Ваксинираните в 6 страни от ЕС под 55%, опасно било за останалите

Ваксините са най-доброто средство срещу пандемията
8 дек 2021 09:35, Елка Василева
171
Ваксинираните в 6 страни от ЕС под 55%, опасно било за останалите
Снимка: архив, БГНЕС

В шест държави от ЕС ваксинираните против COVID са под 55% от пълнолетните и това създава заплаха за останалите европейски страни, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя отбеляза, че 1/3 от хората в ЕС не са ваксинирани и това трябва да се промени бързо.

Още по темата

Ваксините са най-доброто, макар и не единственото средство срещу пандемията, посочи еврокомисарят след заседание на Съвета на ЕС.

По нейните думи дори само в една страна делът на имунизираните да остане нисък, това може да окаже лошо въздействие на общата здравна обстановка.

Кириакидис уточни, че за страните със слаба ваксинация не може да се приложи еднакво решение за убеждаване на хората да се имунизират.

Дори и ваксинирани, хората ще продължат да се заразяват и да постъпват в болница, затова работим и за осигуряването на лекарства, посочи еврокомисарят.

Кириакидис съобщи, че до края на годината ЕС ще утвърди още четири лечения на новото заболяване, сред които и хапчетата на "Мерк".

Еврокомисарят добави, че става трудно хората да бъдат убеждавани да спазват безопасно разстояние и лична хигиена, за да не се разболяват. Това е общо усилие и отговорност на гражданите, необходими са спешни и съгласувани действия, докато науката се произнесе за щама Омикрон, добави Кириакидис.

По нейните думи ЕС има достатъчно препарати за имунизирането на всички и за подсилващи дози ваксина. Тя призова да не се допускат големи различия в правилата в отделните държави за признаването на срока на валидност на сертификатите за COVID.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо против ЕС да ни изгонят. Все някой ще ни приеме. Също така да се утрои наема на Американските бази в БГ. Да се вдигне винетката за тирове пет пъти. Кръстопът сме и трябва яко да печелим от това!
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Девствена злобарка!
59
0
 
17
 
! Отговори
Минко 50г. женен преди 2 години
Ако трябва да избирам между ваксината и това да си легна с тази....ще предпочета иглата пред безкрайния ужас.
58
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Неваксинираните са опасност за ваксинираните??? Ваксината не ги ли предпазва? Сега ще ни изкарат, че сме заплаха за сигурността на ЕС
57
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази беше на посещение в България, когато обявиха мерките със зеления сеерификат....
56
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЧНАХА СЪС ЗАПЛАХИТЕ И ПРИНУДИТЕ ! АКО ВЪВЕДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ В ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ-МАРТ 2022 ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ИЗМЪКВАНЕ НИКАКВО, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ САМО ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ И ЗА НИКОЙ ДРУГ НЯМА ДА ВАЖИ!
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ваксинирани трябва до живот да са затворени вкъщи. Само преболедували и неваксинирани трябва да работят. Така със сигурност ковида ще изчезне. Също да се накажат няколко шефа на фарма фирми.
54
2
 
42
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
Аз вече не вярвам в ЕС, минават се всякакви граници. С кое да започна - с ваксинацията, с това, че трябва да има неутралност към половете, с това, че дете 4 ти клас трябва да избира от какъв пол е? Как да се доверя на такава институция? Да продължавам ли? Не можедш да кажеш на черното бяло. Не може да заявяваш задължителна ваксинация, когато всички вижат, че тези васкини не са достатъчно ефикасни. Всичко опита да интереси, всички ще умрем, въпроът е как живеем и колко ни мачкат.
53
0
 
26
 
! Отговори
д преди 2 години
Тази става единствено за отварачка за бира
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които са н ачело на евро*ейския съюз почнаха яко да се самозабравят и ще настроят хората с-у тях. В един момент имотното състояние и просперитет ще изгубят значение а посятото разединение съвсем ще закопае и без тва крехкият икономически разтеж с добавено още по-голямо технологично изоставане.
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, провала ще е голям. Ако се ваксинират всички и още имаме разболяващи се - ще можем да кажем че това е нормално, пробив на ваксините, това онова. Ще можем да принуждаваме хората да си бият доза след доза. Обаче ако 50% не са ваксинирани и им няма нищо - ще е някак трудно да боцкаме останалите на всеки 6 месеца и въпреки това те да боледуват и умират набоцкани. Мдааа.
50
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тя ваксинацията в Африка е 2/3 % но СЗО не се занимава с тях понеже иска белите хора да ваксинира защо ли така..
49
0
 
25
 
! Отговори
Ff преди 2 години
Нечукаемата е много злобна,..тишината в спалнята води до умствени увреждания...Последното проучване на англииски колеж..нали искат да четем науката е че част от страничните ефекти на вакснатите са си истински ковид...боцнатите докато чакат антибоди..разнасят вирус...ха сега ква стана тя.Абе много гадории ще изплуват...Ама и ние много траем..Айде бабо затваряй границите и свали самолетите,моля..Е тогава ше се видите колко сте лъжливи.*** не ви стиска...
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на ЕС
47
0
 
22
 
! Отговори
Буквално преди 2 години
ТАЗИ Е СТРАШНА!
46
0
 
41
 
! Отговори
ee преди 2 години
Пандемията показа едно - ЕС е вече едно изчадие. Изродено нещо на една иначе не лоша идея за общност на свободна търговия. Време е да кажем НЕ на гърци, немци, французи,италианци и всякаква друга *** вярваща в боцкането на дози. Ние не се ваксинираме и пак затихнаха случаите. За какви пандемии говорим?
45
0
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Хайковица нямали да се обади и тя?
44
0
 
35
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Сатана в пола!
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние реагираме много правилно на измисленото грипче, явно историята ни напомня такива случаи :))) Ако бехме овце, щехме да предоставим нашите евреи на немската клада, само дето направихме точно обратното :)))
42
0
 
22
 
! Отговори
Южна Сахара преди 2 години
Малеййй, колко и личи етиопскосемитската семчица на тази леля-мъж.