Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
24
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 2 години
Изненадан съм,че този директор говори за лиспа на интерес от двете страни.В нашето провинциално училище си преподаваме,работата си върви,поддържаме връзка с родителите.Всичко е въпрос на желание,подкрепа и хъс да се преодоляват препятствията.Когато бяха герберите на власт Стамотов беше много доволен-на него му даваха пари и тогава всичко беше на световно ниво.Свърши подкрепата и започна да реве и да прави глупави обобщения.Училището не е само за забава,а и място за справяне с трудности.
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стаматов , избутах детето да стане отличник и после университета му ми стъпа на 50 бона за 4 години .Сега идва второто и ще влизам в кредит .Таковам ти системата
100
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опцията за връщане в клас с антителата е напълно достъпна, защо не се възприема от родителите? Може би защото наистина не искат децата им да учат в клас.
99
1
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Споко Стаматов, за носене на цимент и вар по обектите, не е нужно да си много грамотен.
98
1
 
12
 
! Отговори
Някакъв Чичка преди 2 години
Тоя е някакъв Чичка, който медиите се опитват да го направят в нещо известно и популярно. Няма как балона пълен с въздух си остава такъв пукне се и нищо. Тоя директор да ходи да се пенсионира и да се радва на директорска пенсия.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше допълнителни телеобразователни програми за всички класове по основните и езикови предмети от учебните програми изучаеми,но понеже нямаше такива дълги пандемии,а само кратки епидемии та затова бяха допълнителни знанията,като самообразование с примери допълващи разясненията по учебните програми, тъй че имаше в помощ още обяснения за разучаване на материала,а след учебните часове имаше консултативен час по части от материала,курсове по предмети и всички бяха по инициатива на преподавателите.
96
0
 
16
 
! Отговори
rogo преди 2 години
То образованието е в локдаун от много години, не е от сега.
95
1
 
13
 
! Отговори
Тоя ПЪ Какъв е? преди 2 години
Поредните ГЛУПОСТИ сипе. Важното да има живи и работещи хора. Образованието има изкривен Български култ ама много ПОКАЗАТЕЛНО приказката и възпитанието А ТЯ Е тази българска мъдрост УЧИ МАМЕ СЕГА МНОГО УЧИ, ЗА ДА НЕ РАБОТИШ ПОСЛЕ И ДА ТИ Е ХУБАВО, който не се учил ще работи и върши работа, много училите ще си клатят краката на клатиикуурска позиция.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоа , карнобашката Стаматка, от "скромност", не споменал себе си и куп н..а..г..ж..да..чи ,на всички места в образованието ни, като се почне от БАН та до най- малкото селско училище и то от десетилетия , локдаунът и дистанционното са нищожна част от пораженията , които тези ж..а..л..к..и хорица сътвориха в образованието ни
93
1
 
6
 
! Отговори
Абе Симоооооо преди 2 години
Това надлъгване с тебе продължава вече 14 години - и докато ти хвърляш прах в очите постоянно , хората ти смучат като пиявици от тази страна и аз знам много добре, че посредством тях и ти смучеш - и руснаците знаят и Европа вече знае и ти много добре знаеш, че си на един 7.62 живот и вече спусъка е натиснат ... И докато твоя спектакъл вече много ни лази по нервите трябва да се кажа Стаматов за едни пари .... преди настоящата ситуация ...
92
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напук на Деян Стаматов и ГЕРБ онлайн обучението по цял свят се развива със страхотни темпове и дава отлични резултати.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА ГО ТВЪРДИ ЧОВЕК С ОБРАЗОВАТЕЛНА ДИАГНОЗА
90
5
 
16
 
! Отговори
Простотия до шия преди 2 години
От това пулене в компютри и смартфони скоро всяко 2 ще е с очила. Слънце не виждат и после се чудите що от всичко се разболяват. С наднормено тегло били, ми с кво да са, от дивана на леглото, от компютъра на телевизора и после на телефона. Модерна работа сичко е Wi-Fi. После като излезе навън котка като види и почва да бяга от страх. То бива ама чак толкова...
89
0
 
7
 
! Отговори
до 94 преди 2 години
Никой цивилизован не идва на Слънчев Бряг, драги ми смехурко. Там отиват най-големите *** и бедняци. Цивилизованите ходят на бели места.
88
2
 
0
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
А раята ли да даваме за пример?
87
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стаматов най-добре да мълчи, нищо не разбира от медицина, само проблеми създава, малко ли му се виждат починалите?????, ще придизвика нова вълна този пишман директор. Да си подава оставката, срам от Господ няма!!!!
86
6
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Могат да ги тестват в училище, не е нужно всички на куп да бъдат тествани от цялото училище. Но, да, трудно е, по-добро решение е ваксинация + отговорност на родителите, ако някое дете има симптоми, да бъде тествано. Но къде у нас такова нещо? Хората не вярват още, че има вирус, камо ли отговорност.
85
1
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НЯМА ДА МИ ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР " хора " ДЕТО СА ПОРОБВАЛИ ХОРА
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо такова, най сетне децата успяха да си поемат глътка въздух от порно-графията "българско приобщаващо образование". Да намерят себе си и да подредят приоритети. На Столипиново с локдаун или без им е се тая!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луд свири, луд играй. Който чете, акъл няма! Айде на кръчма!