Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации

Ще се разпространи ли той?
25 ное 2021 18:15, Нели Христова
287
Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации
Снимка: Pixabay

Появи се нов вариант на COVID-19, който има "невероятно голям" брой мутации, предупреждават учени.

Има опасения, че B.1.1529, или вариантът от Ботсвана – издънка на B.1.1 – може да доведе до по-нататъшно предаване на вируса.

Първите открити случаи са три в Ботсвана, последвани от други шест в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник, завръщащ се от Южна Африка.

Като цяло, шиповите мутации позволяват на вирусите да се адаптират и да станат по-вирулентни и по-способни да избягват създадения имунитет.

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, каза, че вариантът може е притеснителен, тъй като неговите 32 мутации в шиповия протеин могат да му позволят по-лесно да избегне имунната система на човек и да се разпространи сред повече хора.

В Twitter той написа, че вариантът "трябва да бъде много, много наблюдаван поради този ужасяващ брой мутации", който може да го направи по-заразен от всеки друг вариант досега, цитират го от The Independent.

Износът към Азия предполага, че той може да е по-широко разпространен, отколкото само последователностите предполагат. Вирусолозите често идентифицират нови варианти на COVID, които често не надвишават малък брой случаи.

Но д-р Пийкок допълни в Twitter, че "се надява" вариантът да се окаже един от тези "странни клъстери" и да не е толкова преносим, ​​колкото се страхува.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на UCL, казва, че мутациите на варианта са в "необичайно съзвездие", което "очевидно се натрупва в един взрив". Според него вариантът се е развил по време на "хронична инфекция на имунокомпрометиран човек, вероятно при нелекуван пациент с ХИВ/СПИН".

Първият от случаите на новия вариант се появи в Южна Африка на 14 ноември, в същия ден, когато 36-годишен пътник, който е бил в Южна Африка от 23 октомври до 11 ноември, е дал положителна проба три дни след завръщането си в Хонг Конг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
20
 
! Отговори
Не е за вярвяне, но преди 2 години
е факт. Току-що, търсейки приказки за малки деца, попаднах на детски сайт, в който открих приказката "Хипопотамът, който се страхувал от ваксини". В търсачките излиза веднага. Прочетете я, моля! Това е още едно доказателство, че става дума за промиване на мозъци, не за здраве! Няма да спра да публикувам този пост под всяка статия за ковид и ваксинирането. Нима ще оставим децата си в ръцете на тези, които търсят само и единствено печалбата от "ваксините"???
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да кажа на тези, дето вместо да го претакат, духат с уста, че не е хубаво. За добрите бактерии трябва кислород, а издишаният въздух е въглероден двуокис. Пак ще стане, ама няма да е екстра качество.
114
0
 
16
 
! Отговори
11 преди 2 години
Отивам да продухам зеленцето... Някой да е виждал една мутирала зелка, че нещо ми се губи? Нещо съм се адаптирал към мазето напоследък, странен клъстер е там кат подфана грозданката.
113
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абре от козе месце става ли харна пъстърма,защото ми е попаднало малко?
112
0
 
6
 
! Отговори
до 131 преди 2 години
Луда ли си бе жена? Това са пробиотици, перфектни са за гастрит, стига да не прекалява.
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък правя пукана туршия,обикновено от пипер капия. Хубаво е да се сложи и малко морков,нарязан на ситно,както и няколко скилидки чесън. Всички си облизват пръстите
110
7
 
3
 
! Отговори
В. Е. преди 2 години
А президентинът ни Радев пее и празнува.
109
0
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
за стралжанския мискет какво мислите?
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рецепта-свинска рибица се кисне една седмица в зелев сок,след това съхне на проветриво място около месец,посипана с необходимите подправки,чубрица,чер пипер,и чесън на прах които желае!
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една супена лъжица морска сол на литър вода, това е истината за зелето, да знаете. Нито повече, нито по-малко! И претакане!
106
0
 
12
 
! Отговори
СтоглаватаЛамяСпаска преди 2 години
Глътнах Кунчев, уйде, та се не виде, ся ша глътна и оня мустакатия математик и ша напраа още 200 мутации в геометрична прогресия и тъй, докат глътна планетата!
105
0
 
4
 
! Отговори
до 118 преди 2 години
Благодаря! Да си жив и здрав и ти и цялото ти семейство!
104
0
 
7
 
! Отговори
смях преди 2 години
хаха, зависи ква е крушката. Ако е EU крушка и е полово неутрална, брат, загазил си. Резбата си е резба, ама знай ли сЪ, ни сЪ ли знай.
103
0
 
9
 
! Отговори
до 105 преди 2 години
Не, слага се само плода за катализатор на ферментацията и за аромат. Листата ги дай на някой ваксър да си бърше сополите с тях.
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак пламна гората и селяните в нея. Веднага да се започва с изкъртването на пейките в парковете. После КПП-та и т.н..
101
0
 
11
 
! Отговори
смях преди 2 години
само не го слагайте в мъзътъ, че ако го забравите до пролетта , комшиите над вас са постоянно в романтика. Създвава се една усойна, и романтична атмосфера, в която дете плаче, майка вие, мъж скуби коси и пие.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До109 При 200 грама на литър вода чорбицата пивка ли е?
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувал съм че някои варят сланина в зелев сок, но с каква цел не знам. Някой знае ли, да каже?
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасяващо е да сложите прекалено малко количество сол и зелето ви да омекне.
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сипвайте по една стограмка-поредният Бустер и за мезе кой каквото му е на сърце!