Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво присъствено, докато не се осигури безопасна среда по училищата и бройките не спаднат под 250 на 100К !!! Стаматов вместо да апелира за "присъствено", да мълчи и да остави думата на медицинските специалисти!!!!
121
0
 
11
 
! Отговори
въпрос без отговор преди 2 години
Зощо в бегето тестовете струват пари а в немско в всяко кметство са безплатни за желаещите и нуждаещите се ?
120
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АЗИ аз съм за да ги пускат на училище. Което оцелее оцелее.
119
8
 
11
 
! Отговори
баба преди 2 години
Някои работят от вкъщи и искат децата им да са до тях, но при други не е така. От присъственият учебен процес няма по-добро.
118
3
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Бъдещето ще ни е тежко по много причини и най-вече една основна, а именно поради "Върховенството на закона" което се изповяда от амвона на преЦедентството на ***, който съсредоточи в себе си всички властови лостове в държавата и се зае и със инженерига на новото НС, където внедри своите калинки и тутурутки, от които май само Импексова заподозря какво ни очаква и затова взе да играе контра на бившият си Беквокалист ... !!!
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я тоя откри топлата вода :)
116
10
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Стига тестове, пускайте децата да изграждат имунитета. Така ще си откараме още 50 години фалшива пандемия, а децата ще останат с робско мислене. Те са най-важното нещо във всяка екосистема. А ние какво правим? Тъпчим децата за сметка на пенсионерите? Отдавна лъсна, че всичко е за пари. Оставете децата!
115
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирките смятат, че в България има само един директор на училище - тоз е на всяко гърне мерудия. Мисирките и идея си нямат, че абсолютно всяко чулище си има своте проблеми, различни от проблемите на другите - защото децата са различни. Но най- лесно е да даваме поле за медийни изяви все на един и той да генерализира всичко в системата през своя поглед и опит.А започнем ли на 1 септември, а моето дете няма да го пусна, нищо че аз ще съм на работа.Ще си стои на морето още 2 седмици и ще събира D
114
3
 
2
 
! Отговори
Българска пословица преди 2 години
'учи за да не работиш' - изумително Българско творение и такава ни е културата от социализма още по наследство увреждания и отклонение както например човек да си живее безотговорно и да разчита на държавен социализъм. Всякакви видове добавки за сметка на работещите хора, които са ощетявани с данъци да плащат за чужди хора социални привилегии.
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За уволнение на Стамат съм! Чашата преля от безумията му за "пир по време на чума"!!!!!!!
112
4
 
21
 
! Отговори
qqq преди 2 години
Стаматов, по-добре малко по- неуки, но живи....отколкото много умни, но умрели...
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния гербав плу жек се изходи като, че ли при тиквата образованието цъфтеше.
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към обичайната компания липсва и оная лелка (не и знам името) която мечтаеше за задължителна ваксинация, ако трябвало и с диктатура. Редакцията - хайде едно интервю и нея изпускате голям пропагандатор на диктатурата.
109
9
 
10
 
! Отговори
Къде е Кацата преди 2 години
Откакто се изложи Кацарката нещо се покри. Да излезе и да каже КОГА ще се върнат на училище учениците????????? Да си отмени поредната безумна безсрамна безобразна заповед, след като едни тестове не може да осигури. Истината е, че прави бойкот на училищата!
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво по-лошо да стане от сега. От 30 години, да имаш образование в бг е безполезно, важно е кого познаваш. Не става дума дори на кое ниво сме като учебен процес и практически познания, а че не може един лекар да получава колкото фризьорка. Такова безумие имало през комунизма, другите соц държави го оправиха, тук не. Също и 'учи да не работиш' в белите държави е 'учи за да изкарваш повече'.
107
3
 
19
 
! Отговори
Уволнение за Стамат преди 2 години
Подписка да бъде уволнен това недоразумение алчно за пари и за медийна популярност.
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо си викам - "Къде е Стаматов днес?" Не може да ми тръгне деня без него. Витанов, Радка, Гломб, Майтапчийски, Александрова само Стаматов го няма и ето го и него - да ни обясни как няма тестове (демек ще ги купуват родителите както и става) и колко е ужасен локдауна за учениците щото ние не знаем. Вместо да се извини затова, че поставя условия на здрави деца за достъп до училище и разделя обществото както и неговия патрон - министъра сосоросоид.
105
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стаматов да бъде уволнен немедлено!! Първо оплюва онлайн обучението, второ при тази заболеваемост и при наличие на нова мутация на вируса, с това непонятно напиране за присъствено, ще докара нова вълна, а още дори четвъртата не е отминала. И Господ няма да му прости на този безбожник!!!
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ПРОПУСНАХА ДА СИ ПРИБЕРАТ И ИЦО ХАЗАРТА И ДА ГО ПРЕДСТАВЯТ КАТО ЕКСПЕРТ ПО КУЛТУРА. НО НИЩО. В БЪЛГАРИЯ ТАКИВА ХОРА НЕ ОСТАВАТ БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКО ВНИМАНИЕ И ХАЗАРТА БЕ ПРИБРАН ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА. В КРАЙНА СМЕТКА ТОВА СА ЦЕННИ ЗА ПОЛИТИКАТА КАДРИ КОИТО ОТРАЗЯВАТ НИВОТО НА СЪОТВЕТНАТА ПАРТИЯ.
103
0
 
12
 
! Отговори
Хей Чичо Стамат преди 2 години
Какво се напъваш да бъдеш медийна звезда? В кой свят живееш бре човече? Знаеш ли колко много висшистки за вършили УНСС, икономика, бизнес мениджмънт и подобни работя като най-прости продавачки на щандове по моловете???? ЗНАЕШ ЛИ ГО ТОВА? Директорче на директорки пост в даскало. За какво са учили толкова тези момичета, за да работят това за което не е нужно дори и средно образование? Държавата има нужда от работещи хора, а не такива чичковци като тебе.