В бъдеще COVID-19 ще остане като сезонна респираторна инфекция

Вариантите Омикрон и Делта могат да циркулират заедно
Обновена: 9 дек 2021 12:32 | 9 дек 2021 09:15, Ния Христова
87
Съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас се проверяват в момента в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите трябва да бъдат готови до края на седмицата. 
 
"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. 
 
"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова.
 
"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.
 
Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
4
 
! Отговори
До Ц преди 2 години
За индия не е вярно -там ваксинираните са доста голям процент, особено в градовете, но се ваксат основно със най-евтината ваксина, те. със зенеката, която ще е се окаже най евфективна.
30
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ми то и сега е така... но пуста му алчност...
29
1
 
12
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Мерките помагат, но Не и ваксата! В Сащ имат сега по два до три пъти повече Новозаразени в сравнение с времената Преди ваксините. Вижте неваксана и бидна ИНДИЯ - ПО- МАЛКО НОВОЗАРАЗЕНИ ОТ САЩ!
28
1
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ТВЪРДЕ МЛАДА, ЗА ДА МОЖЕ ДА МИСЛИ ИЗВЪН ШКОЛАТА, В КОЯТО СЕ Е УЧИЛА. КЛИНИЧЕН ОПИТ Е НУЖЕН, НЕ УЧЕБНИЦИ, В КОИТО ДАЛЕЕЕЧ НЕ ВСИЧКО Е ВЯРНО.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, всичко ще свърши, когато парите изчезнат и станат само цифрови. Тогава няма на къде да бягаме, когато и парите ни зависят от друг . Стойте кротко вкъщи и всичко ще стане както са планували ...
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т. Е. Ваксините са безсмислени. Екстра
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, вирусите са нещо добро за нас. Благодарение на тях, ние се променяме и ставаме все по-устойчив вид. Мутацията на вирусите, предизвиква реакция и мутация и у нас. Знаете ли че за да имаме деца е виновна мутация на един протеин, който е отговорен за околоплодната торбичка в която стои бебето в утробата. А знаете ли че иРНК ваксините стопират действието точно на този протеин? Не? Германски лекари съдят държавата си за това. Но никой не говори! Защо ли? Не ваксинирайте жените! Моля ви!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бачо Миро Предният опит с респираторни вируси показва обратното на това, което казваш. Морът от 1918та е продържил две години и след втората грипът се е променил към заболяването, което познаваме сега. Самият вирус е мутирал в по-малко опасен, но по-заразяващ. И този път отива на същия сценарий с омикрон или евентуално следващ щам.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 ако Ванга и Нострадавус са прави, континентът Северна Америка го чака много страшен катаклизъм, и двамата са го предрекли.
22
2
 
5
 
! Отговори
Фф преди 2 години
И кога ще дойде това време? Някога но не сега, може след 40 години ама знае ли се?
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни сте, щото сте живи и възприемчиви към вирусно заразяване! Според тая велика докторка..... Пфуу
20
4
 
7
 
! Отговори
В наше село преди 2 години
И преди се е случвало някой що годе прав, здрав да си отиде внезапно - веднъж на 2-3 години, обаче откак дойде туй нещо прави здрави(верно почти всички пенсионери) хора си заминаха 7-8 човека за година и половина. Говориш си с някой на пътя и след има няма 2 седмици чуеш че е умрял.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де! Долу мерките. Не на препаратоваксинацията! Чупка от държавата ни!
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста лъскаво апартаментче, а очевидно и тока не се пести.... кой плаща това разточителство
17
6
 
3
 
! Отговори
Предзказания преди 2 години
Ако Ванга и Нострадамус са прави тепърва ще идват все по опасни болести пак вирусни
16
2
 
24
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Това обаче няма да попречи на всички ковид зомбита да им бъдат сложени абокати.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите отново доказахме, че сме хората виждащи далеч в бъдещето. Не сме врачки, но тая новина за ковида я знаехме още преди година!
14
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Вирусът ще остане като сезонна респираторни инфекция, когато настъпи светлото капиталистическо бъдеще. Ех, тези светли бъдещи времена, които никога не идват.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оооо това е тази, дето "преценя".....
12
0
 
20
 
! Отговори
гост преди 2 години
Под "сезонна" разбирайте "през всички сезони"!