Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?

Европа иска да намали валидността му заради растящата заболеваемост
Обновена: 27 ное 2021 15:47 | 27 ное 2021 15:42, Петя Славова
191
Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца валидността на електронния COVID сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране. Подготвят се и промени в правилата за пътуванията в ЕС, пише "Дойче Веле".

Още по темата
Пандемията далеч не си е отишла. Точно обратното дори – коронавирусът мутира и се разпространява много бързо. Вярно е, че през лятото нарасна делът на ваксинираните в Европа, но пък междувременно знаем, че защитата на ваксините спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, отколкото сме предполагали.

Затова много държави залагат на бустерни ваксинации, което очевидно и в Брюксел смятат за правилно. "Трябва да се погрижим за това ваксинираните да продължат да имат имунитет", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е убедена, че бустерните ваксини осигуряват по-надеждна защита от предишните дози и могат да предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – валидни само 9 месеца

ЕК иска да намали валидността на дигиталните "зелени сертификати" на 9 месеца след първото, основно ваксиниране. Така хората ще имат възможност да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което в момента в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това трябва да се промени, категоричен е еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му, ограничаването на действието на сертификатите ще засили натиска върху правителствата. "Това е и целта ни: да им кажем, че ако не го направят, след 9 месеца ще има много хора без имунитет. Затова е важно да разработят национални стратегии и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза", уточнява той.

Колко време след бустерна ваксинация ще важи сертификатът ЕК ще реши когато има надеждни научни данни за това как се отразява на имунната защита подсилващото ваксиниране.

51 държави на 5 континента участват

В Брюксел смятат дигиталния "зелен сертификат" за успешно начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели сертификати – последно към списъка се присъединиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс припомня, че дигиталният сертификат не само помага на хората да пътуват свободно в страните от ЕС, а и в много страни членки е станал част от техните противоепидемични стратегии, например позволявайки на хората да ходят на ресторант или да спортуват. Какви врати отваря "зеленият сертификат" – това обаче решава всяка страна членка сама за себе си.

Само за ваксинирани и преболедували

Първоначалната идея беше сертификатите да бъдат въведени само за една година, т.е. срокът им на действие да бъде ограничен, но нестихващата пандемия налага мярката да бъде удължена. Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни. От 1 март догодина за тези пътувания също ще се изисква сертификат за извършена ваксинация, която не трябва да е по-стара от 9 месеца. "Който е ваксиниран е добре дошъл", заяви по този повод до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще трябва да представят негативен PCR-тест. Същото ще важи и за пътуващите, ваксинирани с препарат, който е одобрен от СЗО, но не е сертифициран в ЕС. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в ЕС с негативен PCR-тест.

Желанието на ЕК е новите правила да влязат в сила още от 10 януари следващата година. Но в случая мнението на Брюксел има само препоръчителен характер, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на отделните страни членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?"--------------За да се закачат максимален брой балъци в началото.
95
0
 
11
 
! Отговори
ку40 преди 2 години
кое е по добре, диктатура или демократура ?
94
19
 
2
 
! Отговори
До112 преди 2 години
"Градски"не се обеснявай,жули пърцуцата в коптора си и се радвай на Скъпоструващият си Неваксиниран животец!
93
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Щастливите"антиваксърчета гледам изпитват оргазъм от това,че сертификатът щял да бъде девет месеца,само не мога да разбера вас Чистите какво ви касае това след като не можете да отидете даже и на кръчма па останало някъде другаде?Абе на това се вика,живот мечта във вмирисаният панеляк!!!
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен (103)Селско, оная с коса ще почука при всички хора и на мен не ми пука но виж ти винаги ще си одрискан от страх и края ти ще е пак същия но животеца ще ти е супер мизерен!!Няма да ме разбереш но и не се очаква.Така и не разбрахте че мизерния ви животец НЕ СТРУВА пукната пара!!!
91
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как защо? Защото,, ваксините '' действат.
90
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО 80% ВАКСИНИРАНА ЗАПАДНА ЕВРОПА Е В ЛОКДАУН ? Ваксъри, какво ще кажете за това?
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отгледаната от колонизаторите администрация е най-големият враг на народа!
88
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос го е казал:.Прости им Господи, те не знаят какви ги вършат !!!
87
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питате защо ту безсрочен ту 9 месеца?!?!Ами отговора е във въпроса бе хорааа!!! Докторята и учЕните не знаят какви ги вършат!!!А после се чудят що никой не и вярва.***!!!Никаква ваксинация брат!!! .. Тези които ни пробутват ваксането са като Тиквата, сутринта една песен, на обяд-друга а вечер нито първото нито второто и гледат тъпУ !!
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам как не ви пука и какви щастливи и покорни роби сте, не ми пука за състоянието ви! Още трябва да ви мачкат. Не заслужавате и грам свобода.
85
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A що да не махнем всички мерки, сертификати и подобни глупости ?
84
0
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИНВЕСТИЦИЯТА НА БИЛИ В НОВИ ЗАВОДИ ЗА ВАКСИНИ ДАДЕ РЕЗУЛТАТ! ВЕЧЕ ИМАТ КАПАЦИТЕТ ДА ПРАВЯТ И НОВА ВАКСИНА , ЩОТО ПРЕДИ НЕСМОГВАХА С ПРОИЗВОДСТВОТО НА СТАРАТА! В КРАЯ НА 2022-РА ИДВА НОВИЯ ОЩЕ ПО-ЛОШ ЩАМ ИПСИЛОН И ТАМАН ДОТОГАВА ЩЕ СА ГОТОВИ ОЩЕ НОВИ ЗАВОДИ ЗА ВАКСИНИ И ЩЕ СЕ БОДЕ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА 3 ЩАМА ПЛЮС БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ ЗА ВСЕКИ ЩАМ! ЗА 2023-ТА Е ЗАПЛАНУВАН ЩАМА ОМЕГА! ПОСЛЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ КРЪЩАВАТ НА ИМЕНА НЕ СВЪРЗАНИ С ГРЪЦКАТА АЗБУКА! ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ ЗА ВСИЧКИ Е ВЕЧЕ ФАКТ!
83
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До101:Стой си във *** панелка и не се обеснявай,показвай мускули в анонимните форуми и бъди щастлив,само се ослушвай оная с Косата да не ти почука на вратата,тогава друга песен ще запееш отворко!!
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слава богу,че ги кръстиха с букви от гръцка азбука,а не с китайски йероглифи,че те колко са мани,мани...пък гръцките ще ги изтикаме някак си,колко са има няма 30тина букви...
81
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До97:Въпрос на време е да те вкарат в пътя,ако дотогава оная с Косата не те прибрала"умниче"
80
0
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Петя, душице заблудена, още не си си оправила правописните грешки по старите статии - нови си написала.
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До93:Що,ти след шест години висене в панелката като затворник ли ще прогледнеш,че това е новият начин на"живот"?
78
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЛУДОСТТА ПРЕВЗЕМА СВЕТА!!! ВМЕСТО ДА СЕ РАБОТИ В ПОСОКА НА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ВСЯКАКВИ КОВИД ВИРУСИ КОЕТО Е ПОСТИЖИМО! СЕ ТЛАСКА СВЕТА КЪМ ВАКСИНИРАНЕ КОЕТО ИЗИСКА ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ЩАМОВЕ РАЗЛИЧНА ВАКСИНА , ЗАЩОТО С ЕДНА ВАКСИНА НЕСТАВА! БИЛИ НЕ Е ДАЛ 1 ДОЛАР ЗА ЛЕКАРСТВО САМО БЛЪСКА МИЛИАРДИ ВЪВ ВАКСИНИ И НОВИ ЗАВОДИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВАКСИНИ ДОКАТО БАЛАМУРКА НЕПРЕСТАННО СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ , ЧЕ ПАНДЕМИЯТА ВСЕ СВЪРШВАЛА АКО НЯМАЛО НОВИ ЩАМОВЕ :D
77
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 що да сме прецакани. Живи сме още нали. Къде е прецаквацията? Ти у вас ли си седиш? Пускат ли те някъде?