нежелани и неочаквани реакции по света. ;)
44
9
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Хаха..че те самите руснаци не искат да си бият спуъника..ти ми го представяш като великото откритие.Ти вярваш на алкохолизираните руснаци...но не вярваш на високотехнологичните държави?Ясно...сигурно и путин е най великия..а ние теябва да напуснем ЕС и да влезем в евразийския съюз?
43
20
 
2
 
! Отговори
risto преди 2 години
Много ще ми стане гот като на анти-ваксърите им се наложи да излизат 10 дена карантина за да си ходят на Гърцийка например.Шъпреки , че голяма част от *** ще се "прежалят" ако Европа наложи твърди правила. А ако пък упорстват и не се ваксинират и не искат карантина, нека да си седят в БГ. Това звучи идеално..по-малко *** и *** с чантички ЛИДЪЛ ще засичаме и срещаме навън..